Ny SC-benk for å høre bønn om tidlig løslatelse av domfelte i Bilkis-saken

0
95

En ny benk i Høyesterett vil 27. mars behandle begjæringer som utfordrer tidlig løslatelse av 11 domfelte i Bilkis Bano-gjengvoldtekts- og drapssaken.

Saken vil bli behandlet av en domstol i Dommerne K M Joseph og BV Nagarathna. Begjæringene ble tidligere lagt ut for en benk av dommerne Ajay Rastogi og Bela M Trivedi.

Anbefalt for deg

  • 1Rahul Gandhi endrer Twitter bio til ‘Dis’Qualified MP’ etter diskvalifikasjon fra parlamentet
  • 2India registrerer 1890 nye Covid-saker, det høyeste på 149 dager  
  • 3India innkaller høykommissær i Canada på grunn av handlinger fra separatistelementer

22. mars fortalte advokat Shobha Gupta, som representerer Bano, en benk ledet av sjefsjef i India D Y Chandrachud at Justice Trivedi hadde trukket seg fra å høre saken og oppfordret ham til å sette opp en spesiell benk for å høre den.

CJI gikk med på forespørselen og sa at han snarest vil føre den opp for høring.

Det var ikke gitt noen grunn for Justice Trivedis avslag. Hun var lovsekretær for Gujarat-regjeringen fra 2004 til 2006.

Bilkis ble gjengvoldtatt og hennes tre år gamle datter var blant 14 mennesker som ble drept av en mobb 3. mars 2002 i Limkheda taluka fra Gujarats Dahod-distrikt under opptøyene. De 11 domfelte ble løslatt 15. august i fjor.

Bilkis hadde sagt i sin bønn: «Den store for tidlige løslatelsen av domfelte… har rystet samfunnets samvittighet». Hun sa at Høyesterett tidligere hadde slått fast at masseremisjoner ikke kan tillates, og at saken til hver domfelte må undersøkes separat før man forlenger lettelsen.

Annonse

Hun betegnet det som “én av de mest grufulle forbrytelsene dette landet noensinne har sett» og la til at den for tidlige løslatelsen av de dømte kom som et sjokk ikke bare for henne, men for hennes voksne døtre, familie og samfunnet for øvrig, nasjonalt og internasjonalt. Bilkis fortalte hva hun gikk gjennom, og sa at deres for tidlige løslatelse også har “gjenopplevd” hennes “traume”.