Om 3 år forventer Center å spare Rs 20 000 crore i gjødselsubsidier gjennom PM-PRANAM

0
62

Senteret forventer en besparelse på Rs 20 000 crore i gjødselsubsidier gjennom implementeringen av det nylig annonserte PM-programmet for restaurering, bevisstgjøring, næring og forbedring av Moder Jord (PM-PRANAM) i løpet av de neste tre årene, Department of Fertilizers har informert et parlamentarisk stående utvalg.

I følge rapporten fra den stående komité for kjemikalier og gjødsel informerte en representant for avdelingen komiteen om at ved utgangen av tre år vil besparelsen være 45,78 lakh metriske tonn av gjødsel gjennom implementeringen av PM-PRANAM. «I monetære termer vil det være rundt 20 000 crore Rs,» sa representanten.

Anbefalt for deg

  • 1Ry link to Dal trolig innen årsslutt: minister
  • 2NREGS lønnssatser økt i 2-10 %-intervall
  • 3RSS planlegger en undersøkelse i hele India for å utvide basen, nå ut

Rapporten fra komiteen ble lagt fram i Lok Sabha tidligere denne uken.

Ordningen 'PM-PRANAM' ble kunngjort av finansminister Nirmala Sitharaman i hennes budsjetttale 2023-24.

PM-PRANAM er rettet mot å gjenopprette “helsen til Moder Jord” gjennom å fremme balansert/bærekraftig bruk av kjemisk gjødsel, ved å ta i bruk alternativ gjødsel som organisk, bio- og nanogjødsel; og fremme naturlig og økologisk landbruk. Under PM-PRANAM, 50 prosent av gjødseltilskuddet spart av en stat eller unionsterritorium i et bestemt regnskapsår i form av en reduksjon i forbruket av kjemisk gjødsel (urea, DAP, NPK, MOP) sammenlignet med de foregående 3 årene ' gjennomsnittlig forbruk, vil bli gitt til den staten eller UT som et tilskudd. Tilskuddet vil bli gitt i løpet av 2023-2026.

Onsdag sa Dr Mansukh Mandaviya, minister for kjemikalier og gjødsel, at kort tid etter at budsjettet er godkjent av parlamentet, vil departementet hans sirkulere et kabinettnotat for godkjenning av den nye ordningen – PM-PRANAM. Mandaviya sa også at det ikke er gitt noen separat tildeling for ordningen.

Sitharaman kunngjorde unionsbudsjettet 2023-24, “PM Program for restaurering, bevissthet, næring og forbedring av Moder Jord vil bli lansert for å stimulere stater og Union Territories for å fremme alternativ gjødsel og balansert bruk av kjemisk gjødsel.»

Annonse

Den 19. september i fjor hadde The Indian Express rapportert at regjeringen planlegger å innføre en ny ordning – PM PRANAM – for å redusere bruken av kjemisk gjødsel i landet.

Ideen om PM PRANAM ble fremmet av Union Ministry of Chemicals & Gjødsel. Gjødseldepartementet hadde delt detaljene om den foreslåtte ordningen med statlige embetsmenn under den nasjonale konferansen om landbruk for Rabi-kampanjen-2022 som ble holdt 7. september.