Delhi Confidensial: BJPs MP fra Darjeeling Raju Bista, en forkjemper for nepalesisk språk

0
105

BJPs Lok Sabha-parlamentsmedlem fra Darjeeling, Raju Bista, har vært en forkjemper for det nepalesiske språket helt siden han vant fra setet, som har en betydelig befolkning fra det nepalesisktalende Gorkha-samfunnet, i 2019. I henhold til regel 377 av Parlamentet, Bista tok torsdag opp spørsmålet om behovet for å opprette et nepalesisk språkfremmende råd – han påpekte at det er 1,5 crore nepalesisktalende mennesker i 28 stater. Han har også nylig vunnet for sin innsats, og han takket statsminister Narendra Modi og Union I&B-minister Anurag Thakur for oppgraderingen av AIR Kurseong som et knutepunkt for nepalsk innhold og kringkasting i landet. Fra 1. april vil alle AIR nepalispråklige programmer, inkludert de fra External Services Division, som sender nepalesiske nyheter internasjonalt, produseres i Kurseong.

Ideating In Meeting

En av de to nye kunngjøringene i unionsbudsjettet 2023-24, relatert til gjødseldepartementet, var en ny ordning kalt PM-PRANAM, eller programmet for restaurering, bevisstgjøring, næring og forbedring av Moder Jord. Det er erfart at ideen med ordningen, som tar sikte på å redusere bruken av kjemisk gjødsel, kom under et møte i fjor mellom gjødselminister Mansukh Mandaviya og Haryana-sjefsminister Manohar Lal Khattar. Under møtet foreslo Khattar at det burde være noen insentiver for stater til å oppmuntre bønder til balansert bruk av kjemisk gjødsel. Navnet på ordningen – PM-PRANAM – ble gitt av departementet etter at ministeren godtok det.

Anbefalt for deg

  • 1Delhi Confidential: RS-formann Dhankar’s gibb om Raghav Chadha’s tilstedeværelse i sosiale medier etterlater parlamentet i splittelse
  • 2Delhi Confidential: Mystisk mann fra Dhanbad hevder at han kan ‘revolusjonere’ tilstedeværelse av paramilitære styrker i sosiale medier

Juridiske vinkler

Medlemmer av den parlamentariske stående komité for lov og rettferdighet, ledet av Rajya Sabha-medlem Sushil Modi, møtte torsdag sjefsjef fra India D Y Chandrachud, som også er sjef for National Legal Services Authority (NALSA), og høyesterettsdommerne Justice SK Kaul, den administrerende styrelederen i NALSA, og Justice Sanjiv Khanna. Medlem av stående komité Rajya Sabha MP P Wilson sa i en tweet at de to sidene hadde “nyttige diskusjoner” angående NALSAs virkemåte.

© The Indian Express (P) Ltd