Varför är Audible så dyrt?

0
87
Danny Chadwick

När du lägger ihop allt du får med ett Audible-medlemskap verkar prislappen faktiskt rimlig.

Audible är världens främsta ljudboksbutik. Du kan köpa nästan vilken titel du vill där. Och deras prenumerationstjänst, Audible Plus, ger dig tillgång till premiuminnehåll. Men det är dyrt. Eller är det? Låt oss gräva i och ta reda på exakt vad du får för priset av ett Audible-medlemskap.

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar hörbart?
Ljudböcker är svårare att göra än du inser
Tänk på hur mycket du får med en månatlig prenumeration
Att samla fysiska böcker skulle vara mer Dyrt
Audible gör originalinnehåll nu
Om du lyssnar mycket på ljudböcker är det inte särskilt dyrt
Var kan man få ljudböcker gratis
Sluta tankar: Du får faktiskt mycket för pengarna med Audible

Hur mycket kostar Audible?

Audible har två månatliga prenumerationer: Plus och Premium Plus. Audible Plus kostar bara 7,95 USD i månaden. Det ger dig obegränsad tillgång till tjänsterna’ 11K+ title Plus Catalog och ett urval av Audible originalprogram, inklusive ljudböcker, podcasts, sömnspår och meditationsprogram.

RELATERADEDe bästa ljudboksapparna 2022

Audible Premium Plus är $14,95 varje månad och ger dig allt Audible Plus gör, plus en månatlig kredit som du kan använda för att köpa vilken bok som helst som tjänsterna säljer oavsett listpris. Premium Plus har också en plan med två krediter per månad som kostar $22,95 per månad. Du kan också välja att betala för ett helt år med Audible Premium Plus i förskott för 149,50 USD eller 229,50 USD.

Ett månatligt medlemskap ger också prenumeranter rabatt på al-a-carte ljudböcker. Rabatten är i allmänhet 30 % rabatt på vad du skulle betala om du inte hade ett medlemskap. Dessutom har Audible många försäljningar endast för medlemmar där det erbjuder utvalda titlar kraftigt sänkta rabatter.

Som jämförelse är ett månatligt Audible Plus-abonnemang i linje med en typisk videoströmningstjänst. Netflix' billigaste annonsfria plan är $9,99 per månad. Hulu’s kostar 14,99 USD per månad (7,99 USD med annonser). Disney+ med annonser kostar $7,99 per månad och $10,99 för annonsfri streaming. “Netflix för ljudböcker” skulle vara en lämplig beskrivning av Audible Plus.

Ljudböcker är svårare att göra än du inser

Thomas Bethge/Shutterstock.com

Det kan verka som en enkel affär att producera en ljudbok. Men det handlar om mer än att författaren sitter framför en mikrofon och läser ur ett manuskript. För det första måste boken vara skriven innan den ändå kan läsas. Att skriva en bok är ett monumentalt företag, och det kan ta allt från några veckor till år för en författare att komponera en bok och få manuskriptet i publicerbar form. Det räknar inte tiden det tar att utveckla idén till en bok, göra nödvändig forskning och utveckla konceptet innan det första ordet ens är skrivet. Denna process kan också ta veckor till år att slutföra. Och författaren kommer att vilja bli kompenserad för varje sekund de lägger ner på att göra boken du ska lyssna på.

RELATERATAudible and Beyond: En guide till de bästa ljudbokstjänsterna

Kostnaderna för att spela in en ljudbok bör inte heller diskonteras. Författare läser ofta sina egna manuskript, men andra föredrar att anlita en professionell för att läsa deras böcker åt dem. Och det är inte billigt att anlita en berättare av hög kvalitet, särskilt om du vill ha en med meritlista för att läsa ljudböcker på ett sätt som griper lyssnaren. Vissa ljudboksberättare kommer att ta en fast avgift för att läsa en bok i förväg, medan andra (särskilt kändisar) vill ha royalties från varje såld ljudbok. Detta ökar kostnaderna för att göra ljudböcker, särskilt bra.

Dessutom måste du överväga omkostnader för att spela in en ljudbok. Inte ens de bästa berättarna kan läsa en 10-timmarsbok i ett sammanträde utan misstag. Att spela in en ljudbok på rätt sätt kan ta dagar eller till och med veckor, beroende på berättaren och bokens längd. Då måste råinspelningarna redigeras tillsammans, vilket kräver att en ljudredigerare anlitas. Stora förlag anlitar ofta producenter, ljudtekniker och musiker för att göra sina titlar till ljudböcker. Andra gånger kommer ljudböcker att innehålla stora röster för maximal fördjupning i en berättelse. Lägg allt detta tillsammans, så kan produktionskostnaderna jämföras med en liten långfilm för att producera en ljudbok för en bästsäljande titel.

Det är värt att notera att ljudböcker nästan alltid bara är en del av en författares eller förläggares strategi för att dra nytta av sitt arbete. Kostnaderna för att producera ljudboken rullas in på den totala kostnaden för marknadsföring av fysiska kopior och e-böcker. Och att marknadsföra en bok med ett stort förlag kostar mycket pengar som måste tjänas in och göra en vinst för förlaget och författaren.

Tänk på hur Mycket du får med en månadsprenumeration

Jag nämnde tidigare att Audible Plus är “Netflix of Audiobooks,” och det är sant. Men den där moinkern faller isär när du uppgraderar till Audible Premium Plus. Du får inte bara tillgång till Audible Plus-katalogen med 11K+ ljudbokstitlar att lyssna på, utan också en kredit (eller två) per månad som du kan använda för att köpa vilken bok som helst som Audible säljer al-a-carte. Detta skulle motsvara att köpa ett Amazon Prime Video-abonnemang för $14,95 i månaden. Utöver allt på Prime Video får du också välja vilken film Amazon erbjuder att behålla för alltid gratis (oavsett hur mycket filmen är listad för på Amazon). Så Audible är faktiskt en bättre affär för ljudböcker än vad Amazon Prime är för filmer och TV-program.

Att samla fysiska böcker skulle bli dyrare

Yulia Grigoryeva/Shutterstock.com< /figur>

En annan sak att tänka på är att ljudböcker faktiskt kostar mindre än sina fysiska motsvarigheter, trots den extra arbetskraft som går åt till att skapa en ljudbok. När detta skrivs är den bästsäljande boken 2023 hittills Spare av prins Harry. På Amazon har den inbundna utgåvan ett listpris på $36 (för närvarande till försäljning för $22). Medan dess motsvarighet för ljudböcker listar för $24 på Audible utan medlemskap, med ett Plus-abonnemang, sjunker kontantpriset till $17,46. Tänk också på att om du spenderar en kredit på det skulle det innebära att det i praktiken kostar $14,95 (eller $11,50 om du har en plan med två krediter per månad). Och det går faktiskt ner när du lägger till allt annat du får med en Audible-prenumeration.

Visst, det finns många bra sätt att få rabatter på fysiska böcker. Men detta är för att illustrera att du får ett stort värde av att köpa ljudböcker av nya utgåvor snarare än inbundna. Prins Harry kanske inte fysiskt kan signera din ljudbok, men du kommer att kunna höra honom berätta sin historia för mindre än om du köpte Spare hos din lokala Barnes and Noble.

Audible gör originalinnehåll nu

Liksom många andra streamingtjänster under de senaste åren har Audible börjat skapa eget innehåll istället för att förlita sig på författare och utgivare för att skapa ljudinnehåll åt dem. Hörbart originalinnehåll har ofta en stor skådespelare med kändisröster, stora titlar och höga produktionsvärden. Och även om det inte finns några kameror närvarande, är det en dyr ansträngning som Audible hoppas ska löna sig genom att ge prenumeranter tillräckligt med innehåll för att känna att de får ut sina pengar ur sin månatliga betalning.

Om du lyssnar mycket på ljudböcker är det inte särskilt dyrt

GAS-photo/Shutterstock.com

När man lägger ihop allt detta är Audible faktiskt inte särskilt dyrt alls. Det har också stort värde om du lyssnar på många ljudböcker (som jag gör). För priset av bara en fysisk bok ger ett Audible-medlemskap dig praktiskt taget obegränsad underhållning och lärande varje månad.

Tänk på priset på en biobiljett. Den genomsnittliga kostnaden för att komma in på en teater i USA är just nu nio dollar. Och du får cirka två timmars underhållning för det priset. Det blir ungefär $4,50 per timme. Anta nu att du köper en 10-timmars ljudbok med en Audible-kredit ($14,95). Det blir cirka 1,50 USD i timmen för bara en ljudbok. När du lägger till i Netflix-stil Plus-katalogen sjunker priset per timme. Ju mer du lyssnar, desto mer värde får du ut av det. Dessutom, när du köper böcker på Audible får du lyssna på dem så mycket du vill. Medan på teatern låter den $9 bara dig se filmen en gång.

Var kan man få ljudböcker gratis

Du kanske tänker, “ja, det här är bra, men jag vill ändå inte betala så mycket för ljudböcker.” Och det är helt rättvist. Du kan få gratis och rabatterade ljudböcker från flera tjänster. Det bästa stället att börja är det allmänna biblioteket. Appar som Libby (iOS/Android) och Hoopla (iOS/Android) fungerar med lokala bibliotekssystem för att få ljudböcker till folks öron gratis. Men urvalet är inte riktigt lika bra, och du måste vänta med att lyssna på populära titlar. Jag har haft ovannämnda Spare har varit på is i min Libby-app sedan boken kom ut i januari, och den blev tillgänglig för mig att ladda ner först den här veckan—en två och en halv månads väntan.

RELATERATGlöm Audible, skaffa ett bibliotekskort

Missta inte något jag säger här: “du bör alltid köpa dina ljudböcker via Audible.” Jag gör inte ens det. När det finns en bok jag vill lyssna på, är den första platsen jag tittar alltid Libby (den andra är Hoopla). Om jag kan lyssna på en bok gratis utan att vänta, väljer jag alltid biblioteksalternativet. Om biblioteksapparna inte har en titel, kollar jag i Audible Plus-katalogen. När en titel inte är tillgänglig där (de flesta nya utgåvor är det inte) spenderar jag en Audible-kredit. Jag älskar Audible, men det är ingen mening med att spendera en kredit när jag kan få något i biblioteksappen gratis.

Sluta tankar: Du får faktiskt mycket för pengarna med Audible

Audible kan tyckas dyrt till en början. Deras huvudsakliga $ 14,95 per månad plan verkar vissa som alldeles för mycket för att betala för ljudböcker. Men när du gräver efter hur mycket du får för det priset ser saker och ting annorlunda ut. När allt kommer omkring är Audible troligen det billigaste stället på internet för att få de böcker du vill lyssna på utan att behöva vänta.