De beste gratis apps voor uw Windows-pc

0
78
Hannah Stryker/How-To Geek

Als je vandaag een Mac koopt, krijg je ook bijna alle software die je nodig hebt voor productiviteit of creativiteit inbegrepen , terwijl het lijkt alsof Windows-gebruikers moeten betalen voor hoogwaardige softwaretoepassingen. Maar met zoveel goede gratis pc-software die er is, doe je dat eigenlijk niet!

LibreOffice

Microsoft’s office suite komt waarschijnlijk als eerste in je op in combinatie met Windows, maar er zijn er zoveel andere opties. Van de gratis kantoorsuites die er zijn, komt LibreOffice waarschijnlijk het dichtst in de buurt van de klassieke Office-ervaring en is er geen abonnement of aankoop nodig.

LibreOffice is een voorbeeld van gratis en open source (FoSS) software, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken, wijzigen en zelfs zijn eigen versie van de software kan uitbrengen. Het belangrijkste is dat u niets hoeft te betalen om LibreOffice legaal te gebruiken, en er is een hele gemeenschap van mensen die in de loop van de tijd bugs verwijderen en functies toevoegen.

GERELATEERD : Hoe LibreOffice eruit te laten zien als Microsoft Office

Brave Browser

De meeste Windows-gebruikers kennen alternatieve webbrowsers om Microsoft Edge, zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, dus dit is een goede gelegenheid om Brave Browser onder de aandacht te brengen.

Net als Chrome is Brave gebaseerd op Chromium of in ieder geval de Chromium Web Core, maar Brave's eigen aanvullende code is ook vrijgegeven onder de Mozilla Public License 2.0. Brave valt op door zijn focus op privacy, waarbij online advertenties standaard worden geblokkeerd, samen met het volgen van websites. Het heeft ook een focus op cryptocurrency, wat onaangenaam kan zijn, maar gelukkig kun je de crypto-dingen gemakkelijk uitschakelen of verbergen.

De browser heeft ook verschillende interessante functies, zoals een willekeurige functie voor browservingerafdrukken en ondersteuning voor Tor-browsen in de desktopversie van de app. Brave wordt algemeen erkend als een van de beste op privacy gerichte browsers, dus het is de moeite waard om te downloaden, ook al is het maar voor je meest gevoelige browsen.

VLC Media Player

In een wereld die verzadigd is met streamingdiensten, het kan gemakkelijk zijn om het afspelen van mediabestanden die lokaal op uw pc zijn opgeslagen, te vergeten. De eerste keer dat u een videobestand probeert te openen op uw gloednieuwe Windows-installatie, zal het u misschien verbazen dat veel beschikbare videoformaten gewoon niet kunnen worden afgespeeld.

VLC Media Player is een gratis open-source app die u kunt downloaden en waarmee u vrijwel alles kunt afspelen, inclusief dvd's (weet u nog?), vcd's en tal van obscure media. U kunt zelfs heel eenvoudige videobewerking en -opname uitvoeren met het programma en ondertitels opnieuw timen als ze niet synchroon lopen.

GERELATEERD: De beste gratis videospelers voor Windows< /strong>

GIMP (GNU Image Manipulation Program)

Adobe Photoshop is een begrip en dankzij het abonnementsmodel van Adobe het is goedkoper dan ooit om toegang te krijgen, maar GIMP kost niets en biedt krachtige fotomanipulatie voor degenen die erin zijn getraind.

Aan de andere kant kan de leercurve in GIMP een beetje steil zijn in vergelijking, en je krijgt geen van die leuke nieuwe AI- en cloudfuncties in Photoshop. Maar als u bereid bent er tijd in te steken, kan GIMP u misschien verrassen.

Scribus

Scribus is een speciale tool voor het opmaken van pagina's die u gratis kunt downloaden. Hetzelfde type gereedschap dat u zou gebruiken om de lay-out voor een tijdschrift, boek of krant te doen. Als u fanzines maakt, handleidingen voor uw producten schrijft of een ander type documentatie waarvoor een hippe lay-out nodig is, probeer Scribus dan eens uit voordat u uw portemonnee opent.

Scribus is misschien niet het type software dat de meeste Windows-gebruikers op hun computer nodig hebben, maar als u het niet wist, zou u uiteindelijk meer geld kunnen uitgeven aan DTP-services (DTP) dan nodig is.

Da Vinci Resolve

Da Vinci Resolve begon voornamelijk als een tool voor kleurcorrectie voor filmprofessionals, bedoeld voor gebruik met de professionele hardwarecontrollers van Blackmagic Design. Van daaruit is het uitgegroeid tot een volwaardig programma voor videobewerking en VFX, met audiotools en motion graphics om op te starten.

Er is zowel een gratis als een eenmalige betaalde versie van Da Vinci Resolve, maar voor de overgrote meerderheid van de mensen is de gratis versie van resolve meer video-editor dan je ooit nodig zult hebben.

GERELATEERD: De beste Gratis apps voor videobewerking voor Windows

7-Zip

Steek uw hand op als u een van de vele mensen bent die WinRAR bleven gebruiken, ondanks de smeekbeden om voor een licentie te betalen. Ja, velen van ons zijn schuldig, maar niet zo velen waren bereid te betalen voor de mogelijkheid om gecomprimeerde bestanden uit te pakken.

Tegenwoordig hebben Windows en macOS native ondersteuning voor het algemene ZIP-bestandsformaat, maar werken mogelijk niet met veel van de andere soorten gecomprimeerde bestanden. Dat is waar 7-Zip te hulp schiet. Het is een FoSS-app die kan worden geïntegreerd in Windows’ menu's en ondersteunt vrijwel elk compressieformaat. Niet alleen dat, u zult zien dat veel bestanden op het internet in 7-Zip's eigen 7Z-bestandsformaat zijn, dus het kan zijn dat u het toch moet installeren. Het is dus maar goed dat het eigenlijk een briljant stukje software is.

Wireshark

Wireshark is een ander FoSS-programma waarvan het moeilijk te geloven is dat je er niet voor hoeft te betalen. Hoewel de app misschien wat technisch is om te gebruiken, heeft bijna iedereen nu een soort thuisnetwerk. Wireshark laat u zien wat er op uw netwerk gebeurt, zodat u datapakketten in realtime kunt inspecteren.

Met deze eenvoudige functie kunt u veel nuttige dingen doen, zoals het detecteren van schadelijke activiteiten op uw netwerk, het uitzoeken waarom uw internet zo traag is, of uitzoeken waar uw netwerkpakketten verloren gaan.

Inkscape

Als je van grafisch ontwerp houdt, en in het bijzonder van vectorkunst, is Inkscape een handige, gratis en open-source app waarmee je illustraties kunt maken voor zo ongeveer alles. Vectorillustraties hebben duidelijke voordelen ten opzichte van gerasterde illustraties zoals JPEG- en bitmapafbeeldingen. Omdat alles wat u ziet wordt weergegeven door vectorberekeningen in plaats van pixelwaarden, kunnen vectorillustraties worden geschaald naar elk formaat of later worden bewerkt zonder kwaliteitsverlies.

Als je aan de slag gaat als illustrator en geen bakken met geld hebt die alleen maar ruimte in beslag nemen, is Inkscape een geweldige plek om die reis op je Windows-pc te beginnen.

Audacity

Audacity is niet alleen de beste gratis software voor het opnemen en bewerken van digitale audio, het is gewoonweg een van de beste apps in zijn soort. Geliefd bij podcasters, docenten, geluidstechnici in de slaapkamer, muzikanten en meer – deze moedige app is zeer geliefd.

Er is de afgelopen jaren enige controverse geweest over de nieuwe eigenaren van de app en wijzigingen aangebracht in de softwarelicenties en het privacybeleid, maar voor het grootste deel zijn de ernstigste problemen die door de Audacity-gemeenschap naar voren zijn gebracht, aangepakt met herschrijvingen van gegevensverzameling en privacybeleid. Dat is goed, want we hadden nog steeds geen alternatief gevonden dat bijna net zo goed is als dit.

GERELATEERD: 15 supersnelle alternatieven voor ingebouwde Windows Apps

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u uw afbeeldingen kunt beschermen tegen AI Art Generators
  • › Testrapport Keychron S1 QMK mechanisch toetsenbord: een compact, aanpasbaar bord
  • › Waarom u meer webapps op uw telefoon zou moeten gebruiken
  • › 8BitDo-controllers werken nu beter met iPhone en Mac
  • › Optionele functies installeren of verwijderen in Windows 11
  • › De nieuwe update van Telegram helpt u de levensduur van de batterij te verlengen