Hur du skyddar dina bilder från AI Art Generatorer

0
44
Hannah Stryker/How-To Geek

Du kan prova några saker för att skydda din konst från AI-generatorer:

 • Välj bort träningsdatauppsättningar med ett verktyg som HaveIBeenTrained.com.
 • Använd en “robots.txt”-fil för att avvärja sökrobotar, av vilka många används för att skapa datauppsättningar i första hand.
 • Upphovsrättsskydda dina konstverk och utmana utvecklarna av dessa verktyg i domstol (eller gå med i befintliga grupptalan).
 • Ladda bara upp bilder med aggressivt vattenmärkt.
 • Undvik att lägga ut din konst på internet i första hand.

AI-konstgeneratorer kanske inte kan apa mänsklig kreativitet , men de kan säkert lura dig. Detta är ett bekymmer för både artister och de som fruktar AI-övertagandet, men allt kanske inte går förlorat.

Hur man skyddar upphovsrättsskyddad konst från AI

h2>

AI-konstgeneratorer är ingenting utan de datauppsättningar som de har tränats på. Detta innebär att ta ett stort urval av befintliga konstverk och kontextualisera det på ett sätt som gör att människor kan använda naturliga språkuppmaningar för att skapa liknande konstverk. Du kan prova det själv med en generativ konstapp som OpenAI’s DALL-E 2 eller Midjourney.

Vi bad DALL-E 2 att producera en bild på Elmo från Sesame Street i stil med Pablo Picasso” och här är vad vi fick (ja, det här var det bästa av gänget):

Att kunna skapa konstverk i stil med döda konstnärer kanske inte slår för många varningsklockor, särskilt i en stil som är så igenkännlig. Men för moderna artister som delar med sig av sina skapelser via t.ex. ArtStation, DeviantArt, Behance, personliga webbplatser och sidor på sociala medier som Instagram eller Facebook, är det mycket mer oroande.

Så vad kan du göra för att skydda dina egna skapelser från att användas för att träna en AI som kan spotta ut skapelser mycket snabbare än du kan?

Välj bort träningsdataset

Du kan välja att välja bort två av de största öppna bildutbildningsuppsättningarna på internet, LAION-400M och LAION-5B med HaveIBeenTrained.com. Dessa datauppsättningar används av några av de största bildgeneratorerna på webben, inklusive Stable Diffusion och Google Imagen. Eftersom de verkligen är öppna använder många andra generativa AI-verktyg dem också.

Tyvärr är processen att göra detta långsam och tråkig. Du måste först registrera dig för ett konto och sedan söka eller ladda upp en bild för att hitta matchningar i datamängden. Du kan sedan högerklicka på bilden i din stationära webbläsare och välja “Add to My Opt-Outs” alternativ. Alternativt kan du ge datauppsättningen uttrycklig tillåtelse att använda en bild genom att klicka på “Lägg till i mina opt-ins” istället.

Du måste göra detta för varje bild du hittar, så att den kan vara en mödosam process om du är en konstnär med ett stort arbete. Hur lång tid det realistiskt sett kommer att ta beror i slutändan på hur enkelt det är att filtrera bort ditt arbete, vilket kan vara lättare om du har arbete kopplat till ett unikt namn eller projekt, ett stort antal följare online och så vidare.

Även om dessa två enorma datamängder är ett bra ställe att börja, är de långt ifrån de enda som används. Individer kan skapa sina egna datauppsättningar, och vissa gör det för att replikera en viss konstnär eller konststil. Vissa företag som OpenAI avslöjar inte vilka datauppsättningar som deras verktyg använder alls, så det finns inget sätt att bekämpa dessa.

Använd Robots.txt för att avvärja sökrobotar

< p>En robots.txt-fil är ett litet textdokument som placeras i rotkatalogen på en webbplats för att tala om för webbsökare var de får eller inte får gå. Även om Google uttryckligen anger att “det inte är en mekanism för att hålla en webbsida borta från Google” du kanske fortfarande vill försöka använda den för att hålla webbsökrobotar borta från ditt konstverk om du är värd för det på din egen webbplats.

Som namnet kan antyda, genomsöker webbsökare på webben på jakt efter innehåll för indexering. Sökmotorer är långt ifrån de enda sökrobotarna, och sökrobotar används också för att skapa datauppsättningar ungefär som LAION-400M och LAION-5B datauppsättningar som nämns ovan. Det största problemet med robots.txt är att det förlitar sig på att sökroboten respekterar din begäran.

En av de största datamängderna som finns är Common Crawl, data från vilken data har använts för att konstruera LAIONs datauppsättningar . Processen att genomsöka webben är en pågående process, där LAION anger att dess nuvarande (i skrivande stund) datauppsättning LAION-400M har skapats “från slumpmässiga webbsidor som genomsökts mellan 2014 och 2021.”

Common Crawl anger att den respekterar robots.txt och Robots Exclusion Protocol både vad gäller blockering av innehåll och fördröjning av genomsökning (för att spara på bandbredd). Du kan göra detta genom att skapa en regel för “CCBot” användaragent i din Robots.txt-fil. Naturligtvis kommer inget av detta att hjälpa om du inte är värd för ditt konstverk.

Google Search Central har en praktisk guide för att skapa en robots.txt-fil, eller så kan du använda en webbplats som Ryte’s Robots.txt Generator för att skapa en åt dig. Du kan tillåta eller inaktivera specifika användaragenter från specifika kataloger, eller helt enkelt blockera allt med ett jokertecken (*). Till exempel skulle en robots.txt-fil som blockerar alla filer i din /images/-katalog från Common Crawl samtidigt som andra sökrobotar fortfarande kan indexera din webbplats lyda:

User-agent: CCbot Disallow: /images/User-agent : * Tillåt:/Webbplatskarta: https://www.example.com/webbplatskarta.xml

Detta kommer inte att besegra sökrobotar som redan har besökt din webbplats, men det bör förhindra Common Crawl från att indexera din /images/-mapp (och eventuella nya uppladdningar sedan den senaste genomsökningen) i framtiden.

Upphovsrätt. Ditt konstverk

Även om upphovsrätt är underförstått i verk som du har skapat, kan det också vara värt ansträngningen att göra upphovsrätt på ditt verk. I USA kan du göra detta genom att registrera dina verk på Copyright.gov. Du kan skicka in upp till 10 opublicerade verk i en enda ansökan, tänk bara på att det kan ta ett tag (för närvarande runt ett år) för dina verk att behandlas.

Att ha registrerat upphovsrätt till ditt verk ger dig mer ett ben att stå på i ärenden som involverar domstolar. Det är tanken bakom en grupptalan mot Stability AI (utvecklare av Stable Diffusion och DreamStudio, finansiär av LAION), DeviantArt (en plattform för konstnärer och utvecklare av DreamUp) och Midjourney, en generativ konstapp på på uppdrag av berörda artister.

Du kan läsa allt om rättegången på StableDiffusionLitigation.com, och om du tror att ditt arbete har använts för att utbilda dessa generatorer kan du ha skäl att gå med i grupptalan genom att kontakta det juridiska teamet. Att ha ansökt om att få din konst registrerad hos U.S. Copyright Office är ett viktigt första steg om du vill gå den här vägen.

Liksom andra metoder som tidigare har lockat till sig advokater—piratkopiering, jailbreaking, fildelning—är det osannolikt att en rättegång kommer att stoppa praktiken helt. Försvaret kommer sannolikt att hävda att dessa verktyg tränades på “tillåten användning” material som samlats in från offentliga webbplatser. Vi får vänta och se för att ta reda på vilken effekt stämningar som dessa kommer att ha om några.

Aggressiv vattenmärkning

Om du bara laddar upp dina konstverk med någon aggressiv eller självdestruktiv vattenstämpel på gränsen kommer konstverk som ingår i datamängder att återspegla detta. I slutändan beror detta till stor del på varför ditt konstverk laddas upp i första hand. Om du skapar konstverk icke-kommersiellt för att njuta av internet, verkar detta i slutändan vara självförstörande.

Tim Brookes/How-To Geek

Men om du säljer verkliga målningar och vill ha ett sätt att ställa ut dem online innan de säljs, kan det hjälpa något. Det kommer säkert att förringa det färdiga konstverket, så det är något du måste överväga själv.

Ladda inte upp din konst på Internet

Detta kanske låter löjligt (och det är det) men om ditt konstverk aldrig laddas upp på internet från början, finns det ingen chans att det kommer att fångas på nätet och användas för att träna AI. Naturligtvis kan det vara nästan omöjligt att försörja sig som konstnär utan att använda internet för att dela dina konstverk (särskilt om du arbetar i ett digitalt medium).

För artister som arbetar med musik är detta en omöjlighet. Även om du arbetar med traditionella material som olja eller akvarell går det inte att säga om någon kommer att ta en bild av ett färdigt föremål och ladda upp det själv.

Kan AI-konst upphovsrättsskyddas?

Frågan om huruvida produktionen av generativ AI kan upphovsrättsskyddas är komplex. En sak som är allmänt accepterad är att AI-verktyget som används för att generera konsten sällan har några rättigheter till utdata.

Detta anges tydligt i användarvillkoren för de flesta verktyg, inklusive Stabil Diffusion:

Förutom vad som anges häri, hävdar Licensgivaren inga rättigheter i den Output Du genererar med modellen. Du är ansvarig för den utdata du genererar och dess efterföljande användningar. Ingen användning av utdata kan strida mot någon bestämmelse som anges i licensen.

Licensen fortsätter att förbjuda all användning som “bryter mot tillämplig nationell, federal, statlig, lokal eller internationell lag eller förordning” som skulle innefatta upphovsrättslagar.

Midjourney:

Du äger alla tillgångar som du skapar med tjänsterna, i den utsträckning det är möjligt enligt gällande lag. Detta utesluter uppskalning av andras bilder, vilka bilder förblir ägda av de ursprungliga tillgångsskaparna.

Och OpenAI (DALL-E 2):

Mellan parterna och i den utsträckning det är tillåtet enligt tillämplig lag äger du all indata, och under förutsättning att du följer dessa villkor tilldelar OpenAI dig härmed alla sina rättigheter, äganderätt och intressen i och till output.

När det gäller upphovsrättsskydd för allt du har skapat med ett sådant verktyg, har US Copyright Office sagt att upphovsrätten endast gäller konst skapad av människor (tillsammans med andra krav, som originalitet):

I fall där icke-mänskligt författarskap hävdas har hovrätter funnit att upphovsrätten inte skyddar de påstådda skapelserna.

Juridiken utvecklas ständigt, så detta kan framgångsrikt utmanas i framtiden. Det är också värt att notera att delar av en slutprodukt som inte är produkten av en AI-generator (som plot eller dialog) fortfarande kan vara upphovsrättsskyddade även om andra element (som konstverk eller musik) inte är det.< /p>

Kan AI-konstgeneratorer använda min upphovsrättsskyddade konst?

Frågan är inte nödvändigtvis “kan” AI-generatorer använder din upphovsrättsskyddade konst, men “gör” de använder redan din upphovsrättsskyddade konst. Svaret på den frågan, som många artister har fått reda på, är ett rungande ja. Ovan har vi diskuterat några metoder för att välja bort datauppsättningar och förhindra sökrobotar från att indexera ditt innehåll, men dessa tekniker beror i slutändan på att vem som står vid rodret respekterar dina preferenser.

Du kan ta reda på om din konst ingår i de största offentliga datauppsättningarna av bilder med HaveIBeenTrained.com. Ladda upp ett av dina mer kända konstverk eller sök efter ditt namn, konstverks titel, webbserie eller annan skapelse och ta en titt. Om du ser dina konstverk visas på webbplatsen, ingår din konst i en datauppsättning som används av Stable Diffusion och andra.

Detta är för att inte säga något om de andra generativa konstapplikationerna som inte avslöjar vilka datauppsättningar används (som OpenAI’s DALL-E). Du kan alltid prova en uppmaning som “konstverk i stil med Ditt namn” för att se om något bekant dyker upp.

Kommande verktyg kan hjälpa till att besegra AI-konstgeneratorer

Det kan finnas ett visst hopp för konstnärer som kommer i form av verktyg som kan göra det svårare för en generativ AI att reproducera konstverk baserat på bilder i en datauppsättning. Tyvärr är dessa lösningar inte här ännu (i skrivande stund) och det finns inget att säga hur effektiva de kommer att vara på lång sikt. AI-verktyg utvecklas snabbt, så det är möjligt att de kan utvecklas för att kringgå sådana skyddsåtgärder.

Det första är Glaze, ett projekt från University of Chicago som “lägger till mycket små förändringar” till konstverk innan de laddas upp. Utvecklarna hänvisar till dessa ändringar som en “stilkappa” och noterar att konstverket framstår—för det mänskliga ögat—nästan identiskt med originalet samtidigt som det får AI:n att misstolka stilen som en annan.

Glaze Project/University of Chicago

Glaze kommer att släppas som en applikation för Mac och Windows, så konstverk kan “döljas” utan att någonsin lämna artistens dator. Utvecklare säger att de inte kommer att kommersialisera verktyget, så det kommer att vara gratis att använda för alla. Glaze-projektet ser verktyget som “ett nödvändigt första steg mot konstnärscentrerade skyddsverktyg för att motstå AI-mimik.”

En annan teknik som beskrivs i University of Melbourne’s Pursuit-blogg beskriver den subtila användningen av brus som “ändrar precis tillräckligt många pixlar i en bild för att förvirra AI och gör den till en ‘olärbar’ bild.” Institutionen säger sig ha kommit på en teknik som utnyttjar en svaghet i modellerna och går så långt som att beskriva verktyg som Stable Diffusion som “lata elever.”

Denna teknik har ett brett utbud av potentiella användningsområden, inklusive visuella konstverk men också ljud och fotografier som personligen identifierar dig. Det är viktigt att inse att dessa tekniker fortfarande är tidiga när det gäller utveckling, så vi får vänta och se vad de verkligen är kapabla till.

Rise of the Robots

Generativa konstappar kan skapa konstverk på nolltid, men de är inte riktigt kreativa på samma sätt som människor är. ChatGPT kanske kan skriva ditt CV, men du måste korrekturläsa det noggrant eftersom chatboten ofta helt säkert har fel.

Samlet är att de nuvarande AI-lösningarna kan vara användbara men de 8217;är också svag.

LÄS NÄSTA

 • › Keychron S1 QMK Mekaniskt tangentbordsrecension: Ett kompakt, anpassningsbart kort
 • › Telegrams nya uppdatering hjälper dig att spara batteritid
 • › Hur man installerar eller tar bort valfria funktioner i Windows 11
 • › Varför du borde använda fler webbappar på din telefon
 • › De bästa gratisapparna för din Windows-dator
 • › 8BitDo-kontroller fungerar nu bättre med iPhone och Mac