Interpol trekker tilbake Red Notice mot Mehul Choksi: Hva det betyr for ham

0
92

Fjerningen av den flyktende diamantæren Mehul Choksis navn fra Interpols database over Red Notices har trukket fordømmelse fra opposisjonspartiene i India, mens Central Bureau of Investigation (CBI) har søkt gjenoppretting av varselet.< /p>

Hva er saken mot Mehul Choksi?

Mehul Choksi er eieren av Gitanjali Group, et smykkefirma med 4000 butikker i India. Han, sammen med nevøen Nirav Modi, er ettersøkt i svindelen på Rs 13 500 crore Punjab National Bank (PNB). Choksi og Modi er anklaget for å ha samhandlet med banktjenestemenn for å ha utstedt falske tilsagnsbrev (LoU) og utenlandske kredittbrev til selskaper eid av dem. I dette tilfellet ble ingen verdipapirer oppbevart av PNB før utstedelse av LoUs.

Anbefalt for deg

  • 1Agitasjon mot Macrons pensjonsreformer: Understanding France’s ‘penchant to protest’
  • 2Uganda gjør det til en forbrytelse å identifisere seg som LHBTQ: What is this Bill; hva er statusen til homofiles rettigheter andre steder
  • 3Har datteren rett til familiens eiendom etter å ha mottatt medgift? Hva HC sa i en Goa-sak

Saken kom frem i januar 2018, da PNB sendte inn en svindelrapport til Reserve Bank of India. CBI inngav en FIR i saken en uke senere. På dette tidspunktet hadde Choksi allerede flyktet fra landet.

Les også |Hvem var eieren av ISUZU som skjermet Amritpal Singh?

Choksi er etterlyst i India for kriminell konspirasjon, kriminelt tillitsbrudd, juks og økonomisk underslag. Det er utstedt en arrestordre mot ham.

Choksi hadde fått statsborgerskap i Antigua og Barbuda i 2017 og bodde der fra 2018. Han forsvant imidlertid fra Antigua og Barbuda 23. mai 2021, og ble snart fanget i Dominica. Mens Choksi hevdet at han ble kidnappet, ble han siktet for ulovlig innreise av politiet i Dominica. I mai i fjor henla Dominica disse anklagene mot ham.

Hva er en Interpol Red Notice?

Kriminelle eller mistenkte flykter ofte til andre land for å unnslippe overfor rettferdighet. En Red Corner Notice, eller Red Notice (RN) varsler politistyrker over hele verden om flyktninger som er etterlyst internasjonalt.

Interpol sier: “Røde meldinger utstedes for flyktninger som etterlyses enten for rettsforfølgelse eller for å sone en dom. En rød melding er en forespørsel til rettshåndhevelse over hele verden om å lokalisere og foreløpig arrestere en person i påvente av utlevering, overgivelse eller lignende rettslige skritt.»

Annonse Best of Explained

Klikk her for mer

RN-er inneholder informasjon som hjelper til med å identifisere ettersøkte personer, slik som navn, fødselsdato, nasjonalitet og fysiske egenskaper som fargen på håret og øynene deres, samt bilder og biometriske data som fingeravtrykk, hvis de er tilgjengelige. RN-er nevner også forbrytelsen(e) de er ettersøkt for.

En RN er bare en internasjonal etterlyst melding; det er ikke en internasjonal arrestordre.

Hvorfor ble den røde meldingen utstedt mot Choksi?

Den røde meldingen ble utstedt mot Choksi i desember 2018 etter en forespørsel fra CBI and Enforcement Directorate. Klagene hans på vedtaket ble avvist i 2020.

Annonse

Hvorfor er det opphevet?

Choksis advokat Vijay Aggarwal ønsket Interpols avgjørelse velkommen og fortalte ANI at tilbaketrekkingen av den røde meldingen kommer etter den “ekte påstanden om kidnapping” av den flyktende diamantæren. “Til syvende og sist har sannheten seiret ettersom kidnappingsforsøket til min klient ikke er godkjent av det internasjonale samfunnet, RCN utstedt mot min klient av Interpol har blitt fjernet”.

Forklart |700 indere i Canada står overfor utvisning over falske høyskoletilbudsbrev: Hvordan fungerte racketen

Hva betyr flyttingen for Choksi?

Fjerningen av det røde varselet betyr at Choksi kan reise rundt i verden fritt uten frykt for å bli arrestert av rettshåndhevelsesbyråer. Unntaket er India, hvor han står overfor flere saker. Dette svekker også Indias innsats for å utlevere ham.

Hva har CBI sagt?

CBI sa at CCF’s avgjørelsen er “basert på bare imaginære konjunkturer og ubeviste antakelser”. Den sa at CCF i ettertid har klargjort til CBI at deres avgjørelse på ingen måte har noen avgjørelse om skyld eller uskyld til Mehul Chinubhai Choksi for forbrytelser han fortsatt er siktet i India.

Hva er reaksjonene på tilbaketrekkingen av den røde meldingen?

Kongressen sa at mens opposisjonen ble målrettet av håndhevingsdirektoratet og CBI, sentralregjeringens &#8220 ;venn” ble sluppet. Kongresspresident Mallikarjun Kharge sa snakk om patriotisme fra dem som gir “beskyttelse” for slike mennesker er en “spøk”.

I en tweet sa tidligere kongresssjef Rahul Gandhi: “‘Vipaksh ko ED, CBI, Mitr ko rihaai’ (ED, CBI for opposisjonen, la av for en venn).” “‘Modani’ modell matlab pehle looto, phir bin sazaa ke chooto’ (Modani-modell betyr først tyvegods og deretter gå scott-free uten straff),” sa han.

Annonse

Kongressens talsperson Randeep Singh Surjewala uttalte: “Modi Govt ‘Red Faced’ India ved å unnlate å forhindre at Mehul Choksi blir fjernet fra Interpols liste over Red Corner Notices!”

I mellomtiden slo AAPs Raghav Chadha også til kl. regjeringen for å sikte mot opposisjonen med falske saker, mens Choksi lever skottefritt.