Vóór dvd's waren er vcd's: de videoschijf die iedereen is vergeten

0
86
Hannah Stryker/How-To Geek

Veel mensen in de Verenigde Staten hebben misschien nog nooit van vcd's gehoord. In veel delen van de wereld waren deze op cd gebaseerde films echter de belangrijkste manier waarop iemand de nieuwste en beste Hollywoodhits in handen kon krijgen.

Een korte geschiedenis van vcd's

VCD's hebben een vrij interessante geschiedenis. Het begon allemaal eind jaren tachtig toen ingenieurs van een klein bedrijf genaamd Philips de technologie voor Video Compact Discs ontwikkelden. Nou, Philips, samen met enkele andere kleine bedrijven waar je misschien van hebt gehoord, genaamd Sony, Matsushita en JVC. VCD's werden voor het eerst op de markt gebracht in 1993 en wonnen al snel aan populariteit, vooral in Centraal- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.

In de jaren negentig werden VCD's in veel landen het belangrijkste middel om thuis films te kijken wereldwijd, ter vervanging van op tape gebaseerde media zoals VHS en Betamax. Naarmate de dvd-technologie verbeterde en betaalbaarder werd, zagen echter minder mensen de aantrekkingskracht van vcd's.

Aan het begin van de jaren 2000 begonnen vcd's te vervagen en uiteindelijk verouderd te raken. Tegenwoordig zijn ze meestal een vergeten technologie. Hoewel je ze in sommige delen van de wereld nog steeds kunt kopen!

Waarom vcd's populair werden in de jaren '90

In de jaren '90 , CD-technologie was al goed ingeburgerd in de muziekbusiness en vond zijn weg naar computermultimedia en spelconsoles. Het was ook de tijd dat videocompressie een grote sprong maakte in kwaliteit versus grootte, met de komst van MPEG-1-video, het formaat dat wordt gebruikt voor vcd's.

GERELATEERDWat is een PVM en waarom willen retrogamers ze?

VCD was niet de eerste homevideo-oplossing op schijf, wat LaserDisc zou zijn, maar het grote verschil hier is dat VCD's digitaal zijn in plaats van analoog. Elke schijf kan ongeveer 74 minuten aan video bevatten. Met latere schijven die 80 minuten bereikten, groeide de cd-capaciteit tot 800 MB.

VCD's zijn goedkoop om te produceren en spelers waren ook betaalbaar. Zelfs met de komst van dvd-spelers waren de meeste achterwaarts compatibel met vcd's, dus de vraag naar deze goedkope (en soms juridisch twijfelachtige) schijven bleef groot.

Vcd's versus VHS

Hoewel vcd's misschien nooit veel aandacht hebben gekregen in Noord-Amerika, is het niet moeilijk te begrijpen waarom ze in andere delen van de wereld een populair alternatief zouden worden voor VHS-banden. De schijven waren goedkoop, compact en verslechterden niet door gebruik. VHS-spelers waren duur, complex en storingsgevoelig. VCD-spelers waren relatief eenvoudig en veel betrouwbaarder en betaalbaarder.

Hoewel je met een VCD-speler geen uitzendingen kon opnemen, werd het wel gemakkelijk om thuis films te kijken voor een lage prijs. Het is ook waarschijnlijk dat de opkomst van het dupliceren van piraten-cd's ertoe heeft bijgedragen dat vcd's populair zijn geworden. Cd's kunnen snel en goedkoop worden gedupliceerd, en de kopieën zijn van dezelfde kwaliteit als het origineel en verslechteren niet bij herhaaldelijk afspelen.

Maar hoe zit het met de daadwerkelijke videokwaliteit? Over het algemeen boden vcd's ongeveer dezelfde visuele kwaliteit als VHS-banden. Beide mediatypen hadden visuele artefacten, maar banden vertoonden analoge glitches en VCD's vertoonden de typische “macroblokkering” of beelduitval door videocompressie kan optreden, vooral in snel bewegende scènes.

VHS-banden hadden objectief betere audio sinds VCD's audio comprimeerden door hoge en lage frequenties te verminderen. Toch slaagden moderne CRT-tv's er goed in beeldkwaliteitsproblemen van vcd's te maskeren dankzij hun relatief primitieve videocompressietechnologie.

Hoewel veel films op meerdere vcd's kwamen, was dit geen groot ongemak in vergelijking met VHS, dat na gebruik moest worden teruggespoeld, nam meer tijd in beslag dan het verwisselen van schijven. Aangezien bij homevideo de film op uw gemak wordt gepauzeerd, is een pauze halverwege de film niet het slechtste compromis.

GERELATEERD: Wat er ooit met plasma-tv's is gebeurd ?

DVD's gespeld als het einde van VCD's

Als je tot het lezen van dit artikel nog nooit van VCD's hebt gehoord, dan denk je waarschijnlijk dat de sprong rechtstreeks van VHS naar DVD was in de evolutie van homevideo. Maar in veel delen van de wereld waren het vcd's die het in de vroege jaren 2000 uitvechten tegen dvd-technologie.

Naast de grote sprong in video- en audiokwaliteit, bevatten dvd's tracks in meerdere talen, ondertitels en extra inhoud. Tegelijkertijd bieden dvd's alle voordelen die vcd's hebben ten opzichte van VHS.

In tegenstelling tot de korte heerschappij van vcd's als de digitale video-oplossing bij uitstek, doen dvd's het nog steeds goed naast hun opvolger – Blu-Ray. In dit tijdperk van streaming video met hoge bandbreedte zal Blu-Ray waarschijnlijk geen opvolger krijgen, maar de dvd zal waarschijnlijk nog lang bestaan. Vooral in delen van de wereld die de VCD omarmden als een goedkope en handige manier om toegang te krijgen tot entertainment.

The Best Blu-ray Players of 2023 Best Blu-Ray Player Overall Sony UBP-X700 Amazon Best gaming console Xbox Series X Best Buy Beste waarde Blu-ray-speler Panasonic DP-UB150-K Amazon

$ 199,99
 

Beste Budget Blu-ray-speler LG BP175 Best Buy Beste voor op reis Super Mini Blu-ray Disc-speler Amazon

$ 99,98
 

LEES VOLGENDE

  • › Een Instagram-reel uploaden vanaf een computer
  • › .NET Framework 2.0 en 3.5 inschakelen in Windows 11
  • › Tesla Track-modus: wat het is en hoe het werkt
  • › Waar halen weer-apps hun informatie vandaan?
  • › Het Always On Display voor Android in- of uitschakelen
  • › Microsoft PowerPoint heeft een nieuwe lijstfunctie op het web