US Federal Reserve hever renten med 25 bps, «ytterligere» innstramminger er mulig

0
87

Federal Reserve hevet onsdag renten med et kvart prosentpoeng, men indikerte at den var på nippet til å stoppe ytterligere økninger i lånekostnadene på grunn av nylig uro i finansmarkedene ansporet av sammenbruddet av to amerikanske banker .

Tiltaket satte den amerikanske sentralbankens referanserente over natten i intervallet 4,75 %-5,00 %, med oppdaterte anslag som viser at 10 av 18 Fed-politikere fortsatt forventer at rentene vil stige ytterligere et kvart prosentpoeng innen utgangen av dette året, det samme endepunktet som ble sett i desemberprognosene.

Anbefalt for deg

  • 1LIC planlegger investeringseksponeringstak etter Adani-aksjeruten: Rapport
  • 2‘Tiden har kommet’ for Airbus, Boeing for å sette opp jetmonteringsanlegg: Jyotiraditya Scindia
  • 3UBS tilbyr oppbevaringspakker til Credit Suisse Asia-formuebankfolk

Men i et nøkkelskifte drevet av de plutselige feilene denne måneden til Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank, sier ikke lenger Feds siste policyerklæring at “pågående økninger” i priser vil sannsynligvis være passende. Dette språket hadde vært med i alle politiske erklæringer siden beslutningen 16. mars 2022 om å starte renteøkningssyklusen.

I stedet sa den politikkfastsettende Federal Open Market Committee bare at “noen ytterligere politikkbekreftelse” kan være passende,” og åpner muligheten for at en ytterligere en kvart prosentpoengs renteøkning, kanskje ved Feds neste møte, i det minste vil representere et første stoppested for renteøkningene.

Selv om policyerklæringen sa at det amerikanske banksystemet er “sund og motstandsdyktig,” den bemerket også at nylig stress i banksektoren “sannsynligvis vil føre til strammere kredittvilkår for husholdninger og bedrifter og vil tynge økonomisk aktivitet, ansettelser og inflasjon.”

Dette var ingen dissens om den politiske beslutningen.

Dokumentet antok ikke at kampen mot inflasjonen er vunnet. Den nye uttalelsen droppet språk som sa at inflasjonen “har avtatt” og erstattet den med erklæringen om at inflasjonen “forblir høy.”

Jobbgevinster er “robuste,” ifølge Fed.

Tjenestemenn anslår at arbeidsledigheten vil ende året på 4,5 %, noe under de 4,6 % som ble sett i desember, mens utsiktene for økonomisk vekst falt litt til 0,4 % fra 0,5 % i de tidligere anslagene. Inflasjonen er nå sett til å avslutte året på 3,3 %, sammenlignet med 3,1 % i de siste anslagene.

Annonse

Utfallet av det to dager lange møtet denne uken markerer en brå reposisjonering av sentralbanken’ strategi fra for bare to uker siden, da sentralbankens styreleder Jerome Powell vitnet i kongressen om at varmere inflasjon enn forventet sannsynligvis ville tvinge sentralbanken til å heve renten høyere og muligens raskere enn forventet.

Kollapsen 10. mars av California-baserte SVB og den påfølgende kollapsen av New York-baserte Signature Bank fremhevet bredere bekymringer om helsen til banksektoren, og reiste muligheten for at ytterligere Fed-renteøkninger kan tippe økonomien mot en finanskrise.