Sentralbanker prøver å roe markedene etter UBS-avtalen om å kjøpe Credit Suisse

0
77

Noen av verdens største sentralbanker kom sammen på søndag for å stoppe en bankkrise fra å spre seg da sveitsiske myndigheter overtalte UBS Group AG til å kjøpe konkurrenten Credit Suisse Group AG i en historisk avtale.

UBS vil betale 3 milliarder sveitsiske franc (3,23 milliarder dollar) for 167 år gamle Credit Suisse og påta seg opptil 5,4 milliarder dollar i tap i en avtale støttet av en massiv sveitsisk garanti og som forventes avsluttet innen utgangen av 2023.

Anbefalt for deg

  • 1Stor investor i Credit Suisse-obligasjoner sier ‘bail-in’ systemet fungerte
  • 2Fastlige eiendommer verdt Rs 10 683 cr vedlagt så langt i FY23 av skattemyndighetene
  • 3Global bankkrise vil sannsynligvis ikke påvirke etterspørselen fra luftfartssektoren: Boeing India’s Gupte

Kart etter kunngjøringen sent på søndag, kom den amerikanske sentralbanken, den europeiske sentralbanken og andre store sentralbanker ut med uttalelser for å berolige markeder som har blitt rammet av en bankkrise som startet med kollapsen av to regionale amerikanske banker tidligere denne måneden.

S&P 500- og Nasdaq-futures var hver opp 0,4 %, begge ga tilbake noen tidligere gevinster. New Zealand dykket ved åpningen og australske aksjer åpnet med et tap på 0,5 %. Den trygge havn-dollaren tapte terreng mot Sterling og euroen, men var opp mot yenen.

Press på UBS bidro til å forsegle søndagens avtale.

“It& #8217;er en historisk dag i Sveits, og en dag, ærlig talt, håpet vi ikke ville komme,” UBS styreleder Colm Kelleher fortalte analytikere på en telefonkonferanse. “Jeg vil gjerne gjøre det klart at selv om vi ikke startet diskusjoner, tror vi at denne transaksjonen er økonomisk attraktiv for UBS-aksjonærer,” sa Kelleher.

UBS-sjef Ralph Hamers sa at det fortsatt var mange detaljer å jobbe gjennom.

“Jeg vet at det fortsatt må være spørsmål som vi ikke har klart å svare på,” han sa. “Og jeg forstår det, og jeg vil til og med be om unnskyldning for det.”

Annonse

I en global respons som ikke er sett siden toppen av pandemien, sa Fed at den hadde sluttet seg til sentralbanker i Canada, England, Japan, EU og Sveits i en koordinert aksjon for å forbedre markedslikviditeten. ECB lovte å støtte banker i eurosonen med lån om nødvendig, og la til at den sveitsiske redningen av Credit Suisse var “instrumentell” for å gjenopprette roen.

Fed-leder Jerome Powell og USAs finansminister Janet Yellen ønsket kunngjøringen fra sveitsiske myndigheter velkommen. Bank of England berømmet også sveitserne.

«Det større risikomiljøet for finanser fører til forvaltning av kapital og risikotaking, mindre og mer konservative investeringer og utlån, og uunngåelig lavere vekst,” sa Lloyd Blankfein, tidligere styreleder og administrerende direktør i Goldman Sachs Group Inc.

Annonse

“Selv om noen banker har blitt hengt opp av dårlig administrert, konsentrert risiko, er det totale banksystemet ekstremt godt kapitalisert og betydelig strengere regulert enn i tidligere utfordrende tider.»

Det sveitsiske bankekteskapet følger innsatsen i Europa og USA for å støtte sektoren siden kollapsen av amerikanske långivere Silicon Valley Bank og Signature Bank.

Noen investorer ønsket helgetrinnene velkommen, men tok en forsiktig holdning.
“Forutsatt at markedene ikke snuser opp andre langvarige problemer, tror jeg dette burde være ganske positivt,” sa Brian Jacobsen, senior investeringsstrateg i Allspring Global Investments.

Det er fortsatt problemer i den amerikanske banksektoren, der bankaksjer forble under press til tross for at flere store banker grep om å sette inn 30 milliarder dollar i First Republic Bank, en institusjon som ble rystet av feilene til Silicon Valley og Signature Bank.

På søndag så First Republic at kredittvurderingen ble nedgradert dypere til søppelstatus av S&P Global, som sa at innskuddsinfusjonen kanskje ikke løser likviditetsproblemene.

Annonse

Amerikanske bankinnskudd har stabilisert seg, med utstrømninger som bremser eller stopper og i noen tilfeller reverserer, sa en amerikansk tjenestemann søndag, og la til problemene med Credit Suisse ikke er relatert til nylige innskuddsløp på amerikanske banker og at amerikanske banker har begrenset eksponering mot Credit Suisse.

U.S. Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) planlegger i mellomtiden å relansere salgsprosessen for Silicon Valley Bank, med regulatoren som søker en potensiell oppløsning av långiveren, ifølge folk som er kjent med saken.

‘BESLUTENDE INTERVENSJON’

Annonse

Intervensjonen kommer etter at to kilder fortalte Reuters tidligere søndag at store banker i Europa så til Fed og ECB for å gå inn med sterkere signaler om støtte for å stoppe smitte.

Euroen, pundet og australske dollar steg alle med rundt 0,4 % mot dollaren, noe som indikerer en grad av risikovilje i markedene.

Annonse

“Bankaksjer bør øke på nyhetene, men det er for tidlig å signalisere at alt er klart, ” sa Michael Rosen, investeringssjef for Angeles Investments i California.

UBS-styreleder Colm Kelleher sa under en pressekonferanse at den vil avvikle Credit Suisses investeringsbank, som har tusenvis av ansatte over hele verden. UBS sa at de forventer årlige kostnadsbesparelser på rundt 7 milliarder dollar innen 2027.

Den sveitsiske sentralbanken sa søndagens avtale inkluderer 100 milliarder sveitsiske franc (108 milliarder dollar) i likviditetshjelp til UBS og Credit Suisse.

Credit Suisse-aksjonærer vil motta 1 UBS-aksje for hver 22,48 Credit Suisse-aksjer som holdes, tilsvarende 0,76 sveitsiske franc per aksje for et samlet vederlag på 3 milliarder franc, sa UBS.

Credit Suisse-aksjene hadde tapt en fjerdedel av verdien i forrige uke. Banken ble tvunget til å bruke 54 milliarder dollar i sentralbankfinansiering mens den prøver å komme seg etter skandaler som har undergravd tilliten.

Under avtalen med UBS er noen Credit Suisse-obligasjonseiere store tapere. Den sveitsiske tilsynsmyndigheten bestemte at Credit Suisse-obligasjoner med en nominell verdi på 17 milliarder dollar vil bli verdsatt til null, noe som irriterer noen av innehaverne av gjelden som trodde de ville være bedre beskyttet enn aksjonærene i en redningsavtale som ble annonsert på søndag.