8 vanliga discord-bedrägerier (och hur du skyddar dig själv)

0
92
Joe Fedewa/How-To Geek

Bedragare kan rikta in sig på dig med falska gratiserbjudanden från Discord Nitro, skadlig programvara som skickas via privata chattar, försök att lära dig din Discord-token, blufftävlingar och giveaways, inbjudningar till servrar där ditt “beteende” har “exponerats”, genom att låtsas vara Discord HypeSquad- och Partner-personal, med krypto- och NFC-bedrägerier, eller med falska Steam-utdelningar och profilrapportering.

Discord är ett kommunikationsverktyg som i första hand riktar sig till spelare, men ett som också har bred dragningskraft. På grund av tjänstens popularitet råkar Discord också vara ett vanligt mål för bedragare.

Kan du bli lurad på Discord?

< p>Precis som alla andra kommunikationsplattformar är bedrägerier utbredda på Discord. Insatserna kan vara mycket höga på plattformen, särskilt om du har en egen server. Om någon får åtkomst till din server, antingen genom att utge dig för att vara dig eller genom att övertyga dig om att ge dem administratörsbehörigheter, kan de försöka atomkärna din Discord-server eller helt enkelt använda den för att spamma medlemmar och äventyra fler konton.

Bara eftersom du inte äger en server gör dig inte immun mot dessa bedrägerier. Många bedragare använder intrångade konton för att skicka meddelanden som pekar användare på bedrägerier och skadlig programvara. Det är mer sannolikt att du litar på ett meddelande från någon du känner, så det är viktigt att alltid ha en sund nivå av skepsis när du använder plattformen.

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste bedrägerierna lite mer detaljerat. Kom ihåg att bedragare alltid letar efter nya sätt att lura, så du kan stöta på bedrägerier som skiljer sig något eller avsevärt från de som listas nedan.

1. Gratis Discord Nitro Scams (QR Code Scams)

Discord Nitro är en premiumprenumerationstjänst som låser upp fördelar som större filuppladdningar, HD-videoströmning, anpassade emoji var som helst och ett speciellt Nitro-märke på din profil. Om du är en stor Discord-användare är Nitro bra att ha, vilket gör det till ett vanligt ämne för bedragare som vill locka användare.

Vissa människor kanske vill ge dig gratis Discord Nitro, vilket är möjligt med hjälp av Nitro-presenttjänsten i chatten. Tyvärr har många “gåvor” är bedrägerier utformade för att stjäla ditt konto eller dirigera dig till en skadlig webbplats. Om din gåva är legitim kommer den att åtföljas av en webbadress som pekar på en “discord.gift” eller “discord.com” länk, med en “Acceptera” knapp som ser ut så här:

Discord

Det finns några tecken på att din “gratis Nitro” erbjudandet är en bluff. Den mest uppenbara är att personen som skickar den till dig ber dig lösa in den genom att skanna QR-koden. De kan säga åt dig att skanna QR-koden med hjälp av Discord-appen (som stöder inloggning med den här metoden) vilket kan utsätta ditt konto för risker.

Det andra kontrolltecknet är en URL som gör’ peka inte på “discord.gift” eller “discord.com” webbplatser utan till en annan (potentiellt övertygande) adress. Du kan få dessa meddelanden inom Discord eller via e-post, och en del kan komma från bots. Discord säger att systemrobotar inte utför gratis Nitro-presenter:

Det enda officiella sättet att ta emot Nitro är genom en gåva som skickas till dig i chatten, eller genom att ta emot en kod som kan lösas in under Gåvolager i användarinställningarna på skrivbordet och webbapparna.

Slutligen, gåvor från slumpmässiga främlingar är sällsynta eftersom människor i allmänhet inte spenderar pengar på slumpmässiga personer som de aldrig har pratat med förut. Närma dig alltid dessa meddelanden med försiktighet.

RELATERAT: Så upptäcker du en bedräglig webbplats

2. Skadliga filöverföringar

Eftersom Discord låter dig ladda upp filer (upp till 8MB för standardanvändare, 50MB om du har Nitro Basic, eller 500MB om du har Nitro), är gammaldags skadlig programvara vid liv och mår bra på plattformen. Dessa filer kan skickas över själva Discord, eller till och med skickas på annat sätt.

År 2022 noterade säkerhetsföretaget Zscaler att en ökande mängd skadlig programvara spreds via Discords servrar. Sophos gjorde liknande observationer 2021, med en rapport som anger att 17 000 unika webbadresser i Discords CDN (content delivery network) vid ett skede pekade på filer som innehöll skadlig programvara.

Dessa typer av överföringar innebär ofta att avsändaren ber mottagaren att “testa” något som ett spel, någon kod eller till och med för att se en video. Inte bara kan du äventyra ditt konto, utan du kan också utsätta din dator för risk för skadlig programvara. Om du tror att du kan ha varit ett offer, lär dig hur du tar bort virus och skadlig programvara från din dator.

3. Försök att komma åt Discord och Bot-tokens

Din Discord-token är i grunden en digital nyckel till allt du gör på Discord. Det är en sträng av siffror och bokstäver som identifierar och verifierar allt du gör på plattformen. Du kan använda en token för att logga in på ditt konto, och token förblir densamma tills du ändrar ditt lösenord eller gör en ändring som att aktivera tvåfaktorsautentisering.

Med fullständig åtkomst till ditt konto tillåter din token andra att agera å dina vägnar. De är mest användbara när de kombineras med en bot som sedan kan agera å dina vägnar, men många bedragare kommer att försöka övertyga dig om att ge dem din token så att de kan kapa ditt konto (och eventuellt din server).

Ge aldrig, aldrig ut din Discord-token. Inte ens Discord kommer att be om detta. Bedragare kan försöka övertyga dig om att ge dem din token så att de kan lägga till en bot till din server, men bara du bör lägga till Discord-bots till din server. Du kan ta reda på din Discord-token med hjälp av Discord-utvecklarportalen, men vi vill varna för att öppna denna om du inte har en solid anledning att göra det.

Om du någonsin tror att din token har äventyrats, ändra ditt Discord-lösenord. Detta kommer att generera en ny token, och den gamla kommer att sluta fungera. Var medveten om att vissa också kommer att vara intresserade av att få tillgång till bot-tokens, vilket du heller aldrig bör avslöja.

4. Scamtävlingar och Giveaways

Discord är en vanlig plattform för giveaways, ofta som belöningar till trogna community-användare. Det borde inte komma som någon överraskning att många tävlingar och giveaways på Discord slutar med att bli bedrägerier. Länkarna som är förknippade med sådana upplägg pekar ofta på skrupelfria webbplatser som är utformade för att jaga människor.

Som administratör för en server kan du bli kontaktad via privat meddelande eller e-post för att köra en sådan giveaway eller tävling på din server. Dessa bedragare vill ofta ha tillstånd att skapa trådar för att skicka privat meddelanden till användare på din server (ett privilegium du bör begränsa för att begränsa skadan från attacker).

Om du vill köra en giveaway på din server, insistera på att du är den person som kör giveawayen. Du kan till och med få en Discord-bot för att köra giveawayen åt dig. Se till att alla giveaway-länkar som du skickar kommer från en ansedd källa, som en känd serveradministratör eller betrodd gruppmedlem, innan du fortsätter.

Och precis som många av de andra bedrägerierna som listas här, skanna aldrig en QR-kod för att delta i en Discord giveaway.

5. “Exponerad” Discord Server Scam (Shaming Server Scam)

En av de mer lömska Discord-bedrägerierna, den “avslöjade” eller “shaming” serverbedrägeri riktar sig mot användare genom att hävda att de har blivit utsatta för att göra något tvivelaktigt, skamligt eller kompromissa. Denna bedrägeri utspelar sig vanligtvis med en inbjudan till en server, där ditt tveksamma beteende har avslöjats.

När du går med i servern blir du ombedd att “verifiera” ditt konto med en QR-kod. Om du har läst så här långt vet du att det är en dålig idé att skanna QR-koder i Discord. Att skanna en QR-kod med Discord-mobilappen kan ge andra användare tillgång till ditt konto, och att skanna slumpmässiga QR-koder med din vanliga smartphoneskanner är också en dålig idé.

6. Discord HypeSquad och Partner Scams

Discord HypeSquad är ett slags gatuteam som består av medlemmar av Discord-communityt som representerar tjänsten online och vid verkliga evenemang. Discord Partner-programmet är utformat för att visa upp de bästa Discord-servrarna som tjänar som inspiration för andra. HypeSquad-medlemmar får förmåner som gratis varor, resor och mer medan partnerprogramservrar får förmåner som unikt varumärke och community-belöningar.

Spela upp video

Tyvärr gör detta dessa program till föremål för många bedrägerier. Bedragare kommer att försöka nå ut till användare och serveradministratörer genom att imitera Discord-personalen som ansvarar för dessa program. När de väl har fått ditt förtroende kommer de att be dig marknadsföra dem på din server, tillhandahålla din Discord-token, “verifiera” med en QR-kod, eller till och med logga in utanför webbplatsen i ett försök att nätfiska dina inloggningsuppgifter.

Leta efter “System” tagga bredvid alla som påstår sig vara associerade med Discord för att verifiera sin identitet. Taggar som “Bot” eller “Verifierad” är inte tillräckligt bra i detta sammanhang. Lita inte på någon som utger sig för att vara Discord-personal om de inte har “Systemet” tagga bredvid deras namn.

7. Kryptovaluta och NFT-bedrägerier

Det finns många Discord-servrar som är inriktade på kryptovaluta och NFT, och som ett resultat av detta intresse har det uppstått en hel del bedrägerier. Din närvaro i dessa samhällen målar effektivt upp ett mål på din rygg som någon som redan är intresserad eller investerat i kryptovaluta, vilket gör att du är mer benägen att ta betet jämfört med någon som inte är en del av den världen.

En av de vanligaste bedrägerierna som rapporterades av Kaspersky 2021 innebär att erbjuda användarna kryptovaluta gratis antingen som en gest av välvilja eller ett försök att locka nya användare till en grupp eller börs. Om du följer den medföljande länken kommer du att hälsas med ett seriöst utbyte och ett formulär för att verifiera koden som skickas till dig. Du kan till och med bli ombedd att ställa in tvåfaktorsautentisering.

Bedrägeriet kommer till sin spets när utbytet kräver att du gör en liten insättning i kryptovaluta eller genomför fler steg för att verifiera din identitet. Bedragare kommer att klara sig med alla insättningar du gör och samla identitetshandlingar för att sälja vidare, medan kryptovalutan du förmodligen “vinner” var aldrig verklig i första hand.

NFT-utdelningar kan också köras på dessa linjer där processen att göra anspråk på din NFT används för att samla in identitetshandlingar eller kräva någon annan form av betalning för att aktivera ditt konto. Akta dig för nya kryptovaluta- och NFT-gemenskaper som fungerar som pump-and-dump-scheman, utformade för att hajpa upp ett nytt mynt- eller NFC-släpp som snabbt sjunker i värde när skaparen har dumpat sina innehav.

Gå mycket försiktigt när det kommer till allt krypto- och NFC-relaterat. Lyssna inte på kändisar för ekonomisk rådgivning, närma dig Bitcoin med en sund nivå av skepsis och undvik kanske NFT helt och hållet.

8. Steam-bedrägerier på Discord

Steam är världens största onlinemarknadsplats för videospel, och många Discord-användare har sin Steam-profil synlig i sin Discord-kontoprofil. Detta gör att Discord-användare är öppna för att deras Steam-konton äventyras genom att använda en mängd olika bedrägerimetoder som löftet om gratisspel genom att klicka på en länk som ofta visar sig vara ett försök att nätfiska kontot.

En annan bluff involverar “oavsiktlig flaggning av ditt konto” på Steam, vilket kräver att du pratar med en “Steam-moderator” (på Discord of all places) vilket faktiskt är någon som poserar som Steam-personal som på något magiskt sätt kan fixa ditt konto. Bedragaren kommer att försöka få den här bluffen att se mer verklig ut genom att lägga upp en länk till din Steam-profil (som redan visas på din Discord-profil).

Håll dig säker på Discord

Discord är fortfarande en av de bästa kommunikationsplattformarna på webben, trots bedragarna. Du bör överväga att flytta din gruppchatt till Discord, även om du inte spelar spel. Det finns några övertygande skäl att använda tjänsten, inklusive PlayStation-integrering och möjligheten att titta på filmer över Discord med vänner, bland de många andra användbara Discord-funktionerna.

LÄS NÄSTA

  • › PWM-fläkt vs. DC-fläkt: Vilket är bättre för PC-kylning?
  • › Google Dokument hjälper dig att organisera långa dokument
  • › Amazon har precis släppt fler smarta TV-apparater, inklusive en modell på 200 $
  • › De bästa bärbara skrivarna 2023
  • › Fem sätt smarta elektriska tandborstar kan förvandla din munhälsa
  • › Windows 11 kommer att visa kontoaviseringar i startmenyn