Som et tilbakeslag for guvernøren opphever HC de to ordrene hans på Kerala University

0
88

I et tilbakeslag for guvernør Arif Mohammed Khan i hans rapporterte kamp med CPI(M)-regjeringen, opphevet Kerala High Court fredag ​​hans ordre om å trekke tilbake en del av nominerte medlemmer fra Senatet ved University of Kerala og hans varsling som dannet en komité for å ha valgt den nye rektor for universitetet.

Benken til justisminister Sathish Ninan handlet på tre grupper av begjæringer, og utfordret guvernørens ordre om å trekke tilbake nominasjonene til 15 personer fra universitetets senat.< /p>Anbefalt for deg

  • 1Karnataka muslimsk instans for å søke rettslig klage over skroting av 4 % kvote
  • 2Rahul Gandhi’s diskvalifikasjon: De svorne Kerala-rivalene CPM, Cong navigerer hvordan man kan være venner og forbli fiender
  • 15.00 Modi søker fullt flertall i Karnataka, sier staten ‘en minibank’ for kongressen

Ett parti begjæringer ble innlevert av senatmedlemmene nominert av kansleren i henhold til paragraf 17 i Kerala University Act i kategorien “Andre medlemmer”, mens en annen ble inngitt av personene som ble nominert av kansleren i henhold til paragraf 17 i loven under kategorien 'Ex-Officio-medlemmer'. De påpekte at nominasjonene deres har blitt trukket tilbake av kansleren (Kerala-guvernøren) i utøvelse av myndighetene gitt under ‘Leasure-doktrinen’.

Retten sa at guvernørens ordre om å trekke de nominerte fra senatet, ved å påberope seg gledesdoktrinen under det fjerde forbeholdet til § 18(3) i universitetsloven, ikke kan opprettholdes og kan bli forstyrret. Retten sa at når universitetsvedtektene gir en bestemt funksjonstid og ikke gir mulighet for tilbaketrekking fra denne etter fornøyelse, fungerer ikke læren om glede.

Med hensyn til konstitusjonen av søk-cum- utvelgelseskomiteen og utnevnelsen av dens innkaller, sa retten at guvernørens handlinger ikke var i samsvar med loven.

Retten opphevet guvernørens ordre og bemerket: «Trekkingen av de nominerte medlemmene er ikke for noen påstått ulovlig handling. Selv om denne domstolen ikke skal dømme eller anke årsakene til tilbaketrekkingen av nominasjonen, er det åpenbart at ordren ikke er basert på noen grunn, men snarere basert på fordommer. Det var en usaklig handling, uten hensyn til fakta og omstendigheter. Alt det ovennevnte peker på vilkårlighet. Det ser ut til at kansleren var under en misforståelse angående rollen som nominert, noe som også bidro til den vilkårlige handlingen. Derfor, på bakgrunn av fakta som nevnt ovenfor, finner denne domstolen at ordren om å trekke de nominerte medlemmene lider under vilkårligheten.»

Problemet hadde sin opprinnelse i fjor da den da sittende V-C ved Kerala University var planlagt å gå av 24. oktober. Guvernøren utstedte varselet for utvelgelseskomiteen den 5. august 2022. Guvernøren påla senatet å nominere sin representant til den tre-medlemmers søk-cum-seleksjonskomité for valg av neste V-C. Det var ingen bevegelse fra det CPI(M)-dominerte senatet for å nominere sin representant til søkekomiteen. Senatet ønsket å trekke selve meldingen tilbake da den ikke var i samsvar med normene. I en annen anledning kunne ikke senatet nominere sitt medlem på grunn av mangel på beslutningsdyktighet i et møte. Deretter søkte guvernøren listen over medlemmene som ikke deltok på det senatsmøtet 20. august 2022. Guvernøren ga en ordre 15. oktober om å trekke sine nominerte medlemmer fra senatet. Samtidig gikk guvernøren videre med dannelsen av søk-cum-velg-komiteen med to medlemmer.