Fransk regjering overlever mistillitsstemmer over pensjoner

0
86

Den franske regjeringen har overlevd to mistillitsstemmer i parlamentets nedre kammer, foreslått av lovgivere som motsatte seg dens fremstøt for å heve pensjonsalderen fra 62 til 64.

< p>Nasjonalforsamlingens lovgivere avviste begge forslagene mandag – den ene fra det høyreekstreme National Rally og den andre, mer truende en fra en liten sentrumsgruppe som samlet støtte på venstresiden.

Anbefalt for deg

  • 1Ukraina: Russland treffer leiligheter og sovesaler og dreper sivile
  • 2Donald Trumps potensielle tiltale begrenser tiår med juridisk gransking
  • 3Sikkerheten økte rundt det indiske oppdraget i London for protester fra britiske sikh-grupper

Den første bevegelsen, fra sentristene, fikk 278 stemmer, noe som var mindre enn de 287 som var nødvendig for å vedtas. Det høyreekstreme initiativet fikk bare 94 stemmer. Med svikt i begge avstemninger mandag, anses pensjonsloven som vedtatt.

Mistillitsforslaget som ble lagt inn av en liten sentrumsgruppe og støttet av en venstrekoalisjon, fikk 278 stemmer i nasjonalforsamlingen, noe som ikke er de 287 som trengs for å vedtas. Et annet forslag etter initiativ fra ytre høyre fikk bare 94 stemmer. Ettersom mistillitsforslagene mislyktes, anses pensjonsloven som vedtatt.

Det stramme resultatet i den første avstemningen førte til at noen venstreorienterte lovgivere umiddelbart ba statsminister Elisabeth Borne om å gå av.

«Bare ni stemmer mangler … for å få både regjeringen ned og reformen dens ned,» sa hard-venstre-lovgiver Mathilde Panot. «Regjeringen er allerede død i franskmennenes øyne, den har ingen legitimitet lenger.» Høyre-leder Marine Le Pen sa at gruppen hennes ville sende inn en forespørsel om at det konstitusjonelle rådet skal undersøke lovforslaget tirsdag og muligens sensurere det.

Mitillitsforslagene ble sendt inn av lovgivere som var rasende over at Macron beordret bruk av spesielle konstitusjonelle fullmakterå tvinge gjennom et upopulært lovforslag som hever pensjonsalderen uten å gi dem en stemme.

Senatet, dominert av konservative som støtter pensjoneringsplanen, godkjente loven i forrige uke. Mistillitsforslagene trengte støtte fra halvparten av setene i nasjonalforsamlingen for å vedtas. Macrons sentrumsallianse har flere seter enn noen annen gruppe i underkammeret.

Annonse Les også | Hvorfor franske statsborgere er opp i armene mot Macrons pensjonsalder push

Lederen for The Republicans’ lovgivere, Olivier Marleix, sa at gruppen hans ikke ville stemme for forslagene.

“Vi erkjenner behovet for en reform for å redde pensjonssystemet vårt og forsvare pensjonister’ kjøpekraft, sa han under debatten mandag ettermiddag. Et mindretall av konservative lovgivere vek bort fra partilinjen og stemte for det første forslaget.

Sentristisk lovgiver Charles de Courson, som sammen med sin gruppe introduserte forslaget støttet av venstresiden, beklaget regjeringens beslutning om å bruke en spesiell konstitusjonell makt til å sløyfe en avstemning om pensjonsloven forrige uke.

Annonse

«Hvordan kan vi akseptere en slik forakt for parlamentet? Hvordan kan vi akseptere slike forhold for å undersøke en tekst som vil ha varige effekter på livene til millioner av våre medborgere?» utbrøt han.

Laure Lavalette, fra det høyreekstreme partiet National Rally, sa «uansett hva utfallet blir … du har ikke klart å overbevise franskmennene.» Spenningen på den politiske arenaen har fått gjenklang i gatene, preget av periodiske protester og streiker i ulike sektorer, fra transport til energi- og sanitetsarbeidere. Søppel i Paris hoper seg stadig høyere og det lukter råtnende mat på den 15. dagen av en streik fra samlere.

De tre hovedforbrenningsovnene som betjener den franske hovedstaden har stort sett vært blokkert, og det samme har et søppelsorteringssenter nordvest for Paris.

Mandag samlet hundrevis av hovedsakelig unge demonstranter seg ved Les Invalides, Napoleons siste hvilested, for å demonstrere mot pensjonsreformen. Noen søppelkasser ble satt i brann tidlig på kvelden, men protesten var ellers rolig. Deltakerne lyttet til saksgangen i nasjonalforsamlingen gjennom en kanal som ble sendt på høyttaler fra en fagforeningsbil.

“Målet er å støtte arbeiderne i streik i Paris … å legge press på denne regjeringen som ønsker å vedta denne urettferdige, brutale og ubrukelige og ineffektive loven,” sa Kamel Brahmi, fra venstreorienterte CGT-forbund, i samtale med arbeidere med en bullhorn på Romainvilles sorteringsanlegg.

Folk går forbi brennende søppelkasser i nærheten av Opera Garnier etter en demonstrasjon på dagen for nasjonalforsamlingen debatter og avstemninger om to mistillitsforslag mot den franske regjeringen i Paris, Frankrike, 20. mars 2023. (Reuters)

Noen raffinerier som forsyner bensinstasjoner er også i det minste delvis blokkert, og transportminister Clement Beaune sa på France-Info radio mandag at han ville iverksette tiltak om nødvendig for å sikre at drivstoff fortsatt kommer ut

Annonse

Fagforeninger som krever at regjeringen ganske enkelt trekker pensjonsloven, har bedt om nye landsomfattende protester på torsdag.

“Jeg kjenner til spørsmålene og bekymringene som denne reformen reiser. Jeg vet hva det krever av mange av våre medborgere,» sa Borne mandag.

Annonse

Macron sverget å presse pensjonsplanen gjennom, sa hun, ut fra «gjennomsiktighet» og «ansvar», fordi den er nødvendig for å forhindre at systemet dykker ned i underskudd midt i Frankrikes aldrende befolkning.