Huspanelet foreslår forhåndsbetalte kort for strøm for å spare grunnvann

0
45

SOM OBSERVERER AT den primære årsaken til overdreven utnyttelse av grunnvann er utstrakt dyrking av vannsluker- og sukkerrøravlinger, som er “sterkt stimulert”, har en parlamentarisk stående komité sagt at bruk av elektriske pumper må frarådes ytterligere ved å innføre tiltak slike forhåndsbetalte kort for strømforsyning og begrense strømforsyningen til noen få timer om dagen.

Komiteen har anbefalt at avdelingen for vannressurser, elveutvikling og gangaforyngelse under Jal Shakti-departementet bør ta initiativet ved å oppfordre både kraftdepartementet og avdelingen for landbruk og bønders velferd sammen med statlige myndigheter til å iverksette tiltak på de foreslåtte linjene.< /p>Anbefalt for deg

  • 143 vinnere lyktes ved Ramnath Goenka Awards for fremragende journalistikk
  • 2‘ Pressen må forbli fri hvis et land skal forbli et demokrati’: CJI Chandrachud ved RNG-priser
  • 3Tidligere K’taka CM S M Krishna, industrimannen Kumar Mangalam Birla får Padma-priser

I sin rapport, “Groundwater: A Valuable but Diminishing Resource”, som ble lagt fram i parlamentet mandag, Den stående komité for vannressurser sa: “Stater som Punjab, Haryana, Telangana og Tamil Nadu tilbyr helt gratis strøm, mens andre stater har mulighet for innkreving av symbolavgifter.”

I følge rapporten observerte komiteen at selv om det å begrense gratis elektrisitet til bøndene absolutt vil redusere misbruk av grunnvann, har både departementet for vannressurser, elveutvikling og Ganga-foryngelse og departementet for landbruk og bønder “uttrykt manglende evne til å overtale stater å redusere/stoppe subsidier for kraft gitt i landbruket ettersom elektrisitet er et samtidig tema og SERC-er bestemmer elektrisitetstariffen for sluttbrukerleveranser av elektrisitet i henhold til gjeldende bestemmelser i elektrisitetsloven, 2003.

«Komiteen bemerker imidlertid at Punjab introduserte en ordning der bøndene fikk refundert penger hvis de forbrukte mindre strøm. De bemerker videre at under Deendayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana fra Ministry of Power, har det blitt opprettet en egen komponent av landbruk og ikke-landbruksmatere for å lette en fornuftig liste over forsyninger til landbruket & ikke-landbruksforbrukere i landlige områder», heter det i rapporten.

“Grunnvannet fortsetter imidlertid å bli brukt overdrevent for å imøtekomme vanningsbehov. Derfor er komiteen av den oppfatning at bruk av elektriske pumper må frarådes ytterligere ved å tenke ut tiltak som innføring av forhåndsbetalte kort for strømforsyning, begrense det i noen timer i døgnet osv.» .

Komiteen, ledet av BJP-medlem Parbatbhai Savabhai Patel, ba også regjeringen utarbeide “integrerte tiltak” for adopsjon i landbruket for å redusere avhengigheten av grunnvann i landbruket.

Annonse

“Komiteen legger merke til at overutvinning av grunnvann for å dekke vanningsbehov er utbredt hovedsakelig i nordlige stater, spesielt i Punjab, Haryana og Rajasthan, som trekker ut henholdsvis 97 %, 90 % og 86 % av grunnvannet for dette formålet. Andre stater som Karnataka, Tamil Nadu og Uttar Pradesh er også betydelige brukere av grunnvann til vanning ettersom de bruker henholdsvis omtrent 89 %, 92 % og 90 % av deres totale grunnvannsutvinning til landbruksformål, heter det i rapporten.< /p>

“Hovedårsaken til en slik overutnyttelse av grunnvann skyldes utstrakt dyrking av vannslukningspaddy og sukkerrøravlinger som er sterkt insentivert ved hjelp av høyt subsidierte priser på vann, kraft, gjødsel på den ene siden og sikre markeder for sine produksjoner gjennom innkjøp av ris i Punjab-Haryana-beltet og sukkerrør fra sukkerfabrikker til statlige priser, heter det i rapporten.

Komiteen bemerket at fremgangen som er gjort med hensyn til å redusere grunnvannsbruken er “minimal.”

Annonse

“Komiteen anbefaler derfor å utarbeide integrerte tiltak for adopsjon i landbruket for å redusere avhengigheten av grunnvann i landbruk, heter det i rapporten.

Utvalget sa også at det er behov for å skifte fokus fra 'landproduktivitet' til 'vannproduktivitet'.

“Utvalget vil anbefaler derfor departementet for Jal Shakti å utarbeide en politikk for å sikre fornuftig vannbruk, ikke bare for å redusere avhengigheten av grunnvann, men for å redusere fotavtrykket i landbruket. I denne forbindelse vil komiteen understreke at i tillegg til landproduktivitet, bør vannproduktivitet, dvs. produksjon per kubikkmeter vann, være et hovedkriterium i beslutninger knyttet til planteproduksjon, heter det i rapporten, og la til at Jal Shakti-departementet. bør samarbeide med landbruksdepartementet for å muliggjøre utforming av passende politiske beslutninger knyttet til avlingsproduksjon i landet.

© The Indian Express (P) Ltd.