Utvid PMAY-U for å dekke alle fortjente, vurder trengende på nytt: Huspanelrapport

0
89

Den parlamentariske stående komité for bolig- og byspørsmål har reist bekymring for at noen mennesker ikke kunne dra nytte av fordelene med Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) på grunn av kvalifikasjonskriteriene eller andre hindringer, og har bedt bolig- og bydepartementet om å foreta en vurdering.

I sin rapport om implementeringen av PMAY-U som ble presentert for Lok Sabha på mandag, anbefalte komiteen at departementet utvider ordningen, som er satt til å avsluttes 31. desember 2024, om nødvendig, til å dekke de som fortsatt trenger hus.

Anbefalt for deg

  • 1SC for å se om konstitusjonsbenken skulle høre bønn mot meningsmålingsobligasjonsordningen; høring 11. april
  • 2Amritpal Singh byttet klær, byttet fra bil til motorsykkel for å unnslippe arrestasjon: Punjab Police
  • 3Post-Partition India a ‘Hindu Rashtra’, sier BJPs generalsekretær Kailash Vijayvargiya

Panelet, ledet av Rajiv Ranjan Singh, bemerket at da ordningen ble lansert i 2015, hadde departementet anslått boligmangelen på 1,88 crore i 2012-17.

«Det [departementet] hadde videre fremført at i India, med tiårsveksten på slumområdet på 34 %, anslås slumhusholdningene å gå opp til 18 millioner. I tillegg foreslås 2 millioner fattige husholdninger i byer utenfor slumkvarteret dekket under misjonen. Derfor er en total boligmangel som forventes å bli løst gjennom det nye oppdraget 20 millioner. Imidlertid er den totale validerte etterspørselen vurdert av stater/UT-er på 1,23 crore, heter det i rapporten.

Departementet sanksjonerte 1,22 crore-hus over hele landet frem til 31. mars 2022, som var skjæringsdatoen. Ordningen ble deretter utvidet fra 2021-22 til 31. desember 2024, for å fullføre de sanksjonerte husene. Av de 1,05 millioner husene der byggingen hadde startet, er 64,33 lakh ferdigstilt.

Panelet bemerket at det var et gap på 67 lakh hus mellom den første vurderingen og de sanksjonerte husene. Departementet informerte utvalget om at det opprinnelige anslaget var nettopp det, et estimat, mens ordningen gikk ut på en etterspørselsstyrt tilnærming. Komiteen anbefalte at departementet gjennomfører en konsekvensutredning av ordningen for å forstå fordelene og hullene.

“Departementet kan deretter undersøke muligheten for enten å utvide den eksisterende ordningen med modifikasjoner basert på konsekvensutredning. eller å formulere en annen slik ordning til fordel for de fattige i byene for å oppnå Indias regjerings mål om boliger for alle, heter det i rapporten.

Annonse

Panelet bemerket at 60 % av de totale sanksjonerte husene var under den begunstigede-ledede konstruksjonen (BLC) vertikalen, der kjøp av land hadde vært utfordrende for mottakerne.

Komiteen var forferdet over det faktum at den virkelige utfordringen var å skaffe anstendige boliger for de landløse urbane slumbeboerne, men vertikalen for ombygging av slummen på stedet sanksjonerte bare 4,33 lakh hus mot et krav på 14,35 lakh. Fremgangen til denne vertikalen hadde også vært sakte, med bare 99 000 hus levert per 31. desember 2022.

© The Indian Express (P) Ltd