Ska du betala mer för en snabbare internetanslutning?

0
84
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Innan du betalar extra för att uppgradera till en högre internetplan bör du ta reda på din nuvarande internetplan, behoven hos ditt hushåll och åldern på din Wi-Fi-router.

Din Internetleverantör (ISP) skulle älska det om du betalade mer för en snabbare internetanslutning, men behöver du verkligen uppgradera? Här är vad du behöver veta om internethastighet och när det är värt att uppgradera.

Innehållsförteckning

< blockquote class="moka_autotoc">

Utvärdera först ditt nuvarande internetpaket och dina behov
Hur snabb är din internetanslutning nu?
Hur många aktiva användare finns i ditt hushåll?
Vad använder du din Internetanslutning för?
Hur mycket internethastighet behöver du egentligen?
Du behöver mycket mindre nedladdningshastighet än du tror
Uppladdningshastigheten förbises för ofta
Förbise inte sidofördelarna med ett uppgraderat internetpaket
Glöm uppgraderingen Ditt internet, uppgradera din router

Först, utvärdera ditt nuvarande internetpaket och dina behov

Det är verkligen lätt att fastna i tanken att du behöver uppgradera ditt internet. Men innan du ringer upp din internetleverantör och byter till ett dyrare paket eller byter internetleverantör helt bör du ta reda på din nuvarande anslutning och vad du använder den till.

Hur snabb är din internetuppkoppling nu?< /h3>

Det finns två saker att titta på när du kontrollerar din anslutningshastighet: vilken hastighet du betalar för och vilken hastighet du faktiskt får.

Kontrollera din Internetplansnivå

p>Den första delen är ganska enkel. Kontrollera din faktura eller logga in på din internetleverantörs webbportal för att kontrollera ditt konto och bekräfta vilken plan du har. Om din internetleverantör inte listar de faktiska uppladdnings- och nedladdningshastigheterna utan använder beteckningar som “Basic,” “Ultra,” och “Ultimate,” eller liknande termer, måste du gräva lite på deras webbplats för att avgöra vad det innebär.

Spectrum’s “Ultra” kabelinternetnivå, till exempel, annonseras som upp till 500 Mbps ner/20 Mbps upp. AT&T använder mer direkta namnscheman: “Internet 500” planen är upp till 500 Mbps ner/500 Mbps upp. (Om du är nyfiken på uppladdnings-/nedladdningsavvikelsen beror det på att kabelbaserade internetleverantörer vanligtvis erbjuder asymmetriska anslutningar och fiberleverantörer erbjuder symmetriska anslutningar med en uppladdningshastighet som motsvarar nedladdningshastigheten.)

Hastighetstesta din anslutning

Hastighetstester är inte ett perfekt mått på hur bra ditt internet är, men de är ett bra enkelt test för att säkerställa att du åtminstone får ungefär vad du betalar för.

Först och främst, se till att du utför ditt hastighetstest ordentligt, annars är resultaten värdelösa. Om du kör ett hastighetstest med till exempel din telefon eller en Wi-Fi-ansluten bärbar dator, kommer du att testa ditt Wi-Fi lika mycket som du kommer att testa din internetanslutning.

Helst kör du ditt hastighetstest från en dator med en Ethernet-port ansluten direkt till Wi-Fi-routern så att det inte finns något annat än några meter Ethernet-kabel mellan dig och det större internet, och på så sätt undviker du eventuella Wi-Fi-problem och flaskhalsar. Var noga med att köra testet med minimal nätverksbelastning (testning medan du strömmar 4K-video eller laddar ner en stor fil kommer att försvinna resultatet).

Vissa Wi-Fi-routrar har ett verktyg för att utföra ett hastighetstest direkt på själva routern, vilket är värt att titta närmare på. Och det är vanligtvis möjligt att kontakta din internetleverantör och få dem att köra ett test, om du använder deras modem och hårdvara, för att kontrollera hastigheten. Det här är ett bra tillfälle att dubbelkolla att du faktiskt får de hastigheter du betalar för.

Hur många aktiva användare finns i ditt hushåll?

Vid det här laget har vi kontrollerat din internethastighet. Ta nu en inventering av antalet aktiva internetanvändare i ditt hem. Observera att vi sa aktiva internetanvändare och inte bara antalet personer. Ett spädbarn som inte använder internet eller en äldre släkting med lite intresse av att använda internet bör inte ta hänsyn till dina överväganden för att uppgradera eller nedgradera din internetplan.

Men om du har ett hushåll med två vuxna och två tonåringar, som alla använder internet konsekvent på sina telefoner, bärbara datorer och enheter som spelkonsoler och smarta TV-apparater, bör du överväga ditt basanvändarnummer.

Vad gör du Använd din internetanslutning för?

Det finns en betydande skillnad i vilken typ av efterfrågan olika aktiviteter ställer på en internetanslutning och hur snabb den internetanslutningen måste vara för att stödja dem.

Om du bor med sex andra rumskamrater och alla när du drar dig tillbaka till sina separata rum och vardagsrum för att titta på Netflix eller HBO Go i slutet av dagen, kommer du att ha mycket högre toppefterfrågan på din anslutning än ett hushåll där familjen med en enda smart-TV tittar på tillsammans på kvällen .

Tänk på hur många personer som finns i ditt hushåll och hur du använder internet när vi går vidare till nästa avsnitt för att diskutera hur stort internetpaket du verkligen behöver.

Hur mycket internethastighet behöver du egentligen?

I en idealisk värld, oavsett om du bodde i ett höghus eller en liten stad i Mellanvästern, skulle höghastighetsinternet vara så allmänt förekommande att ha en gigabit fiberdropp till ditt hem var som att ha el och rinnande vatten.

Men tyvärr, för närvarande lever vi inte i en värld av 10 USD per månad fiberinternet, så det är värt att bedöma dina behov för att anpassa ditt internetpaket till din budget. Varför betala $90 per månad för gigabitfiber när ditt hushåll skulle klara sig bra med ett $40 300 Mbps-paket? Det finns trots allt bättre sätt att spendera 600 USD per år än på något du inte drar nytta av.

Du behöver mycket mindre nedladdningshastighet än du tror

Om du ska tro annonstexten från dina lokala internetleverantörer behöver du åtminstone en gigabitanslutning för att verkligen njuta av internet. Och om du har något hopp om att bli en riktig elitspelare bör du överväga att få ett ännu bättre paket!

Men verkligheten med daglig internetanvändning, även om du är en elit spelare, stämmer inte överens med vad ISPS säljer. Ditt hushåll kräver mycket mindre nedladdningshastighet än du förmodligen tror.

Allmän webbsurfning? Du behöver cirka 3 Mbps bandbredd. Streama musik? Endast runt 2 Mbps. Tittar du på videor på Instagram, TikTok eller YouTube? 5 Mbps för video i HD-kvalitet. Samma sak för att titta på video i HD-kvalitet på Netflix, HBO Max, Hulu eller någon annan streamingleverantör. Vill du titta på 4K-strömmande video? Du behöver bara cirka 15 Mbps.

Jason Fitzpatrick/How-To Geek

I ett hushåll med fyra personer där alla vill titta på 4K-videor samtidigt, tuggar du upp runt 60 Mbps nedladdningsbandbredd. På en gigabit-anslutning som testar hastigheten under verkliga förhållanden vid 940 Mbps, vad exakt är det där “överblivna” 880 Mbps gör det för någon?

Förutom stora ihållande nedladdningar, som att ladda ner ett 60 GB videospel snabbare, inte mycket. På en gigabit-anslutning tar det 60 GB-spelet att ladda ner cirka 8,5 minuter. På ett 300 Mbps-paket skulle det ta cirka 27 minuter.

Men möjligheten att sällan ladda ner stora filer snabbare leder inte till en bättre övergripande internetupplevelse. Aktiviteter som att surfa på webben, scrolla på Instagram eller binge-titta på ett nytt program på Netflix har en övre tröskel för sina bandbreddskrav.

När du har uppfyllt minimikravet för aktiviteten (t.ex. som 15 Mbps eller så per användare som tittar på 4K-video), finns det ingen förbättring. Netflix är inte tio gånger bättre eftersom din anslutning är tio gånger snabbare än tjänstens minimikrav för streaming.

Som en allmän regel är det en bra idé att sikta på cirka 25 Mbps per aktiv internetanvändare i ditt hushåll om du vill ha gott om rörelseutrymme för varje person att njuta av all strömmande video, surfa och lura på sociala medier de kan stå.

Uppladdningshastigheten förbises för ofta

Historiskt sett, utanför avancerade användare, var det knappast någon som uppmärksammade uppladdningshastigheten. När bredband började rulla ut var de flesta bara glada över att ladda webbsidor snabbare och njuta av tidiga streaming-videotjänster—nedladdningscentrerade aktiviteter. Och i många hushåll, än i dag, är uppladdningshastigheten inte så viktig.

Men saker och ting har förändrats mycket under de senaste tjugo åren, och hem skickar mycket mer data till internet än någonsin tidigare. Om du arbetar hemifrån påverkar hur snabbt du kan ladda upp filer ditt arbetsflöde. Och uppladdningshastigheten har en inverkan på videokonferenser, så om du inte vill vara den person som alltid släpper samtalet eller ser ut som om de har problem med The Matrix, behöver du tillräcklig uppladdningshastighet.

Videokonferenser tar cirka 1-4 Mbps, beroende på samtalskvaliteten. På samma sätt tar livestreamat spelinnehåll cirka 1-5 Mbps. Till skillnad från nedladdningshastigheten, där vi bara fokuserade på aktiva användare, glöm inte att ta hänsyn till molnbaserade säkerhetskameror och liknande enheter. En molnbaserad säkerhetskamera med molnbaserad säkerhetskopiering behöver cirka 1-4 Mbps.

Generellt sett bör du sikta på minst 5 Mbps uppladdning per aktiv användare i ditt hushåll. På så sätt, om alla måste hoppa på Zoom för jobbet eller skolan, finns det tillräcklig bandbredd.

Och om du har en mängd smarta Wi-Fi-säkerhetskameror som ständigt strömmar till molnet eller om du ständigt laddar upp stora filer för att fungera (eller säkerhetskopiera stora personliga filer) vill du ha mer uppladdningsbandbredd. Om du aldrig har tänkt på hur mycket bandbredd dina smarta säkerhetskameror använder, mår inte de flesta dåligt och blir sedan förvånade när deras heminternet inte hanterar den ökade efterfrågan särskilt mycket. väl.

Men det är i stort sett bara ett problem för internetanslutningar utan fiber. Den symmetriska karaktären hos de flesta fiberinternet säkerställer att de flesta människor har tillräckligt med uppladdningsbandbredd. Precis som 300 Mbps nedladdning är mer än tillräckligt för de flesta hushåll, så är matchande 300 Mbps uppladdning också.

Om du har en kabelbaserad internetleverantör kan du dock upptäcka att du uppgraderar till den högsta nivån för att få till och med ganska begränsade uppladdningshastigheter. Spectrum har till exempel paket med upp till gigabit nedladdningshastigheter på många marknader, men även på deras gigabitplan är nedladdningshastigheten bara runt 35-40 Mbps.

Förbise inte sidan Fördelar med ett uppgraderat internetpaket

Det finns en sista övervägande oberoende av hur mycket nedladdnings- eller uppladdningshastighet du behöver och om en viss internetpaketnivå passar dig bäst eller inte: sidofördelarna som följer med paket och uppgraderingar.

Om din internetleverantör paketerar streamingtjänster med deras bättre paket (som AT&T brukade göra med HBO Max), kanske du inte sparar något alls genom att nedgradera om du skulle betala för den streamingtjänsten. Och om nedgradering av ditt internet innebär att du inte längre är berättigad till ett paket som innehåller ett TV-paket som du ändå skulle betala för, är det ingen mening med att betala 20 USD mindre i månaden för internet men 30 USD mer per månad månad för ditt TV-paket.

Vissa internetleverantörer gör också paket på högre nivå mer lockande genom att vifta bort datalock, så se till att läsa det finstilta. Även om du kanske blir förvånad över hur mycket internetanvändning det faktiskt krävs för att blåsa igenom ett datatak på 1 TB—du’måste titta på 11 timmar HD-video per dag för att överskrida datataket i slutet av månaden.

Glöm att uppgradera ditt internet, uppgradera din router

Många människor kommer förmodligen att hitta den här artikeln eftersom de diskuterar att betala för en bättre nivå av internettjänst genom sin lokala internetleverantör eller helt och hållet byta till en snabbare internetleverantör.

Om du gick igenom självutvärderingsdelen ovan och insåg att internetplanen du har är underdriven för ditt hushålls krav, finns det ingen riktig väg runt det än att få en bättre plan eller en ny internetleverantör. Du kan inte magiskt göra en grundläggande 20/5 Mbps kabelanslutning till en 100/100 Mbps fiberanslutning.

Men när vi hjälper människor med deras hemmets problem med internet upptäcker vi vanligtvis att människor har tillräckligt med obearbetad bandbredd för deras hushålls behov. Deras problem är inte bristen på nedladdnings- och uppladdningshastighet. Deras problem är att de kör gammal nätverkshårdvara som allvarligt stör både deras internethastighet och allmänna hemnätverksupplevelse.

Det är därför vi rekommenderar folk att uppgradera sin Wi-Fi-router istället för uppgradering till gigabit internet. Faktum är att vi rekommenderar folk att konsekvent uppgradera sina routrar vart tredje till femte år, minst, även om de inte har gigabit internet.

Det är lätt att fokusera på bara din nedladdningshastighet som en mätsticka för bra internet. Men när du väl kommit förbi den grundläggande bandbreddsnivån bör du fokusera uteslutande på din router. Det är inte bandbredden som avgör hur nätverksresurser allokeras, hur bra Wi-Fi-signalstyrkan är i ditt hem, eller om din iPhone kommer att roama snabbt mellan mesh-nätverksnoder. Det är Wi-Fi-routern.

Om du slår en router från 2010 på en gigabitanslutning får du en Wi-Fi-upplevelse från 2010. Du kanske inte tillskriver din internethuvudvärk din router, men tecknen på att din router är försenad för en ersättning är tydliga.

Så glöm bort att betala hundratals dollar varje år för extra internetbandbredd. inte ens fullt ut utnyttja. Lägg istället pengarna på att skaffa en ny modern Wi-Fi-router.

The Best Wi-Fi Routers of 2023 Best Wi-Fi Router Overall ASUS AX6000 (RT-AX88U) Buy at Amazon Best Budget Router TP-Link Archer AX3000 (AX50) Buy at Amazon Bästa billiga routern TP-Link Archer A8 Köp på Amazon Bästa spelroutern ASUS GT-AX11000 Tri-Band Router Köp på Amazon Bästa Mesh Wi-Fi-router ASUS ZenWiFi AX6600 (XT8) (2-pack) Köp på Amazon Bästa Budget Mesh Router TP-Link Deco X20 Köp på Amazon Bästa modemrouterkombination NETGEAR Nighthawk CAX80 Köp på Amazon Bästa VPN-router ExpressVPN Aircove Köp på Amazon Beat Travel Router TP-Link AC750 Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6E-router ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 Handla nu LÄS NÄSTA

  • › För många prenumerationer? Så här börjar du skära dem
  • › Vad du ska göra när ditt PC-spel fördröjer
  • › Vad är skillnaden mellan en megabit och megabyte?
  • › Hur du testar din telefons internethastighet (och vad du ska göra med långsamma resultat)
  • › Hur du får din strömmande video att sluta buffra så mycket
  • › Vad är Starlink Internet, och bör du använda det?
  • › Lenovo’s nya spelbärbara datorer har för många alternativ
  • › Windows 11 kommer att göra USB4 enklare att felsöka