«Vil du at hindi skal utslettes?» Nitish Kumars utbrudd mot lederen av det lovgivende råd nå

0
85

I løpet av en måned har Bihars sjefsminister Nitish Kumar mistet roen to ganger nå i offentligheten over bruken av engelsk. Hvis forrige måned, en invitert til et regjeringsarrangement for bønder var på mottakeren av tungen sin, på mandag, møtte Bihar Legislative Council-leder, en annen JD(U)-leder, sin vrede.

Nitish trakk opp lederen av det lovgivende råd, Devesh Chandra Thakur, etter at han så to engelske ord på skjermen som viser House-forhandlingene – “ærefulle” og «taletid».

Anbefalt for deg

  • 1Fengslet for tweet på Hindutva, Kannada-skuespiller Chetan Kumar: Vokalaktivist og trofast Ambedkar-følger
  • 2Jharkhand-guvernør: ‘Jeg er ikke en britisk guvernør her for å styre, jeg er en indisk guvernør som er her for å tjene'
  • 3AAP-leder Sandeep Pathak: 'Foreslått møte for ikke-BJP, ikke-Cong CM'er handlet aldri om å danne en politisk front… Det er en styringsplattform’

Les også |It's not England but Bharat': Nitish graver etter bonde for å bruke engelske ord på scenen

&#8220 ;Iska kya matlab hai? Kya aap log chahte hain Hindi khatm ho jaaye (Hva er meningen med dette? Vil du at hindi skal utslettes)?” Nitish krevde fra Thakur.

Sistnevnte forsøkte å berolige CM, og sa at bare noen få ord måtte oversettes til hindi og resten av tickeren var på hindi.

Mens ‘ærefulle’ er satt til å vike for “mananiya” nå, og ‘taletid’ til “vaktavya ka samay”, sa en tjenestemann i Bihar lovgivende forsamling at de planlegger å gjøre andre endringer når sesjonen avsluttes 5. april, for å være på den “sikre” siden. “Vi må bytte ut ‘i stolen’ (for presidenten) med «aasan par’», sa tjenestemannen, mens han hevdet «et programvareproblem». «Tickerne har blitt kjørt fullt ut på hindi i flere år.»

Også i Political Pulse |Nitish Kumar blir sett på som å sikre veddemålene sine igjen da JD(U) ikke er en del av Oppn-brevet over sentrale byråer

TV-apparater som viser Husets saksbehandlinger er plassert flere steder i forsamlingens lokaler for å la tjenestemenn, politiske ledere og journalister få med seg saksgangen.

Bonden som hadde tegnet Nitish ire var en innbygger i Lakhisarai, og deltok på et arrangement som ble holdt i Patna for “progressive” bønder, som møtte CM's ire for å bruke ord som “incentivise” og “teknologi”.

Annonse

Mens Nitish er kjent for sin preferanse for hindi, så vel som for sin flyt i lingua franca i hindibeltet, er denne nyoppdagede lidenskapen for språket noe nytt. Han var ikke kjent for å ha mistet hodet over bruken av det i forsamlingen eller ved offentlige tilstelninger tidligere. Faktisk er regler på plass som gjør bruk av hindi obligatorisk av tjenestemenn og ved offisielle arrangementer under Karpoori Thakur (1977-1979) en saga blott.

Regler i Bihar tillater bruk. av enten hindi eller engelsk.

BJP, hvis egen støtte til hindi er vokal og godt publisert, stilte spørsmål ved Nitishs “plutse kjærlighet til hindi” CM kan være et resultat av “alder”. “CM mistet også roen i forsamlingen tidligere. Alder viser sin effekt på CM. Han er ikke lenger den typen tålmodig og grasiøs lytter han pleide å være, sa BJP OBC Morchas nasjonale talsperson Nikhil Anand.

Annonse

JD(U) talsperson Neeraj Kumar sa at Nitish ikke trengte noen" #8217;s sertifikat på hindi. «For det første bør opposisjonen avstå fra å gjøre personlige angrep på CM. For det andre er hindi vårt nasjonale språk, og Nitish Kumar er kjent for sine gode kunnskaper om hindi. Rådsformannen tok umiddelbart hans inngripen til etterretning, og endringer blir gjort.»

© The Indian Express (P) Ltd