PWM-fläkt vs. DC-fläkt: Vilket är bättre för PC-kylning?

0
89
Justin Duino/How-To Geek

PWM-fläktar är tystare, mer kontrollerbara och har en längre livslängd, vilket gör dem generellt sett bättre än DC-fläktar. Om du har en budget eller bygger en PC där konstanta fläkthastigheter är nödvändiga, kommer DC-fläktar att fungera lika bra som PWM-fläktar.

Om du bygger en dator kanske fläktar inte är den första komponenten du tänker på, men de är fortfarande viktiga. När du väljer en luftkyld konstruktion har du möjligheten att välja DC- eller PWM-fläktar, men vilket är bättre?

Vad är en DC-fläkt?< /h2>

Som namnet antyder är en DC-fläkt en datorfläkt som går på likström från din dators strömförsörjning eller via moderkortet. Dessa fläktar använder en trestiftskontakt med ett nätstift, ett jordstift och ett signalstift.

De två första stiften ger ström, medan signalstiftet läser information om hur snabbt en fläkts blad snurrar. På grund av detta är denna stift också ofta känd som varvräknarstiftet. Detta låter din dator övervaka fläkthastigheterna och varna dig om en fläkt slutar snurra.

DC-fläktar kan antingen köras med konstant hastighet eller ändra hastigheter som styrs av moderkortet. För en lägre hastighet skickar moderkortet mindre spänning in i fläkten. 12 volt är den typiska DC-fläktspänningen och den vanligaste, men DC-fläktar finns också i spänningar från 5V till 48V.

DC-fläktar är de mer “traditionella” typ av datorfläkt. Om du tittar på en PC-byggd från de föregående 10 eller till och med 20 åren, är chansen stor att fläktarna är vanliga DC-fläktar.

Vad är en PWM Fläkt?

Även om de nämns på olika sätt, är en PWM-fläkt i grunden en DC-fläkt med ett extra stift som helt förändrar hur fläkten fungerar. Detta fjärde stift bär en pulsbreddsmodulationssignal (PWM) som snabbt sätter på och stänger av fläkten.

DC-fläktar använder varierande ström för att styra fläkthastigheterna. PWM-fläktar däremot använder bara en konstant spänning, vanligtvis 12V. För att styra hastigheten på fläkten slår PWM-signalen på och av fläkten tusentals gånger per sekund.

PWM PC Fans

Noctua NF-S12B redux-1200 PWM

Noctua NF-S12B redux-1200 PWM-fläkten kombinerar effektiv kylning med tyst drift, vilket ger en arbetshästfläkt som du kan lita på.

Amazon

14,95 $
 

Det här kanske inte låter effektivt, men PWM-fans erbjuder mycket mer exakt kontroll över exakt hur snabbt fläkten snurrar.

PWM-fläktar vs. DC-fläktar

En av de viktigaste skillnaderna mellan PWM-fläktar och DC-fläktar är antalet stift som används för kontakten. DC-fläktar använder trestiftskontakter, medan PWM-fläktar använder fyrstiftskontakter. Varje typ av fläkt har kraft-, jord- och signalstift, med PWM som lägger till ett fjärde stift för PWM.

Som nämnts ovan, medan både DC- och PWM-fläktar kan variera sina hastigheter, erbjuder PWM mer exakt kontroll. När det gäller verkliga prestanda gör detta inte någon större skillnad mellan varje typ av fläkt, men det finns betydande skillnader i hur de fungerar.

För det första har DC-fläktar en lägsta hastighet, och om du ger för lite spänning kan fläkten stanna. Med PWM-fläktar förblir spänningen konstant, med PWM som styr fläktmotorn direkt, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att stanna.

RELATEDHur du hanterar din dators fläktar för optimalt luftflöde och kylning

Detta betyder också att PWM-fläktar vanligtvis kan snurra långsammare än sina DC-fläktar motparter. När en dator inte behöver så mycket kylning, kan en sakta ned på fläktarna göra att ljudnivån blir lägre. I allmänhet är PWM-fläktar tystare än DC-fläktar.

Eftersom de lättare kan snurra ner, slits PWM-fläktar generellt mindre med tiden. Uppenbarligen varierar detta mellan tillverkare och användningsfall, men PWM-fläktar håller vanligtvis längre än sina DC-motsvarigheter.

Det finns ett annat område där den varierande spänningen hos DC-fläktar är ett problem: brus. DC-fläktar som arbetar med mindre än sin normala spänning på 12V kommer att skapa elektriskt brus. Om du använder din dator för ljudproduktion kan detta brus vara ett stort problem.

Vilket är bättre?

Trots de klara fördelarna med PWM-fläktar, kommer du fortfarande att hitta DC-fläktar i de flesta förbyggda datorer. Även fall med inkluderade fläktar använder vanligtvis DC-fläktar snarare än PWM. Detta är främst av kostnadsskäl, eftersom DC-fläktar är billigare.

Med det sagt är DC-fläktar inte bara det mer prisvärda alternativet. Om du bygger en dator som kommer att ha en regelbunden arbetsbelastning, kommer DC-fläktar som snurrar vid ett konstant varvtal att erbjuda massor av kylkraft tillsammans med en relativt lång livslängd.

Om du vill ha mer kontroll över din PC är PWM i allmänhet rätt väg att gå. Även om du betalar lite mer i förväg, sparar du med tiden tack vare den långa livslängden för PWM-fans. PWM-fans vinner också när det kommer till ett tyst PC-bygge.

Även så kan du inte använda en fläkt som du inte har kontakter för, så i många fall kan du&#8217 ;kommer att välja mellan DC- och PWM-fläktar baserat på vilka typer av kontakter du har tillgängliga. Kontrollera huvudkortets rubriker för att se till att du köper rätt fläkt för din PC.

LÄS NÄSTA

  • › Recension av Dashlane Password Manager: Strömmande till toppen av vår lista
  • › Chef ChatGPT: Cooking a Recipe Made by AI
  • › Någon kanske kan ta bort dina Windows-skärmbilder
  • › Windows 11 kommer att visa kontoaviseringar i startmenyn
  • › De bästa bärbara skrivarna 2023
  • › 6 saker du behöver för det perfekta Home Racing Sim-systemet