Ta tid: Hvordan gjenkjenne oppmerksomhetsunderskudd/hyperaktivitetsforstyrrelse hos barn og tenåringer

0
37

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) er en kronisk tilstand som rammer millioner av barn og som ofte fortsetter i voksen alder. ADHD inkluderer en kombinasjon av vedvarende problemer, som problemer med å opprettholde oppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsiv atferd.

Barn med ADHD kan også slite med lav selvtillit, urolige forhold og dårlige prestasjoner på skolen. Noen ganger avtar symptomene med alderen. Noen mennesker vokser imidlertid aldri helt fra ADHD-symptomene sine. De kan imidlertid lære seg strategier for å lykkes.

Tegn på ADHD hos barn

Anbefalt for deg

 • 1Doctor in the House: Miljøet og babyen din
 • 2Covid-pandemien hadde langvarig innvirkning på tenåringer’ mental helse, rusmiddelbruk: Lancet-studie
 • 3Refraktive (øye) feil hos barn

En person kan oppleve problemer med å ta hensyn og holde seg organisert, vise overdreven uro eller uro, ha problemer med selvkontroll eller utvise impulsiv atferd. Hos barn eller småbarn med ADHD kan dette føre til symptomer hjemme, i barnehagen eller på skolen. Noen få observerte symptomer inkluderer:

 • problemer med å fokusere på aktiviteter og å bli lett distrahert
 • strong>Lavt oppmerksomhetsspenn mens du leker eller gjør skolearbeid

 • Flerer, vrimler eller på annen måte har problemer med å sitte stille
 • Trenger konstant bevegelse eller løper ofte rundt
 • Delta i aktiviteter høyt eller forstyrrende
 • Overdreven prat og avbrytelse av andre mennesker
 • Kasting av leker rundt og i rommet
 • Mangel på alderstilpasset lek

Symptomer på ADHD hos tenåringer

Når barn med ADHD blir eldre, kan symptomene de opplever endres. I noen tilfeller kan visse symptomer sett i barndommen bli mindre problematiske i ungdomsårene, mens nye symptomer kan oppstå midt i de skiftende ansvarsområdene som følger med å bli eldre.

Hos ungdommer og tenåringer med ADHD kan andre symptomer som kan oppstå inkludere:

 • Vanskeligheter med å fokusere på skolearbeid eller annet arbeid
 • Ta ofte feil mens du jobber
 • Problemer med å fullføre oppgaver, spesielt skolearbeid eller gjøremål
 • Problemer med oppgaven organisering og tidsstyring
 • Glemer ofte ting eller mister personlige eiendeler
 • Unngår ofte mentalt belastende oppgaver
 • Opplev økt frustrasjon og emosjonell følsomhet
 • Vaner med å navigere i sosiale og familiære relasjoner
 • Økt konflikt med foreldre på grunn av ADHD-symptomer som påvirker hjemmelivet

Det er viktig å forstå at selv om disse symptomene på uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet noen ganger kan føre til at ungdom og tenåringer med denne tilstanden virker “umodne”, er de ganske enkelt en del av ADHD og har ingenting å gjøre med barnets modenhetsnivå.< /p>

Hjelpe en person med ADHD

Annonse

ADHD diagnostiseres best etter fem år. De fleste behandlere anbefaler ikke diagnose tidligere, da det er forstått at barnet fortsatt vokser og visse atferdsendringer kan være normale og aldersmessig passende.

Som det er forstått at noen få symptomer på ADHD reduserer/forandres i voksen alder, er det også visse måter en voksen som lider av ADHD kan ha bedre nytte av. Enkelte individer er i stand til å fungere tilstrekkelig over tid. For noen individer kan det imidlertid være vanskelig å håndtere det uten behandling.

Terapi 

Atferdsterapier en av de mest fordelaktige terapitypene for ADHD, spesielt for barn og ungdom, fordi den hjelper til med å identifisere tanker, følelser og atferd som har størst innvirkning. Hos yngre barn med ADHD er atferdsterapier som fokuserer på foreldreopplæring, klasseromsledelse og intervensjoner fra jevnaldrende mest effektive. Hos ungdom og voksne kan en type atferdsterapi kalt kognitiv atferdsterapi (CBT) også være nyttig.

Endringer i livsstil

Annonse

Livsstilsendringer for ADHD involverer strategier som kan hjelpe deg å jobbe gjennom uoppmerksomheten, hyperaktiviteten og impulsiviteten som tilstanden forårsaker. Her er noen nyttige måter å skape struktur for deg selv hvis du har ADHD:

 • Finjuster studieferdighetene dine
 • Lag organisasjonsteknikker
 • Implementer strategier for tidsstyring
 • Utarbeid en tidsplan for å hjelpe til med organisere deg selv bedre

Medikamenter

Den kan brukes alene eller sammen med terapi for å redusere symptomene på ADHD hos både barn og voksne. Kombinasjonen av medisin og terapi sammen sies å gi raskere resultater. Å gi eller ikke gi medisin er et personlig valg, men et stort antall pasienter har sett gode resultater med det samme. Det er en myte at medisinen vil bli avhengighetsskapende, eller de vil få personen under behandling til å sove.

Konklusjon

ADHDforekommer oftere hos menn enn hos kvinner, og atferd kan være forskjellig hos gutter og jenter. De fleste friske barn er uoppmerksomme, hyperaktive eller impulsive på et eller annet tidspunkt. Det er typisk for førskolebarn å ha korte oppmerksomhetsspenn og ikke være i stand til å holde seg til én aktivitet lenge. Selv hos eldre barn og tenåringer avhenger oppmerksomhetsspennet ofte av interessenivået. Å se bare ett tegn eller trekk betyr ikke at et barn har ADHD. Det er også viktig for foreldre å utelukke det samme fra en psykisk helsepersonell og ikke selvdiagnostisere det samme.

LES OGSÅ |ADHD viktigere prediktor for angst, depresjon enn autisme: Studie

Alisha Lalljee er psykolog, spesialpedagog og psykoterapeut som praktiserer i Bandra, Mumbai

Les også

Vannfødsel : Den naturlige måten å føde på

Refraktive (øye) feil hos barn

'Matteangst' er en ekte ting. Her er tre måter å hjelpe barnet ditt med å takle Annonse

For alle de siste foreldrenyhetene, last ned Indian Express-appen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.