Rahul diskvalifisert som MP, sier fighting for voice of India, klar til å betale enhver pris

0
101

En dag etter at kongresslederen Rahul Gandhi ble dømt av en Surat-domstol og dømt til to års fengsel i en ærekrenkelsessak på grunn av hans Modi-etternavn, utstedte Lok Sabha-sekretariatet en melding fredag, og kunngjorde at han ikke lenger er medlem av underhuset.

Wayanad Lok Sabha-setet, som han representerte, er nå ledig. Gandhi, som sonet sin fjerde Lok Sabha-periode, vil bli utestengt fra å delta i valg i åtte år med mindre domfellelsen utsettes av en høyere domstol.

Anbefalt for deg

  • 13.00 Modi skal være vert for 99. utgave av ‘Mann Ki Baat’ i dag
  • 2Rahul Gandhi-diskvalifikasjon: Delhi-politiet nekter kongressen tillatelse til å holde sittende protest ved Rajghat
  • 3Washington-basert indisk journalist hevder overgrep fra Khalistan-tilhengere; Den indiske ambassaden fordømmer ‘angrepet’

Kongressen kalte diskvalifikasjonen et forsøk på å “dempe stemmen” hans og sa at den ville kjempe kampen juridisk og politisk. BJP avviste anklagen og sa at diskvalifikasjonen var “lovlig”.

Sekretariatets varsel ble utstedt timer etter at Gandhi hadde en kort opptreden i Lok Sabha.

Gandhi reagerte på varselet i et Twitter-innlegg på hindi, “Mein Bharat ki awaz ke liye ladh raha hoon. Mein har keemat chukane ko taiyyar hoon (jeg kjemper for stemmen til India, og jeg er klar til å betale enhver pris for den).»

Tidligere gikk han inn i Lok Sabha minutter før klokken 11 – da dagens saksbehandling startet – og sto i nærheten av setet hans og så på hans opprørte partikolleger som sa at han burde få lov til å uttale seg i salen, men det skjedde ikke.

Gandhi ble torsdag dømt av en Surat-domstol i ærekrenkelsessaken for hans Modi-etternavnsbemerkning under et offentlig møte i Karnataka i 2019. Hans to års fengsel ble suspendert i 30 dager for å la ham anke.

Annonse

Etter domsavsigelsen hadde advokaten hans Kirit Panwala, som planlegger å henvende seg til Surat-sessionsdomstolen, sendt inn en søknad og søkte tid til å anke.

Søknaden sa: «Vi er ikke fornøyd med den nåværende rettskjennelsen, så under CrPC Section 374(3) har vi rett til å gå til Court of Session for anke. Dette vil ta mye tid … Vi ønsker en måned fra retten til å anke dommen i høyere rett. å anke.

Annonse

Men domfellelsen diskvalifiserte ham automatisk som parlamentsmedlem i henhold til Representation of the People Act.

I henhold til paragraf 8 (3) i loven, i det øyeblikket et parlamentsmedlem blir dømt for lovbrudd og dømt for minst to år, tiltrekker hun eller han inhabilitet.

Varselet kom en time etter huset. utsatt etter vedtak av finanslovforslaget med endringer, men uten noen diskusjon blant støyende protester fra opposisjonsparlamentsmedlemmer.

“Som følge av sin domfellelse av domstolen for sjefsdommer Surat i C C /18712/2019, er Shri Rahul Gandhi, medlem av Lok Sabha som representerer Wayanad parlamentariske valgkrets i Kerala, diskvalifisert fra medlemskapet i Lok Sabha fra datoen for hans domfellelse, dvs. 23. mars 2023 i henhold til bestemmelsene i artikkel 102 (1) (e) i Indias grunnlov lest med paragraf 8 i Representation of the People Act, 1951,” meldingen utstedt av Lok Sabhas generalsekretær Utpal Kumar Singh , oppgitt.

Kopier av varselet ble videresendt til Rahul Gandhi; Presidentens sekretariat; statsministerens sekretariat; Rajya Sabha-sekretariatet; Valgkommisjonen i India; alle departementer/regjeringsdepartementer i India; Chief Electoral Officer, Thiruvananthapuram, Kerala; Forbindelsesansvarlig, eiendomsdirektoratet, parlamentshusets anneks, New Delhi; sekretær, New Delhi kommunestyre, New Delhi; Forbindelsesoffiser (telefoner), parlamentets anneks, New Delhi; alle offiserer og grener av Lok Sabha-sekretariatet.

Annonse

Varselet vakte sterk fordømmelse fra kongresspresident Mallikarjun Kharge, seniorpartilederne KC Venugopal, Jairam Ramesh og Shashi Tharoor samt flere opposisjonsledere inkludert TMC-leder og Vest-Bengals sjefsminister Mamata Banerjee, Shiv Sena (UBT)-sjef Uddhav Thackeray og BRS-sjef K Chandrashekar Rao.

Kilder i Lok Sabha-sekretariatet sa at varselet måtte gis umiddelbart ettersom Gandhi hadde kommet til huset.

Annonse

“Siden han kom til huset om morgenen, noe han ikke skulle ha ettersom domfellelsen av Surat-domstolen i to år automatisk diskvalifiserte ham fra Lok Sabha-medlemskap, ble sekretariatet tvunget til å gi varselet umiddelbart. Ellers ville vårt standpunkt blitt avhørt i retten, sa en kilde.

Da Lok Sabha møttes klokken 11, var Gandhi allerede der og reiste seg da speaker Om Birla kom inn. Som speakeren kalte i starten av spørretimen reiste kongresslederne Adhir Ranjan Chowdhury, Gaurav Gogoi og K Suresh seg og ba lederen la Gandhi snakke.

Annonse

Gandhi sto i nærheten av setet og moren og parlamentsmedlemmet Sonia Gandhi satt på første rad. Da speakeren ikke forpliktet seg, skyndte parlamentsmedlemmer fra Kongressen seg til husets brønn og krevde at Gandhi skulle få snakke. “Bolne do, bolne do, Rahul Gandhi ko bolne do (la Rahul Gandhi snakke),” ropte noen av kongressens parlamentsmedlemmer.

Speakeren utsatte saksbehandlingen for å møtes igjen ved middagstid, og Gandhi gikk ut av kongressen. Hus. Da huset kom sammen ved middagstid for å vedta finansloven, kom ikke Gandhi tilbake.

– Med ENS fra Surat

© The Indian Express (P) Ltd