Karnataka flytter muslimer til EWS for å gi flere forbehold til Vokkaligas, Lingayats

0
93

Karnataka-regjeringen besluttet fredag ​​å skrinlegge reservasjonen på 4 prosent gitt til muslimer under 2B-kategorien og plasserte dem under reservasjonskategorien Economically Weaker Sections (EWS).

Reservasjonen på 4 prosent vil bli delt av to dominerende samfunn i staten—Vokkaligas og Lingayats. Vokkaligas, som ble inkludert under 2C-kategorien opprettet i desember 2022, vil få 6 prosent reservasjon og Lingayats, som faller under den nyopprettede 2D-kategorien, vil få 7 prosent reservasjon, sa sjefsminister Basavaraj Bommai etter et statsråd.

Anbefalt for deg

  • 1Mens Amritpal-jakten fortsetter, gjør Akalis et skuespill for Panthic-støtte, prøver å gjenvinne tapt terreng
  • 2Karnataka muslimske organ for å søke rettslig klage over opphugging av 4 % kvote
  • 3Rahul Gandhi’ s diskvalifikasjon: De svorne Kerala-rivalene CPM, Cong navigerer hvordan man kan være venner og forbli fiender

I Premium |Lingayater og Vokkaligaer omkategorisert i kvotematrise, BJP på vakt mot tilbakeslag

Panchamasalis, en undersekt av Lingayat, har krevd en større kvote og sier at reservasjonen på 5 prosent som tilbys til Lingayat-samfunnet ikke er tilstrekkelig til å oppfylle undersektens krav.

Det var under funksjonen til HD Deve Gowda som sjefsminister at reservasjonen under 2B-kategorien ble annonsert for muslimer, tatt i betraktning den dårlige representasjonen av samfunnet i offentlige jobber. I henhold til folketellingen for 2011 utgjør muslimer rundt 13 prosent av statens befolkning.

Bommai sa at det ikke var noen konstitusjonell bestemmelse for å gi forbehold for religiøse minoriteter. “Siden vi ikke ønsket å skape problemer for religiøse minoriteter, bestemte vi oss for et proaktivt trekk,” sa han.

Også i Political Pulse |Karnataka HC løfter holde seg på OBC-subkvoteorden, frigjør vei for CM Bommai å avsløre nye planer

Muslimer vil bli flyttet fra 4 prosent pool under 2B til 10 prosent EWS pool, der Bommai sa at samfunnet ville få flere muligheter. Det vil ikke være noen deling i EWS-kvoten, og alle samfunn som ikke drar nytte av andre reservasjoner er kvalifisert, sa han.

Bommai sa imidlertid at reservasjoner gitt til 12 muslimske underkaster som Pinjara, Nadaf og andre under kategori 1 ikke ville bli berørt. Regjeringen vil danne et styre for utviklingen av disse tilbakestående samfunnene, sa han.

Annonse forklart

Kvote, ukvote

Reservasjon for muslimer under kategorien “2B” ble kunngjort under H D Deve Gowdas periode som sjefsminister i Karnataka i 1995 “på grunn av dårlig representasjon av samfunnet i offentlige jobber”. I henhold til folketellingen for 2011 utgjorde muslimer rundt 13 % av statens befolkning.

Regskapet godkjente også intern reservasjon i kvoten på 17 prosent for rundt 101 planlagte kaster. SC venstre kategori, som består av 29 samfunn inkludert Madigas, vil få 6 prosent av kvoten, mens SC høyre, med rundt 25 samfunn som Holeyas, vil få 5,5 prosent. Berørbare samfunn som Banjaras og Bhovis vil ha 4,5 prosent av kvoten, og andre samfunn i kategorien vil få den resterende 1 prosenten.

Det kan minnes om at delstatsregjeringen økte SC-reservasjonen fra 15 til 15 17 prosent og ST-kvoten fra 3 til 7 prosent i oktober 2022.

Bommai sa at en statlig ordre som varsler om reservasjonsendringene snart ville foreligge. Minister for lov og parlamentariske anliggender J C Madhuswamy sa at den nye reservasjonsmatrisen vil tre i kraft når den er godkjent av unionsregjeringen.

© The Indian Express (P) Ltd.