Prøvedager kan ikke regnes som en del av straffetiden: Høyesterett

0
96

Høyesterett fastslo fredag ​​at prøveløslatelsesperioden som ble gitt til domfelte under Covid-19-pandemien for å forhindre overbefolkning i fengslene og unngå fare for smittespredning, ikke kan regnes som en del av deres faktiske soningsperiode og må bli ekskludert fra det.

«Alle de undersøkte fangene og domfelte som ble løslatt på nødsløslatelse eller midlertidig kausjon i henhold til anbefalingene fra Høymaktskomiteen i samsvar med ordrene gitt av denne domstolen, må overgi seg for de berørte fengselsmyndighetene innen 15 dager,» Dommerne MR Shah og C T Ravikumar instruerte samtidig som de presiserte at de fortsatt ville få lov til å søke suspensjon av dommen for den berørte domstolen.

Anbefalt for deg

  • 1Rahul Gandhi endrer Twitter-bio til ‘Dis’Qualified MP’ etter diskvalifikasjon fra parlamentet
  • 2India registrerer 1890 nye Covid-saker, det høyeste på 149 dager  
  • 3India innkaller høykommissær i Canada for handlinger fra separatistelementer

Rettsspørsmålet involvert i denne saken var om Covid-permisjonsperioden for en domfeltes prøveløslatelse kunne vurderes for å beregne varigheten av den faktiske straffen. En kjennelse vedtatt av domstolen under Covid-19 i 2020 og en påfølgende varsel fra myndighetene påla fangene å bli midlertidig løslatt på prøveløslatelse for å forhindre overbefolkning av fengsler under pandemien.

Kompleksiteten i dette spørsmålet ble forvirret av det faktum at flere domfelte gjennomgikk livsvarig fengsel og var kvalifisert til å bli vurdert for tidlig løslatelse etter å ha fullført 14 år av sin faktiske straff i henhold til fangeloven. Under høringen fremførte staten at det var rundt 20 000 slike fanger med lignende tilfeller, noen nærmer seg randen av å fullføre straffen.

Sett på loven fastsatt i sin avgjørelse fra 5. januar om en begjæring. anlagt av en Rohan Dhungat som soner livsvarig fengsel for drapsforbrytelsen, sa retten at en periode med midlertidig prøveløslatelse må utelukkes fra selve straffen.

I Rohan Dhungats sak avviste Apex Court en utfordring mot en dom avsagt av Goa Bench i Bombay High Court på regel 335 i Goa Prison Rules og § 55 i Prisoners Act 1894 (Ekstramural varetekt, kontroll og ansettelse av fanger ), sier,

«Hvis påstanden på vegne av fangene om at prøveløslatelsen skal inkluderes mens man vurderer 14 års faktisk fengsel godtas, kan i så fall enhver fange som kan ha innflytelse få prøveløslatelsen i flere ganger da det ikke er restriksjoner og det kan gis flere ganger, og hvis innleveringen på vegne av fangene blir akseptert, kan den bekjempe selve formålet og formålet med faktisk fengsling. Vi er av den faste oppfatning at for å vurdere faktisk fengsling, skal prøveløslatelsesperioden utelukkes.”

Annonse

Regel 335 i Goa Prison Rules, 2006 sier at “frislippsperioden med permisjon og prøveløslatelse skal regnes som ettergivelse av straff, forutsatt at den i tilfelle brudd ikke skal regnes med. blir ført til eller fra ethvert fengsel der han kan være lovlig innesperret, eller når han arbeider utenfor eller på annen måte er utenfor grensene for et slikt fengsel i eller under lovlig varetekt eller kontroll av en fengselsbetjent som tilhører et slikt fengsel, skal anses å være i fengsel og skal være gjenstand for alle de samme hendelsene som om han faktisk var i fengsel.»

© The Indian Express (P) Ltd