Waarom programma's te donker zijn op je tv (en 9 manieren om het te repareren)

0
109
Hannah Stryker/How-To Geek

Van Game of Thrones tot The Mandalorian, tv-shows zijn duisterder dan ooit, en we don’ Het betekent niet dat ze scherpe scripts hebben. Als je de nieuwste shows probeert te bekijken maar niets kunt onderscheiden, hebben we een paar goede ideeën.

Waarom zijn Sommige tv-programma's en films zijn nu zo donker?

Het onderwerp waarom sommige shows en films scènes van zo'n totale duisternis bevatten, is ingewikkeld. Het meest directe antwoord is dat de camera- en weergavetechnologie zo sterk is verbeterd, dat het nu mogelijk is om deze extreem donkere scènes vast te leggen en te reproduceren.

Sinds videomakers deze hulpmiddelen hebben gekregen, zijn ze ze gebruiken met artistieke bedoelingen. Waar voorheen scènes werden belicht met behulp van heldere studioverlichting op een soundstage of zelfs op locatie, kunnen ze nu gewoon de gevoeligheid instellen op ongelooflijke niveaus zonder zich zorgen te hoeven maken over korrelige ruis die de opname verpest.

Aan de weergavekant zijn HDR-televisies (High Dynamic Range) nu gebruikelijk, en deze schermen verleggen de boven- en ondergrenzen van helderheid en duisternis veel verder dan voorheen mogelijk was. Het oude dynamische bereik staat nu bekend als SDR of Standard Dynamic Range.

Deze technologie is ook gebruikelijk in bioscopen, en in het bijzonder in het geval van films worden ze opgenomen, belicht en kleurgegradeerd voor deze nieuwe bioscoopprojectoren. Aan de tv-kant zijn de meeste videomakers waarschijnlijk wat conservatiever, maar enkelen, vooral in prestige-televisiekringen, gaan tot het uiterste zonder zich zorgen te maken over de kijkopstelling van de gemiddelde persoon.

Dus ze doen het omdat ze het kunnen en omdat de technologie er is om ons ervan te laten genieten, maar als je nog steeds in het ongewisse wordt gelaten door deze nieuwe grens in het maken van films, zijn er een paar dingen die je kunt doen doen om de situatie te verlichten.

HDR inschakelen

Als je een HDR-tv hebt en je kijkt naar een film die is gemaakt met HDR in gedachten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat HDR daadwerkelijk actief is. Dit betekent dat u moet controleren of deze is ingeschakeld op uw tv en elk aangesloten apparaat zoals een Apple TV of Amazon Fire Stick.

Het is ook de moeite waard om te controleren of uw HDMI-kabel is gecertificeerd voor HDR, aangezien sommige oudere HDMI-kabelstandaarden mogelijk geen HDR-signalen dragen, vooral niet bij 4K.

GERELATEERD: HDR-formaten vergeleken: HDR10, Dolby Vision, HLG en Technicolor< /strong>

Kalibreer uw tv

Om het beste uit uw tv te halen, is het essentieel dat u deze kalibreert. Hoewel een zekere mate van kalibratie in de fabriek kan worden uitgevoerd, moet dit, om het goed te doen, worden gedaan onder de omstandigheden waarin de tv daadwerkelijk zal worden gebruikt.

Om uw tv goed te kalibreren, moet u Je hebt wat speciaal gereedschap nodig, maar meestal zal je lokale tv-installateur tegen een kleine vergoeding graag een kalibratie voor je uitvoeren.

Als je een recente iPhone en Apple TV hebt, kun je de camera van de iPhone gebruiken om de beelduitvoer voor je Apple TV te kalibreren. Hiermee wordt de tv als geheel niet gekalibreerd, maar het kan een groot verschil maken voor de programma's of films die u op uw Apple TV bekijkt.

Pas contrast, helderheid, gamma en tegenlicht aan

Uw tv heeft instellingen die de beeldweergave in donkere scènes kunnen verbeteren. Pauzeer op de scène die te donker is om details te onderscheiden en probeer de instellingen voor contrast, helderheid, gamma of tegenlicht aan te passen.

Elk van deze heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar als je ze allemaal een beetje aanpast, kun je details uit donkere scènes plagen die je anders misschien zou missen. Hoe goed deze instellingen werken, hangt volledig af van het tv-model dat u gebruikt, dus wees niet bang om te experimenteren en noteer eerst de oorspronkelijke instellingen voor het geval u besluit te resetten.

strong>GERELATEERD: Wat is contrastverhouding?

Energiebesparing uitschakelen

Als uw tv energiebesparende functies actief heeft, schakelt u ze allemaal uit om te zien of dit helpt. Energiebesparende modi verminderen niet alleen de helderheid, ze kunnen ook de prestaties van het paneel op andere gebieden verminderen, evenals de hoeveelheid nabewerking die wordt gedaan om het beeld te optimaliseren.

Dynamisch contrast inschakelen

Als u niet wilt rommelen met meerdere schuifregelaars voor beeldinstellingen, is een snelle mogelijke oplossing het inschakelen van de dynamische contrastfunctie als uw tv deze heeft. Dit past automatisch het contrastniveau van uw tv aan op basis van de huidige scène. Het compenseert dus donkere scènes zonder heldere scènes uit te blazen, zoals zou gebeuren met een vaste instelling.

Als deze functie al was ingeschakeld, kan dit een slechte implementatie zijn. Dus probeer het uit te zetten en het contrast handmatig te verhogen.

GERELATEERD: Welke streamingdienst heeft de beste videokwaliteit?

Beeldmodus wijzigen

De meeste moderne tv's hebben verschillende “beeldmodi” dit zijn slechts combinaties van instellingen die zijn afgestemd op specifieke soorten inhoud. U kunt er bijvoorbeeld een hebben voor films, sport, games, enzovoort. Probeer tussen deze beeldmodi te schakelen om te zien of ze goed zijn voor het verbeteren van details in donkere scènes. Maak je geen zorgen over hoe ze zijn gelabeld, probeer ze gewoon allemaal en vind degene die er het beste uitziet in jouw ogen.

Verminder omgevingslicht

De meest voorkomende reden dat uw tv moeite heeft om details in donkere scènes weer te geven, is dat hij concurreert met andere felle lichtbronnen of met schittering van het scherm. Je ogen passen zich aan het felle licht aan en kunnen dan de donkere details op het scherm niet meer zien omdat het wordt overstemd.

Dus sluit de gordijnen, doe de lichten uit of verplaats lampen die schermverblinding veroorzaken naar betere posities. Als uw tv geen bijzonder hoge piekhelderheidsspecificaties heeft, heeft deze veel baat bij het nabootsen van het donkere interieur van een theater.

Gebruik een betere Kwaliteitsbron (of verhoog de kwaliteit)

Niet alle videobronnen bevatten dezelfde hoeveelheid detail. Sterk gecomprimeerde video of video met een lage bitsnelheid, kleurdiepte of anderszins achtergestelde videogegevensstroom zal de video's “verpletteren” donkere details samen tot een lelijke brij. Hier zijn enkele manieren om dit tegen te gaan:

 • Als u video streamt, probeer dan handmatig de kwaliteitsinstelling op maximaal te zetten.
 • Probeer te kijken op een sneller netwerk of een snellere internetverbinding om de streambitsnelheid te maximaliseren.
 • Zorg ervoor dat uw bronapparaat (bijv. Apple TV of Android TV) is ingesteld op de hoogste standaard voor kleurbitdiepte en beeldkwaliteit die uw tv accepteert.
 • Download de streaming-aflevering in maximale kwaliteit en bekijk deze offline.
 • Koop de digitale download van de aflevering en download deze in de hoogste kwaliteit.
 • Koop de dvd- of Blu-ray-versie van de film of show en bekijk die.

Het principe van “garbage in, garbage out” is hier van toepassing, en uw tv kan alleen zoveel met een videobron van lage kwaliteit.

The Best Streaming Devices of 2023 Roku Streaming Stick 4K Amazon

$ 43,30
$ 49,99 Bespaar 13%

Fire TV Stick Lite Amazon

$ 29,99
 

Beste Roku-streamingapparaat Roku Ultra Amazon Fire TV Stick 4K Amazon

$ 49,99
 

Beste Google TV-apparaat Chromecast met Google TV (2020) Best Buy Beste Android TV-apparaat NVIDIA SHIELD TV Pro Amazon

$ 199,99
 

Beste Apple TV-apparaat Apple TV 4K (3e generatie) Amazon

$169.94
 

Koop een betere tv

De laatste, meest pijnlijke oplossing is het kopen van een nieuwe tv. Als je een HDTV bezit van voordat de juiste HDR-sets op de markt kwamen of zelfs voordat HDR iets was, of misschien een moderne tv uit het budgetsegment van de markt, is het misschien niet in staat om donkere details weer te geven die filmmakers verwachten.

Nieuwe weergavetechnologieën zoals OLED en mini-LED hebben vaak het contrastbereik van gewone lcd-tv's en kunnen perfecte of bijna perfecte zwartwaarden weergeven. Het goede nieuws is dat de prijs van OLED-, QLED- en mini-LED-tv's voortdurend daalt en wat vorig jaar high-end was, bevindt zich nu comfortabel in het middensegment.

The Best TVs of 2023 Best TV Overall Samsung S95B Amazon

$ 1797,99
$ 2997,99 Bespaar 40%

Beste budget-tv Hisense U6H Amazon

$ 529,99
 

Beste 8K TV Samsung QN900B Amazon

$3997.99
$4347.99 Bespaar 8%

Beste Gaming TV LG C2 Amazon

$1696.99
$ 1899,99 Bespaar 11%

Beste tv voor films Sony A95K Amazon

$2598.00
$2998.00 Bespaar 13%

Beste Roku-tv TCL 6-serie R635 Amazon

$ 648,00
$ 839,99 Bespaar 23%

Beste led-tv Hisense U8H Beste koop LEES VOLGENDE

 • › Speciale UPDF-aanbieding, plus deals voor Pixel Watch, pc-monitoren en meer
 • › 8 veel voorkomende onenigheidszwendel (en hoe u uzelf kunt beschermen)
 • › Sennheiser MKE 200 Mobile Kit Review: een goedkope, gemakkelijke upgrade voor makers van inhoud
 • › Windows 11 verandert de manier waarop de Print Screen-toets werkt
 • › GNOME 44 is er om uw Linux-pc beter dan ooit te maken
 • › Microsoft Loop is de ultieme samenwerkingstool voor teams