«Hele veien er det bare bløff og blaffer»: Avstemninger over, Naga avspenning viser sprekker, NSCN stiller spørsmål ved regjeringen

0
81

Nå som valget til Nagaland-forsamlingen er ferdig og støvet, er det politiske spørsmålet i Naga tilbake i fokus, med guvernøren som uttrykker behovet for sin resolusjon en dag, og NSCN(IM) slår ut mot sentralregjeringen neste dag , med påstand om dens “kaldløse måte” å nærme seg saken på.

De siste NSCN(IM)-kommentarene ble gitt av antrekkets president, Q Tuccu, under hans tale på “44th Republic Day Celebration of the People's Republic” of Nagalim» 21. mars i Camp Hebron, organisert av den parallelle regjeringen erklært av NSCN(IM).

Anbefalt for deg

    li>1Protester i Kerala over Rahul-diskvalifikasjon; Cong-statssjef sier klar for Wayanad-byavstemning

  • 2Karnataka flytter muslimer til EWS for å gi flere forbehold til Vokkaligas, Lingayats
  • 3Melding fra Rahul-diskvalifikasjon: Oppn, pass på hva du sier; orm kan snu maktarroganse

Les også |Nagaland valgresultat 2023: I møte med NDPP-BJP-dominans håper Oppn å holde på, bygge for fremtiden

Etter flere tiår med opprør ble det oppnådd en våpenhvileavtale mellom NSCN(IM) – den største opprørsdrakten i Nagaland – og unionsregjeringen i 1997. I 2015 ble en «rammeavtale» signert mellom begge parter for å løse de tiår lange Naga politisk problem.

“Vår politiske identitet er godt anerkjent og beskyttet av denne avtalen. Men i årene som fulgte begynte Indias regjering å fikle med det som er blitt enige om. I dag henger skjebnen til rammeavtalen i balanse, ettersom engasjementet til den indiske regjeringen svinger voldsomt nå og da, sa Tuccu.

Les også |Nagaland får sin første kvinnelige MLA: “Bare første kamp vunnet … vil fokusere på ungdom og minoriteter”

Det primære stridspunktet har vært NSCN(IM) sitt krav om et eget Naga-flagg og grunnlov. Unionsregjeringen signerte separat en «Agreed Position» med Naga National Political Groups – et felles banner med syv væpnede drakter – i 2017.

“Det absurde i situasjonen angående de politiske samtalene Indo-Naga er derfor, helt og holdent den indiske regjeringen, ettersom dens forpliktelse til rammeavtalen ble usmakelig for hver dag som gikk. Hele veien er det bare bløff og blaster. Ingen alvor. Dette førte oss til det faktum at regjeringen i India planlegger hemmelig å slå Nagaene med alt dets statsmaskineri. Dermed er det tillitsunderskudd fra regjeringen i India,» sa han.

Han sa også at en “overlevelsesstrategi” må utarbeides i tilfelle samtalene mislykkes. «Dette siste oppgjøret må være en kamp for å bestemme fremtiden vår. Kampen kommer til å bli tøff, men det skal bemerkes at vår ikke er en styrkekonkurranse, det er et spørsmål om rett og galt, rettferdig og urettferdig,” sa han.

Annonse Les også |Med syv MLAer, NCP skulle bli hovedopposisjonspartiet i Nagaland

En dag før Tuccu kom med sine uttalelser, ble behovet for å løse det politiske Naga-spørsmålet understreket av guvernør La Ganesan mens han talte til den første sesjonen i den nye Nagaland lovgivende forsamling.

“Regjeringen er oppmerksom på det langvarige uløste politiske Naga-spørsmålet, som har påvirket alle samfunnssfærer og skapt hindringer, spesielt for økonomien og statens fremgang. Vårt folk, samfunnet for øvrig, på grunn av de unike utfordringene og begrensningene som er skapt med de tiår lange uløste politiske spørsmålene, har ikke vært i stand til å vokse fullt ut og realisere det fulle potensialet de ville ha ellers… Vi må derfor løse Naga-politiske spørsmål. utstedelse så tidlig som mulig,” sa han.

© The Indian Express (P) Ltd