Sista svenska soldaterna lämnar Mali

0
73

Publicerad 25 mars 2023 kl 14.55

Inrikes. Sveriges insats i Mali avslutades med flagghalning. Snart har samtliga delar av det svenska förbandsbidraget i det afrikanska landet avvecklats.

Dela artikeln

TwittraDela

Under veckan halades den svenska flaggan på såväl Camp Estelle i Gao som på Camp Midgård i Bamako.

Samtidigt slutförs de sista flygtransporterna och avslutande överlämningar av camper samt materiel till FN.

– Jag är mycket nöjd med det arbete som förbandet genomfört. Avvecklingen har kunnat ske enligt plan tack vara ett hårt arbete och bra samarbete. Nu gäller det att fullfölja uppgiften med samma noggrannhet och professionalism intill all materiel och infrastruktur är återställd och samtlig personal hemma i Sverige, säger kontingentschefen, överstelöjtnant Martin Johansson, på försvarets hemsida.

Även om några veckor återstår så markerar flagghalningen det formella avslutet för det svenska militära bidraget i Mali. Brigadgeneral Stefan Andersson ledde ceremonin och tog emot den svenska flaggan för att återföra den till Sverige.

Han tackade i sitt tal alla svenskar som deltagit under den svenska insatsen i Mali, vilken från början planerades att ske under 2–3 år men som i slutändan kom att pågå i hela 9 år.

Sveriges ambassadör i Mali närvarade vid ceremonin tillsammans med andra gäster, bland annat chefen för MTF (Mobile Task Force), som Sverige ingått i under tiden i Gao, samt representanter från Tyskland och Storbritannien. Brigadgeneral Andersson tackade särskilt de internationella representanterna för ett “mycket gott samarbete” och överlämnade en minnessköld från Försvarsmakten.