I oppkjøringen til 2024 forbereder Cong seg på langdistanse, i domstolene og utenfor

0
100

Timer etter at Rahul Gandhi ble diskvalifisert som Lok Sabha-parlamentsmedlem, var en stridbar kongress forberedt på å føre en langvarig juridisk og politisk kamp. diskvalifikasjonen kom ikke som et lyn fra klar himmel for partiet. Den hadde sett det komme og selv om den er bekymret for den juridiske veien videre – unnlatelse av å få stans på domfellelsen fra høyere domstoler er den verste frykten – håper kongressen å snu utviklingen til å svinge offentlig stemning i sin favør.

Toppledere i Kongressen, inkludert partipresident Mallikarjun Kharge, Sonia Gandhi og Priyanka Gandhi Vadra, møttes ved AICCs hovedkvarter for å planlegge neste handlingsforløp.

Anbefalt for deg

  • 1Mens Amritpal-jakten fortsetter, gjør Akalis et spill for Panthic-støtte, prøver å gjenvinne tapt terreng
  • 2Karnataka muslimske organ for å søke rettslig klage over skroting av 4 % kvote
  • 3Rahul Gandhi’s diskvalifikasjon: Svurne Kerala-rivaler CPM, Cong naviger hvordan du kan være venner og forbli fiender

Les også |Melding fra Rahul-diskvalifikasjon: Oppn, se hva du sier; orm kan snu maktarroganse

Mens en landsomfattende protestkampanje blir utarbeidet, påkalte Priyanka familiens “bidrag” til landet. Hun sa at Rahul ble kastet ut av parlamentet på en «planlagt måte» fordi han hadde stilt spørsmål til statsministeren om industrimannen Gautam Adani.

For å gjøre det klart at det var et “politisk spørsmål før juridisk” og er avgjørende for ledere av alle politiske partier, slo kongressen ut mot BJP-regjeringen på grunn av den “slitende hasten” som Gandhi ble diskvalifisert med. Den sa at flyttingen også betydde “systematisk, repeterende emaskulering av demokratiske institusjoner av det regjerende partiet” og “kveling av demokratiet” seg selv. Den regjerende dispensasjonen, sa den, var å finne nye teknikker for å “kneble” Gandhi.

Les også |Express View: Rahul Gandhis inhabilitet fra parlamentet dagen etter en domfellelse for en tale eroderer demokratiet

Gandhis overbevisning og diskvalifikasjon fra Lok Sabha, mener partiet, har gitt det det sårt nødvendige “beviset” for å hjørne BJP-regjeringen og male den som “autoritær” og “diktatorisk”. Dessuten vil Gandhi forbli i sentrum av den politiske diskursen. Dette til tross for at en del av partiet hadde vært av den oppfatning at Gandhis forsøk på å knytte Adani-gruppen til statsminister Modi kanskje ikke vil lykkes ved valg.

Den ekstra fordelen var at opposisjonspartier kom sammen fredag, inkludert rivaler som TMC, AAP og BRS.

Les også |Modi hvis klage førte til Rahul Gandhis domfellelse

Om den juridiske kampen sa Kongressens talsperson Abhishek Singhvi: “Vi er sikre på at vi vil få et opphold i domfellelsen. En stans i domfellelsen vil fjerne selve grunnlaget for denne diskvalifikasjonen… Det tar tid å utarbeide og arkivere. De drar nytte av den tiden … hevder den med disse diskvalifikasjonsvarselene … men vi har full tro på loven. Gandhi.

Les også |Rahuls diskvalifikasjon & etter

Senior Kongressleder P Chidambaram sa: “Dom 23. mars, diskvalifikasjon 24. mars. Hastigheten som systemet beveget seg med er forbløffende. Ingen tid brukes på refleksjon, forståelse eller å gi tid til juridisk vurdering. Det er åpenbart ingen moderasjonsstemmer i BJP-partiet eller regjeringen. Nettoresultatet er at parlamentarisk demokrati har fått et nytt grusomt slag.”

Kongressens kommunikasjonsavdeling Jairam Ramesh tvitret: “9 dager etter Rahul Gandhis Adani-tale i LS 7. februar, blir ærekrenkelsessaken mot ham raskt sporet av klageren trekker tilbake sitt eget opphold i HC den 16. februar. Den 27. februar gjenopptas argumentene etter 1 år. 17. mars dom forbeholdt. Dette er ingen tilfeldighet.»

Annonse Les også |Suhas Palshikar skriver om Rahul Gandhis domfellelse, diskvalifikasjon: Hvorfor BJP elsker å hate Rahul

Singhvi og Priyanka berørte de samme punktene.

Singhvi sa at klageren hadde sendt inn en søknad i mars 2022 søkte innkalling av Gandhi igjen – han hadde møtt opp i retten for å ta opp forklaringen sin personlig i juni 2021 – som ble avvist, hvoretter klageren henvendte seg til Høyesterett og fikk utsettelse av sin egen klage.

«Høyesterett innvilget oppholdet den 7. mars 2022. Så det er som om jeg sendte inn en klage. Jeg søker opphold på min egen klage… Nå våkner den samme klageren etter en pause på 11 måneder, når han ikke har noen interesse i sin egen klage, og reiser 16. februar i år og søker en ferie for det samme oppholdet som han selv skaffet seg,” sa Singhvi.

“Høyesterett fralot oppholdet, mannen skyndte seg tilbake til tingretten og vi fikk denne dommen. I mellomtiden har sorenskriveren endret seg,” sa han.

Priyanka refererte til Gandhis tale i Lok Sabha. “Han tok opp spørsmålet om Adani. Han stilte spørsmål i Stortinget. Det er derfor alt dette har skjedd,” sa hun.

Annonse

På det timelange møtet i partiets hovedkvarter sa kilder at ledere kom med flere forslag, noe som fikk Kharge til å sette ned en liten gruppe for å bestemme seg. veikartet for agitasjon. Kilder sa at en leder til og med foreslo at alle parlamentsmedlemmer i partiet i Lok Sabha også skulle trekke seg i solidaritet med Rahul.

De andre forslagene inkluderte å holde et massivt rally i Delhi innen slutten av denne måneden, holde hjørnemøter over hele landet, organisere et rally i Surat og starte neste etappe av Bharat Jodo Yatra fra Surat.

Annonse

Kilder sa at Priyanka ba lederne om å forberede seg på det lange løp. Hun er lært å ha sagt at partiet burde fokusere på å kjempe valgkampen i Karnataka, noe som tyder på at en seier der vil være svaret på BJP.

Sonia Gandhi var av den oppfatning at “politiske kamper bør bekjempes politisk», noe som antyder at rettsvesenet ikke bør bringes inn i den politiske kampen. Den juridiske kampen, sa hun, bør utkjempes separat.

Annonse

I en snakk med journalister etter møtet sa Priyanka: «Det være seg BJP-talspersoner, ministre, parlamentsmedlemmer og til og med statsministeren selv … de kritiserer og bruker grovt språk mot familien min, Rahulji, min mor, Indiraji og Pandit Nehruji fra morgen til kveld. Dette har pågått i lang tid, men ingen dommer har dømt dem på to år. De ble ikke diskvalifisert.”

Les også |Protester i Kerala over Rahul-diskvalifikasjon; Cong statssjef sier klar for Wayanad-byavstemning

I en serie tweets målrettet Priyanka også statsministeren. “Narendra Modi ji, dine sykofanter kalte sønnen til en martyrdød statsminister for en forræder, Mir Jafar. En av deres sjefsministre stilte spørsmål om hvem som er faren til Rahul Gandhi? Etter skikken til Kashmiri Pandits, bærer en sønn ‘pagdi’ etter farens død, og opprettholder familiens tradisjon. Du fornærmet hele familien og Kashmiri Pandit-samfunnet og spurte i parlamentet hvorfor vi ikke beholder navnet Nehru. Men ingen dommer ga deg en dom på to år, diskvalifiserte deg ikke fra parlamentet,” sa hun.

Singhvi påpekte også at “selv om domfellelsen er av en domstol… inhabilitet i henhold til artikkel 103 i Grunnloven må være av Indias president. Og under 103 må Indias president først, før han diskvalifiserer Rahul Gandhi, ta sin mening … en anbefaling fra valgkommisjonen. Det er riktignok ikke gjort.»

“Av rettferdighets og fullstendighetens interesse … må jeg også fortelle deg at i en sak kalt Lok Prahari, hadde Høyesterett merket seg argumentet fra EF som sier at 'vi trenger ikke gå til presidenten med anbefalingen fordi dette er en domfellelse for retten … presidenten har ingen rolle i en domssak. Selv om dette punktet er notert av Høyesterett … i Lok Prahari-saken, er det ikke avgjort … EF har uten tvil utstedt et rundskriv som sier at vi ikke trenger å gå til presidenten i slike tilfeller av domfellelse … men min Spørsmålet er om den konstitusjonelle artikkel 103 sier det… verken praksisen til EF eller faktisk en registrering av en innlevering av EF til Høyesterett… eller faktisk en registrering fra Høyesterett kan endre grunnloven… den høyeste loven i landet er grunnloven,” sa han.

På spørsmål om diskvalifikasjonen vil bli annullert hvis en høyere rettsinstans opprettholder sin dom, sa Singhvi: “Mitt syn er ja, men min forventning er også nei.”

© The Indian Express (P) Ltd