Joe Bidens alternativer på TikTok blir smalere etter at Beijing rykker tilbake

0
53

Skrevet av David McCabe og Chang Che

Biden-administrasjonen fortalte nylig til TikTok at de ønsket at appens kinesiske eiere skulle selge appen eller møte et mulig forbud i USA . Men den planen traff en veisperring torsdag, da Beijing sa at de ville motsette seg et salg.

Anbefalt for deg

  • 1Indianere samles i støtte fra India ved San Francisco-konsulatet
  • 2Eric Garcetti sverget inn som USAs ambassadør i India
  • 3Faktarapport om sammenstøt i Leicester advarer mot etniske enklaver i Storbritannia

Kunngjøringen forvrengte debatten om appens fremtid, og etterlot Det hvite hus med få om noen klare alternativer.

Les også |TikTok-sjef grillet av amerikanske lovgivere over “farlig” innhold

President Joe Bidens smale meny inkluderer nå forsøk på å forby appen – den andre siden av administrasjonens trussel. Men det ville vært veldig vanskelig uten kongresshjelp. Eller, sa eksperter, han kunne prøve å drive et salg uansett, gjennom et myndighetsorgan som veterinærer utenlandske selskaper, og i hovedsak våger Beijing til å gjøre opp for motstanden sin.

“Han må ta et valg: Har han vil du ha en konfrontasjon med Kina om TikTok?» sa James A. Lewis, senior visepresident ved Center for Strategic and International Studies.

En talsperson for det kinesiske handelsdepartementet sa på en pressekonferanse torsdag at landet vil “fast motsette seg” salget av appen. Å tvinge frem en slik transaksjon ville “alvorlig undergrave tilliten til investorer fra forskjellige land, inkludert Kina, til å investere i USA,” la hun til.

Hennes irettesettelse av Biden-administrasjonen kom bare timer før TikToks administrerende direktør vitnet foran kongressen for første gang. Administrerende direktør Shou Chew møtte omtrent fem timer med harde spørsmål fra lovgivere fra begge parter om Kinas bånd til selskapet, personvern og appens effekter på barn. Mange lovgivere siterte den kinesiske uttalelsen som bevis på at appen kan være underlagt Beijings innflytelse.

Annonse må leses |Det britiske parlamentet blokkerer TikTok på grunn av sikkerhetshensyn

Administrasjonen har lenge fryktet at Beijing kan tvinge TikTok til å overlevere sensitive data fra amerikanske brukere, eller bruke sin kraftige innholdsanbefalingsalgoritme for å spre propaganda. Det har forhandlet fram en avtale som vil tillate appen å fortsette å operere i USA hvis den lagret sine amerikanske brukerdata på innenlandske servere.

Men senior administrasjonstjenestemenn har sviktet det forslaget, og nylig fremsatt det klart at de heller vil se appens kinesiske eier, ByteDance, selge den.

Nå må administrasjonen vurdere om de vil presse forbudet mot appen, og avskjære den fra sine 150 millioner amerikanske brukere. Men det er juridisk fylt: Føderale domstoler avgjorde at tidligere president Donald Trump ikke hadde myndighet til å utestenge TikTok fra Apples og Googles appbutikker.

Annonse

Denne måneden støttet Det hvite hus et lovforslag fra todelt Senat som ville gi handelsdepartementet den klare makten til å forby enhver app som setter amerikanernes sikkerhet i fare. Hvis den går gjennom, vil administrasjonen sannsynligvis være på sterkere juridisk grunnlag når det gjelder å forby TikTok.

Les i Forklart |Hvilke land har forbudt TikTok og hvorfor

Administrasjonen kunne også se på avtalen den hadde forhandlet frem for TikTok for å lagre dataene til sine amerikanske brukere på Oracle-servere i USA. Oracle ville også overvåke hvordan TikToks algoritme anbefalte innhold, som en mulig sikring mot at appen brukes til å spre kinesiske myndigheters desinformasjon og propaganda.

Men det forslaget ble møtt med skepsis fra noen av administrasjonens toppaktører, bl.a. i justisdepartementet og i Det hvite hus, noe som førte til at administrasjonen presset på for et salg.

En talsperson for Det hvite hus svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.

Håndtering av TikTok har bare blitt mer komplisert siden Trump oppfordret ByteDance til å selge den i 2020. Etterpå reviderte Kina en liste over beskyttede teknologier, som analytikere sier vil kreve at ByteDance får tillatelse fra myndighetene til å selge appen til en amerikansk kjøper. TikToks mest verdifulle teknologi er anbefalingsalgoritmen, kilden til suksessen som tiltrekker og beholder brukere over hele verden.

Annonse

I tillegg tok rettsavgjørelsene mot å utestenge TikTok fra appbutikkene den avgjørende innflytelsen som Det hvite hus hadde brukt for å få ByteDance til å vurdere å selge.

Enhver beslutning om å fjerne appen, enten på en eller annen måte å forby det i USA eller blokkere ytterligere nedlastinger, kan også være mer politisk belastet for Biden enn det ville vært for Trump. TikTok har millioner flere brukere i USA enn det hadde i 2020.

Annonse

Men høringen med Chew torsdag viste at politisk krav om handling bygger seg opp i Washington. Omtrent fire dusin lovgivere tok sikte på Chew, og mange anklaget selskapet hans for nære bånd til den kinesiske regjeringen.

Han prøvde å distansere seg selv og TikTok fra Kina, men lovgiverne var vokale i sin skepsis.

Annonse

“Da vi snakket sammen for et par uker siden, indikerte du interesse for å ta skritt for å gjøre deg fortjent til vår tillit,” sa rep. Lori Trahan, D-Mass. “Og for meg har det ikke skjedd i dag så langt .”

Gjentatte ganger fortalte Chew lovgivere at selskapets plan om å holde brukerinformasjon i USA på servere som drives av Oracle, som det kaller Project Texas, vil løse deres bekymringer. Men de så ikke ut til å kjøpe den.

“Med all respekt, 'No company can be perfect'-linjen har blitt brukt altfor mye i dag,” sa rep. Angie Craig, D-Minn. “Det er klart, i løpet av de tre pluss timene du har vært før oss i dag, det du sier om Project Texas ikke består lukttesten.”