PWM-ventilator versus DC-ventilator: wat is beter voor pc-koeling?

0
52
Justin Duino/How-To Geek

PWM-ventilatoren zijn stiller, beter controleerbaar en hebben een langere levensduur, waardoor ze over het algemeen beter zijn dan DC-ventilatoren. Als je een beperkt budget hebt of een pc bouwt waarbij constante ventilatorsnelheden nodig zijn, werken DC-ventilatoren net zo goed als PWM-ventilatoren.

Als je een pc bouwt, zijn fans misschien niet het eerste onderdeel waar je aan denkt, maar ze zijn nog steeds belangrijk. Als je voor een luchtgekoelde build gaat, heb je de optie van DC- of PWM-ventilatoren, maar wat is beter?

Wat is een DC-ventilator?< /h2>

Zoals de naam al aangeeft, is een DC-ventilator een computerventilator die werkt op gelijkstroom van de voeding van uw pc of via het moederbord. Deze ventilatoren gebruiken een driepolige connector met een voedingspen, een aardingspen en een signaalpen.

De eerste twee pinnen leveren stroom, terwijl de signaalpin informatie leest over hoe snel de bladen van een ventilator draaien. Hierdoor wordt deze pin ook wel de toerentellerpin genoemd. Hierdoor kan uw pc de ventilatorsnelheden bewaken en u waarschuwen als een ventilator stopt met draaien.

DC-ventilatoren kunnen op een constante snelheid draaien of van snelheid veranderen zoals geregeld door het moederbord. Voor een lagere snelheid stuurt het moederbord minder spanning de ventilator in. 12 volt is de typische DC-ventilatorspanning en de meest voorkomende, maar DC-ventilatoren zijn er ook in spanningen van 5V tot 48V.

DC-fans zijn de meer “traditionele” type computerventilator. Als je kijkt naar een pc-build van de afgelopen 10 of zelfs 20 jaar, is de kans groot dat de fans standaard DC-fans zijn.

Wat is een PWM Ventilator?

Hoewel ze anders worden genoemd, is een PWM-ventilator in wezen een DC-ventilator met één extra pin die de manier waarop de ventilator werkt volledig verandert. Deze vierde pin draagt ​​een pulsbreedtemodulatie (PWM) signaal dat de ventilator snel aan en uit zet.

DC-ventilatoren gebruiken variërende stroom om de ventilatorsnelheden te regelen. PWM-fans gebruiken daarentegen alleen een constante spanning, meestal 12V. Om de snelheid van de ventilator te regelen, zet het PWM-signaal de ventilator duizenden keren per seconde aan en uit.

PWM pc-ventilatoren

Noctua NF-S12B redux-1200 PWM

De Noctua NF-S12B redux-1200 PWM-ventilator combineert effectieve koeling met stille werking, wat zorgt voor een werkpaardfan waar je op kunt vertrouwen.

Amazon

$ 14,95
 

Dit klinkt misschien niet efficiënt, maar PWM-fans bieden veel nauwkeurigere controle over hoe snel de ventilator precies draait.

PWM-ventilatoren vs. DC-ventilatoren

Een van de belangrijkste verschillen tussen PWM-ventilatoren en DC-ventilatoren is het aantal gebruikte pinnen voor de connector. DC-ventilatoren gebruiken drie-pins connectoren, terwijl PWM-ventilatoren vier-pins connectoren gebruiken. Elk type ventilator heeft stroom-, aarde- en signaalpinnen, waarbij PWM een vierde pin toevoegt voor PWM.

Zoals hierboven vermeld, terwijl zowel DC- als PWM-ventilatoren hun snelheid kunnen variëren, biedt PWM een nauwkeurigere regeling. In termen van real-world prestaties maakt dit niet veel verschil tussen elk type ventilator, maar er zijn aanzienlijke verschillen in hoe ze werken.

Ten eerste hebben DC-ventilatoren een minimale snelheid en als je te weinig spanning levert, kan de ventilator afslaan. Met PWM-ventilatoren blijft de spanning constant, terwijl PWM de ventilatormotor direct regelt, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over vastlopen.

GERELATEERDHoe u de ventilatoren van uw pc kunt beheren voor een optimale luchtstroom en koeling

Dit betekent ook dat PWM-ventilatoren doorgaans langzamer kunnen draaien dan hun DC tegenhangers. Wanneer een computer niet veel koeling nodig heeft, zorgt het vertragen van de ventilatoren ervoor dat het geluidsniveau lager blijft. Over het algemeen zijn PWM-ventilatoren stiller dan DC-ventilatoren.

Omdat ze gemakkelijker kunnen uitvallen, slijten PWM-fans over het algemeen na verloop van tijd minder. Dit verschilt uiteraard per fabrikant en gebruikssituatie, maar PWM-ventilatoren gaan doorgaans langer mee dan hun DC-tegenhangers.

Er is nog een ander gebied waar de variërende spanning van DC-ventilatoren een probleem is: ruis. DC-ventilatoren die op minder dan hun normale spanning van 12V werken, zullen elektrische ruis veroorzaken. Als u uw pc gebruikt voor audioproductie, kan deze ruis een groot probleem zijn.

Welke is beter?

Ondanks de duidelijke voordelen van PWM-ventilatoren, vindt u nog steeds DC-ventilatoren in de meeste kant-en-klare pc's. Zelfs gevallen met meegeleverde ventilatoren gebruiken meestal DC-ventilatoren in plaats van PWM. Dit is voornamelijk om kostenredenen, aangezien DC-ventilatoren goedkoper zijn.

Dat gezegd hebbende, DC-ventilatoren zijn niet alleen de meer betaalbare optie. Als u een pc bouwt die regelmatig wordt belast, bieden DC-ventilatoren die met een constant toerental draaien voldoende koelvermogen en gaan ze relatief lang mee.

Als u meer controle over uw pc wilt, is PWM over het algemeen de juiste keuze. Hoewel u vooraf iets meer betaalt, bespaart u in de loop van de tijd dankzij de lange levensduur van PWM-ventilatoren. PWM-fans winnen ook als het gaat om een ​​stille pc-build.

Toch kun je geen ventilator gebruiken waarvoor je geen connectoren hebt, dus in veel gevallen Ik zal kiezen tussen DC- en PWM-ventilatoren op basis van het type connector dat je beschikbaar hebt. Controleer de headers van uw moederbord om er zeker van te zijn dat u de juiste ventilator voor uw pc koopt.

LEES VOLGENDE

  • › Review Dashlane Password Manager: snel naar de top van onze lijst
  • › Chef ChatGPT: een recept koken gemaakt door AI
  • › Mogelijk kan iemand uw Windows-screenshots ongedaan maken
  • › Windows 11 toont accountmeldingen in het startmenu
  • › De beste draagbare printers van 2023
  • › 6 dingen die je nodig hebt voor het perfecte racesimulatiesysteem voor thuis