Storbritannias sentralbank øker renten som Fed midt i finansuroen

0
76

Bank of England fokuserer på inflasjon, og kunngjør en 11. renteøkning på rad til tross for bekymring for det økonomiske nedfallet fra problemer i det globale finanssystemet.

Storbritannias sentralbank økte styringsrenten med et kvart prosentpoeng til 4,25 % torsdag, dagen etter at den amerikanske sentralbanken godkjente et lignende grep for å temme inflasjonen som presser husholdningenes budsjetter og bremser økonomisk vekst. Beslutningen kom etter at det britiske statistikkbyrået overrasket politikerne onsdag ved å rapportere at inflasjonen akselererte til 10,4 % i februar, drevet av kostnadene for mat, klær og spisesteder.

Anbefalt for deg

  • 1Kvinnelige gründere lyktes
  • 2Regjeringene forlenger Ujjwala-tilskuddet med ytterligere ett år
  • 3Ingen endring i engleskatt, utkast til regler kommer i april

Før tallene ble offentliggjort, hadde mange analytikere forventet at Bank of England skulle holde renten på vent på grunn av bekymring for uroen i det globale finanssystemet etter kollapsen av to amerikanske banker og de påfølgende problemene ved Sveits' Credit Suisse, som fremtvang en hastig arrangert overtakelse av rivaliserende UBS. Banken «fortsetter å følge nøye med på indikasjoner på vedvarende inflasjonspress,” sa det i kunngjøringen av avgjørelsen. «Hvis det skulle være bevis på mer vedvarende press, ville det være nødvendig med ytterligere innstramminger i pengepolitikken.

“Fortsatt var torsdagens trekk den minste renteøkningen siden mai i fjor, da Bank of England spår et bratt fall i inflasjonen senere i år. Inflasjonen forventes å avta til 2,9 % innen utgangen av året ettersom energikostnadene faller og store prisøkninger registrert i fjor faller ut av beregningen.

Å heve renten øker lånekostnadene, noe som reduserer utgiftene og avlaster presset oppover på prisene. Men det har også en tendens til å bremse økonomisk vekst. Sentralbankfolk over hele verden sliter med å balansere konkurrerende økonomiske krav mens de prøver å tøyle inflasjonen, noe som eroderer sparing og øker kostnadene for forbrukere og bedrifter, uten å unødvendig skade økonomier svekket av COVID-19-pandemien, Russlands krig i Ukraina og nå bankomveltninger.

U.S. Federal Reserve veide inn med sin vurdering av risikoene onsdag, og hevet styringsrenten med et kvart poeng da Fed-sjef Jerome Powell prøvde å forsikre amerikanerne om at det er trygt å legge igjen penger i bankene deres. . Den sveitsiske sentralbanken hevet styringsrenten med et halvt poeng torsdag og erklærte at den regjerings-orkestrerte overtakelsen av Credit Suisse av den rivaliserende sveitsiske banken UBS «satte en stopper for krisen».

For en uke siden hevet den europeiske sentralbanken renten med et stort halvt poeng, og fjernet uroen i finansmarkedet og kalte Europas banksektor motstandsdyktig.

Annonse

Inflasjonen har vist seg å være mer sta i Storbritannia enn andre steder, dels fordi den har vært mer utsatt for hopp i naturgassprisene utløst av Russlands invasjon av Ukraina. Det er enda mer berørt enn det europeiske fastlandet, som kom seg gjennom vintervarmesesongen stort sett uten russiske naturgassforsyninger og har en lavere inflasjonsrate på 8,5 % i euroområdet med 20 land.

Gasskrisen tok uventet stor toll i februar, da den høye prisen på energi som trengs for å varme opp drivhusene, kombinert med dårlig vær i Sør-Europa og Afrika, bidro til et hopp i matvareprisene på 18 %, den største økningen på 45 år. Bank of England og regjeringen har vært fokusert på å prøve å forhindre at dette kostnadspresset blir integrert i økonomien, øker lønningene og gir ytterligere næring til inflasjonen.