Innan DVD-skivor fanns det VCD-skivor: Videoskivan som alla glömde

0
82
Hannah Stryker/How-To Geek

Många människor i USA kanske aldrig har hört talas om VCD-skivor. Men i många delar av världen var dessa CD-baserade filmer det främsta sättet för vem som helst att få tag på de senaste och bästa Hollywood-hitsarna.

En kort historia av VCD-skivor

VCD-skivor har en ganska intressant historia. Det hela började i slutet av 1980-talet när ingenjörer på ett litet företag som heter Philips utvecklade tekniken för video kompaktskivor. Tja, Philips, tillsammans med några andra små företag som du kanske har hört talas om, heter Sony, Matsushita och JVC. VCD-skivor introducerades först på marknaden 1993 och blev snabbt populära, särskilt i Central- och Sydostasien och Mellanöstern.

Under 1990-talet blev VCD-skivor det främsta sättet att titta på film hemma i många länder över hela världen, ersätter bandbaserade medier som VHS och Betamax. Men i takt med att DVD-tekniken förbättrades och blev mer överkomlig såg färre människor attraktionskraften hos VCD-skivor.

I början av 2000-talet började VCD-skivor blekna och så småningom bli föråldrade. Idag är de mest en bortglömd teknik. Även om du fortfarande kan köpa dem i vissa delar av världen!

Varför VCD-skivor blev populära på 1990-talet

På 1990-talet , CD-tekniken var redan väletablerad inom musikbranschen och gjorde sin väg in i multimedia- och spelkonsoler för datorer. Det var också när videokomprimering tog ett stort steg i kvalitet gentemot storlek, med tillkomsten av MPEG-1-video, vilket är formatet som används för VCD-skivor.

RELATEDVad är en PVM och varför vill retrospelare ha dem?

VCD var inte den första skivbaserade hemvideolösningen, vilket skulle vara LaserDisc, men den stora skillnaden här är att VCD-skivor är digitala snarare än analoga. Varje skiva kunde innehålla cirka 74 minuters video. Senare skivor når 80 minuter när CD-kapaciteten växte till 800 MB.

VCD-skivor är billiga att producera, och spelarna var likaså prisvärda. Även med tillkomsten av DVD-spelare var de flesta bakåtkompatibla med VCD-skivor, så efterfrågan på dessa billiga (och ibland juridiskt tvivelaktiga) skivor var fortsatt stor.

VCD-skivor kontra VHS

Även om VCD-skivor kanske aldrig har fått mycket dragkraft i Nordamerika, är det inte svårt att se varför de skulle bli ett populärt alternativ till VHS-band i andra delar av världen. Skivorna var billiga, kompakta och försämrades inte vid användning. VHS-spelare var dyra, komplexa och benägna att misslyckas. VCD-spelare var förhållandevis enkla och mycket mer tillförlitliga och prisvärda.

Medan en VCD-spelare inte tillät dig att spela in sändningar, gjorde den det enkelt att titta på film hemma för ett lågt pris. Det är också troligt att ökningen av piratkopiering av CD-skivor bidrog till att göra VCD-skivor populära. CD-skivor kan dupliceras snabbt och billigt, och kopiorna är av samma kvalitet som originalet och försämras inte vid upprepad uppspelning.

Men hur är det med den faktiska videokvaliteten? Totalt sett erbjöd VCD-skivor ungefär samma visuella kvalitet som VHS-band. Båda mediatyperna hade visuella artefakter, men band visade analoga fel och VCD-skivor den typiska “makroblockeringen” eller bilduppdelning videokomprimering kan uppvisa, särskilt i snabbrörliga scener.

VHS-band hade objektivt sett bättre ljud eftersom VCD-skivor komprimerade ljud genom att minska höga och låga frekvenser. Ändå gjorde samtida CRT-TV-apparater ett bra jobb med att maskera problem med bildkvaliteten som VCD-skivor hade tack vare sin relativt primitiva videokomprimeringsteknik.

Medan många filmer kom på flera VCD-skivor var detta inte en stor olägenhet jämfört med VHS, som behövde spolas tillbaka efter användning, tar mer tid än ett skivbyte. Eftersom hemmavideo innebär att du pausar filmen när det passar dig, är en paus mitt i filmen inte den värsta kompromissen.

RELATERAT: Vad som någonsin hänt med plasma-TV-apparater ?

DVD-skivor stavas slutet på VCD-skivor

Om du aldrig har hört talas om VCD-skivor förrän du läste just den här artikeln, tror du förmodligen att steget var direkt från VHS till DVD i utvecklingen av hemmavideo. Men i många delar av världen var det VCD-skivor som kämpade mot DVD-tekniken i början av 2000-talet.

Förutom det stora steget i video- och ljudkvalitet inkluderade DVD-skivor flera språkspår, undertexter och extra innehåll. Samtidigt innehåller DVD-skivor alla fördelar VCD-skivor har jämfört med VHS.

Till skillnad från den korta tiden för VCD-skivor som den digitala videolösningen att välja på, är DVD-skivor fortfarande stark idag tillsammans med sin efterträdare – Blu Ray. I denna tid av strömmande video med hög bandbredd kommer Blu-Ray knappast att få en efterträdare, men DVD:n kommer sannolikt att finnas kvar länge. Särskilt i delar av världen som anammat VCD som ett billigt och bekvämt sätt att få tillgång till underhållning.

The Best Blu-ray Players of 2023 Best Blu-Ray Player Overall Sony UBP-X700 Amazon Best gaming console Xbox Series X Best Buy Prisvärd Blu-ray-spelare Panasonic DP-UB150-K Amazon

199,99 USD
 

Bästa Budget Blu-ray-spelare LG BP175 Bästa köp Bäst för resor Super Mini Blu-ray Disc-spelare Amazon

99,98 USD
 

LÄS NÄSTA

  • › Hur man laddar upp en Instagram-rulle från en dator
  • › Så här aktiverar du .NET Framework 2.0 och 3.5 i Windows 11
  • › Tesla Track Mode: Vad det är och hur det fungerar
  • › Var får väderappar sin information ifrån?
  • › Så här sätter du på eller stänger av alltid på skärmen för Android
  • › Microsoft PowerPoint har en ny listfunktion på webben