Center vil neppe støtte Manipur-regjeringens trekk for å trekke seg fra Kuki våpenhvilepakt

0
93

SENTRET ER usannsynlig å støtte Manipur-regjeringens beslutning om å trekke seg fra en våpenhvileavtale med tre Kuki-Zomi-opprørsgrupper. Senterets motvilje i saken har blitt kommunisert til delstatsregjeringen, selv om førstnevnte er enig i sistnevntes bekymring over de nylige aktivitetene til noen Kuki-grupper, har The Indian Express fått vite.

Den 10. mars tok Manipur-kabinettet en beslutning om å umiddelbart trekke seg fra Suspension of Operation-avtalen med Kuki National Army (KNA), Kuki Revolutionary Army (KRA) og Zomi Revolutionary Army (ZRA). Avgjørelsen fulgte etter en rekke protestsamlinger i Manipurs Churachandpur-, Kangpokpi- og Tengnoupal-distrikter, og påfølgende sammenstøt med politiet i Kangpokpi-distriktet over delstatsregjeringens utkastelsesaksjon.

Anbefalt for deg

 • 1Melding fra Rahul diskvalifikasjon: Oppn, se hva du sier; orm kan snu maktarroganse
 • 2Rahul og BJP: Kniven skjærer den andre veien i Maharashtra Assembly
 • 3Når TDP vinner 1 MLC-sete mot alle odds, suspenderer YSRCP 4 MLA-er for ‘kryssstemmegivning’
 • < /ul>

  Staten har delt sin bekymring med senteret om at disse antrekkene støttet tilstrømningen av myanmariske immigranter fra over grensen, oppmuntret valmuedyrking og narkotikahandel, og står bak protestene mot utkastelsesaksjoner i landsbyene i Kuki som eksisterer på «inngrepet skogland».

  Delstatsregjeringen mener at opprørerne la vekten sin bak protestene organisert av Indigenous Tribal Leaders’ Forum.

  Kilder sa at innenriksdepartementet følger nøye med på utviklingen i staten. “Bekymringene som er reist av Manipur-regjeringen er alvorlige, og de må håndteres. Men hvorvidt tilbaketrekning fra suspensjonspakten er den eneste måten er noe som må tenkes gjennom, sa en regjeringskilde.

  Forklart |Hva er SoO-avtalen med stammeopprørsgrupper som Manipur-regjeringen trakk seg fra?

  Sist uke møtte Manipurs sjefsminister N Biren Singh Unions innenriksminister Amit Shah i New Delhi og oppfordret ham ifølge kilder til å klargjøre bestemmelsene i avtalen og sørge for at regelverket følges strengt på bakken. En delegasjon ledet av Manipurs sjefsekretær Dr. Rajesh Kumar møtte også unions innenriksminister Ajay Bhalla og senterets fredssamtaler A K Mishra.

  Som rapportert av The Indian Express 20. mars, sies saken å være langt mer kompleks enn landinngrep, og utkastelsen handlet mer om tilstrømningen av immigranter fra Myanmar.

  Annonse

  «Ulovlig immigrasjon fra Myanmar har økt i løpet av det siste halvannet året. Det har alltid vært infiltrasjon av illegale immigranter i mindre antall, og siden de alle tilhører Kuki-Zomi-gruppen av stammer, er det vanskelig for administrasjonen å se forskjell på indiske innbyggere og illegale immigranter. Det har vært dusinvis av landsbyer som ganske enkelt har kommet opp i staten over natten. Vi tror at hvis denne tilstrømningen fortsetter, er det en reell mulighet for at demografien til Manipur blir fullstendig endret», sa en kilde i delstatsregjeringen.

  Ikke gå glipp av |Hvorfor Manipur-regjeringen trakk seg fra en SoO-avtale med to stammeopprørsgrupper

  Flere studentantrekk som er enige i regjeringens standpunkt, inkludert All Manipur Students' Union (AMSU) og Manipur Students' Federation (MSF), organiserte lørdag protester ved Jantar Mantar i Delhi og i Manipur for å kreve implementering av det nasjonale registeret av Citizens (NRC) i staten.

  For å styrke påstanden sin, hevder regjeringen at mange av lederne og kadreen til opprørsgruppene er enten fra Myanmar eller av myanmarisk avstamning – blant dem ZRA-president Phanznianpau Guite.

  Annonse

  Statens regjering har også anklaget opprørsgruppene for å være involvert i narkotikahandel ved å støtte dyrking av valmue i områder de dominerer.

  “Det meste av valmueplantasjen finner sted i de Kuki-dominerte områdene og støttes av mange av disse gruppene. Dette gir et dytt til den grenseoverskridende narkotikahandelen. Skogene blir ryddet til fordel for valmuedyrking og landsbyboerne betaler «skatt» til gruppene gjennom denne handelen. Det foregår rett og slett for mye ulovlig aktivitet i disse områdene som må begrenses. Vi venter på at senteret skal gi oss klarsignal til å trekke oss. Senteret må også klargjøre og gjenopprette grunnreglene for Suspension of Operation,'' sa en statlig tjenestemann.

  En tjenestemann i Kuki National Organization (KNO), paraplygruppen av væpnede Kuki-organisasjoner , avviste påstandene som grunnløse. «Manipur-regjeringen har tatt sin avgjørelse basert på tre påstander – at gruppene støtter valmuedyrking og narkotikahandel, at kukiene gjør inngrep i skogland, og at mange av lederne for disse gruppene er burmesere. Dette er grunnløse påstander.»