Hovrätten friar allsvensk spelare för våldtäkt

0
43

Publicerad 22 mars 2023 kl 13.37

Inrikes. Joseph Amoako, som spelade fotboll för Helsingborgs IF, dömdes i december till två års fängelse och utvisning för att ha våldtagit en 16-årig flicka. Men nu frias han av hovrätten efter att försvaret presenterat ny bevisning.

Dela artikeln

TwittraDela

Joseph Amoako, som vid tillfället var 19 år, delade lägenhet med en annan spelare från Ghana som också lånats in av Helsingborgs IF. Den 28 maj i år hade de bjudit hem 16-åringen och hennes väninna på fest.

De fyra hade lärt känna varandra ett par veckor tidigare och träffats några gånger. Det visade sig dock att det bara var de fyra i lägenheten. 16-åringen hade sagt till sina föräldrar att hon skulle på läger med skolan för att hon och väninnan i hemlighet skulle kunna sova över i lägenheten.

Den påstådda våldtäkten skedde under natten när 16-åringen hade somnat. Enligt tingsrätten vaknade hon, avbröt Amoakos våldtäkt och fick hjälp och stöd av sin väninna som befann sig i samma rum. 16-åringen uppgav att hon trodde att det som hände inte var ett brott eftersom hon och väninnan själva hade kommit till lägenheten. Det var först när hon pratat med skolsköterskan efter sommaren som hon polisanmälde händelsen, enligt domen.

Tingsrätten dömde Joseph Amoako till två års fängelse och beslutade att utvisa honom från Sverige med förbud att återvända under 10 år. Han skulle även betala skadestånd till flickan.

Hovrätten gör dock en annan värdering av bevisningen i målet och frikänner Amoako från åtalet.

Hovrätten anser lika med tingsrätten att de uppgifter om händelsen som flickan har lämnat visserligen framstår som trovärdiga och tillförlitliga. Hennes uppgifter får också visst stöd av vad hon efter händelsen har berättat för andra personer.

I hovrätten har det emellertid tillkommit nya vittnen. I ljuset av de uppgifter som har framkommit har hovrätten vid en sammantagen bedömning funnit att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Amoako gjort sig skyldig till den åtalade gärningen.