De bästa gratisapparna för din Windows-dator

0
74
Hannah Stryker/How-To Geek

Om du köper en Mac idag får du också nästan all programvara du behöver för produktivitet eller kreativitet inkluderad , medan det verkar som att Windows-användare måste betala för kvalitetsprogram. Men med så mycket bra gratis PC-mjukvara där ute, gör du faktiskt inte det!

LibreOffice

Microsoft’s kontorspaket kommer förmodligen att tänka på först i samband med Windows, men det finns så många andra alternativ. Av de gratis kontorssviter som finns där ute är LibreOffice förmodligen den klassiska Office-upplevelsen som ligger närmast, och det behövs ingen prenumeration eller köp.

LibreOffice är ett exempel på gratis och öppen källkod (FoSS), vilket innebär att alla kan ta en titt på källkoden, ändra den och till och med släppa sin egen version av programvaran. Viktigast av allt, det betyder att du inte behöver betala någonting för att lagligt använda LibreOffice, och det finns en hel grupp människor som dödar buggar och lägger till funktioner över tid.

RELATERAT : Hur får du LibreOffice att se ut som Microsoft Office

Modig webbläsare

< /p>

De flesta Windows-användare känner till alternativa webbläsare till Microsoft Edge, som Google Chrome eller Mozilla Firefox, så det här är ett bra tillfälle att lyfta fram Brave Browser.

Precis som Chrome är Brave baserad på Chromium eller åtminstone Chromium Web Core, men Brave’s egen tilläggskod har också släppts under Mozilla Public License 2.0. Brave är känd för sitt integritetsfokus, där onlineannonser blockeras som standard tillsammans med webbplatsspårning. Den har också fokus på kryptovaluta, vilket kan vara avskräckande, men lyckligtvis kan du enkelt inaktivera eller dölja kryptogrejer.

Webbläsaren har också flera intressanta funktioner, såsom en webbläsarfunktion för randomisering av fingeravtryck, och stöd för Tor-surfning i skrivbordsversionen av appen. Brave är allmänt erkänt som en av de bästa integritetsfokuserade webbläsarna, så det är värt att ladda ner även om det bara är för din mest känsliga surfning.

VLC Media Player

I en värld mättad med streamingtjänster, det kan vara lätt att glömma att spela upp mediefiler som är lagrade lokalt på din PC. Första gången du försöker öppna en videofil på din glänsande nya Windows-installation kan du bli förvånad över att många videoformat där ute helt enkelt inte kommer att spelas upp.

VLC Media Player är en gratis app med öppen källkod som du kan ladda ner som spelar upp praktiskt taget allt du kastar på den, inklusive DVD-skivor (minns du dem?), VCD-skivor och massor av obskyra media. Du kan till och med utföra mycket grundläggande videoredigering och inspelning med programmet och återställa undertexter om de inte är synkroniserade.

RELATERAT: De bästa gratis videospelarna för Windows< /strong>

GIMP (GNU Image Manipulation Program)

Adobe Photoshop är ett känt namn, och tack vare Adobe’s prenumerationsmodell, det är billigare än någonsin att komma åt, men GIMP kostar ingenting och erbjuder kraftfull fotomanipulation för dem som är utbildade i dess sätt.

Å andra sidan kan inlärningskurvan i GIMP vara lite brant i jämförelse, och du får inte någon av dessa snygga nya AI- och molnfunktioner i Photoshop. Men om du är villig att lägga ner tid kan GIMP överraska dig.

Scribus

Scribus är ett dedikerat verktyg för sidlayout som du kan ladda ner gratis. Samma typ av verktyg som du skulle använda för att göra layouten för en tidning, bok eller tidning. Om du gör fanzines, skriver manualer för dina produkter eller någon typ av dokumentation där en snygg layout behövs, ge Scribus ett försök innan du öppnar din plånbok.

Scribus kanske inte är den typ av programvara som de flesta Windows-användare behöver på sina datorer, men om du inte visste om det kan du sluta spendera mer pengar på DTP-tjänster och programvara än du behöver.

Da Vinci Resolve

Da Vinci Resolve började främst som ett färggraderingsverktyg för filmproffs, avsett för användning med Blackmagic Designs professionella hårdvarukontroller. Därifrån har det vuxit till ett fullfjädrat videoredigering- och VFX-program, med ljudverktyg och rörlig grafik att starta upp.

Det finns både en gratis och en engångsbetald version av Da Vinci Resolve, men för de allra flesta människor är gratisversionen av resolve mer videoredigerare än du någonsin kommer att behöva.

RELATERAT: Det bästa Gratis appar för videoredigering för Windows

7-Zip

Räck upp handen om du är en av de många som fortsatte att använda WinRAR trots dess vädjanden att betala för en licens. Ja, många av oss är skyldiga, men inte så många var villiga att betala för möjligheten att packa upp komprimerade filer.

Nuförtiden har Windows och macOS inbyggt stöd för det vanliga ZIP-filformatet, men kanske inte fungerar med många av de andra typerna av komprimerade filer. Det är där 7-Zip kommer till undsättning. Det är en FoSS-app som integreras i Windows’ menyer och stöder nästan alla komprimeringsformat. Inte nog med det, du kommer att upptäcka att många filer på internet är i 7-Zips eget 7Z-filformat, så du kanske måste installera det ändå. Så det är bra att det faktiskt är en briljant liten mjukvara.

Wireshark

Wireshark är ett annat FoSS-program som det är svårt att tro att du inte behöver betala för. Även om appen kan vara lite teknisk att använda, har nästan alla ett hemnätverk av något slag nu. Wireshark visar dig vad som händer i ditt nätverk och låter dig inspektera datapaket i realtid.

Denna enkla funktion låter dig göra många användbara saker, som att upptäcka skadlig aktivitet på ditt nätverk, ta reda på varför ditt internet är så långsamt, eller att ta reda på var dina nätverkspaket försvinner.

Inkscape

Om du gillar grafisk design, och vektorkonst i synnerhet, är Inkscape en snygg, gratis app med öppen källkod som låter dig göra illustrationer för nästan vad som helst. Vektorkonstverk har tydliga fördelar jämfört med rastrerade konstverk som JPEG och bitmappsbilder. Eftersom allt du ser representeras av vektormatematik istället för pixelvärden, kan vektorillustrationer skalas till valfri storlek eller redigeras senare utan kvalitetsförlust.

Om du börjar som illustratör och inte har påsar med pengar som bara tar upp plats, är Inkscape ett bra ställe att börja resan på på din Windows-dator.

Audacity

Audacity är inte bara den bästa gratis programvaran för digital ljudinspelning och redigering, det är helt enkelt en av de bästa apparna i sitt slag totalt sett. Älskad av podcasters, pedagoger, ljudtekniker i sovrummet, musiker och mer—den här tuffa appen är omtyckt.

Det har varit en del kontroverser de senaste åren om appens nya ägare och ändringar som gjorts i programvarulicenserna och integritetspolicyn, men för det mesta har de allvarligaste problemen som tagits upp av Audacity-communityt åtgärdats med omskrivningar av datainsamling och sekretesspolicy. Vilket är bra, för vi hade fortfarande inte hittat ett alternativ som var så bra som detta.

RELATERAT: 15 superladdade alternativ till inbyggda fönster Appar

LÄS NÄSTA

  • › Hur du skyddar dina bilder från AI-konstgeneratorer
  • › Varför du borde använda fler webbappar på din telefon
  • › DALL-E bildgenerering kommer till Bing Chat
  • › 8BitDo-kontroller fungerar nu bättre med iPhone och Mac
  • › Keychron S1 QMK Mekaniskt tangentbordsrecension: Ett kompakt, anpassningsbart kort
  • › Telegrams nya uppdatering hjälper dig att spara batteritid