Aftonbladet frias för fejkad nazistskandal i SD

0
42

Publicerad 21 mars 2023 kl 17.40

Media. Aftonbladet låtsades att ett mejl från en polsk tjänsteman på SD:s riksdagskansli var en “nazistskandal”. Men nu frias vänstertidningen för publiceringen av Mediernas etiknämnd, som samtidigt fäller Nyheter Idag för en kritisk artikel om händelsen.

Dela artikeln

TwittraDela

“SD-tjänsteman uppmanar till firande av Nazitysklands anfall”, löd rubriken till Aftonbladets artikel inför valet i september.

Vänstertidningen kunde berätta att en tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli bjudit in ett 30-tal medarbetare på partiet till “Andravärldskrigsinledelsefika”.

Mejlet, som var skriven på ett skämtsamt studentikost och gammalmodigt sätt, bjöd in till fika ”med anledning av 83-årsdagen av Nazitysklands anfall mot Polen”.

Detta gjorde Aftonbladet till ännu en naziskandal inom SD, och de andra medierna hakade snabbt på i sin rapportering.

Händelsen omnämndes sedan av två S-ministerar under en pressträff om “det säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör”.

Men om man läste hela inbjudan så var det tydligt att tjänstemannen knappast visar någon sympati för den tyska invasionen. Han använder sig exempelvis av formuleringen “terrorbombning” när han beskriver händelsen.

Sedan kom det fram att tjänstemannen själv är polack och att invasionsdagen firas i Polen. Man firar då det motstånd som polackerna gjorde mot invasionen.

– Det är inte så enkelt som det verkar. Den här medarbetaren har polskt påbrå och i Polen firas den 1 september som en veterandag. Man firar alltså inte att Tyskland anföll Polen utan man firar Polens försvar. Är man polack så vet man det där men är man svensk så reagerar man, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson till P4 Dalarna.

SD:s pressavdelning meddelade också att tjänstemannen tidigare bjudit till fika på “märkliga vis” för att fira andra händelser.

Trots att skandalen var fejk valde tjänstemannen att lämna sin tjänst på grund av den stora negativa uppmärksamheten.

SD:s kanslichef anmälde publiceringen till Allmänhetens Medieombudsman (MO), som snabbt avskrev ärendet. Kanslichefen ansåg att han hade blivit felaktigt utpekad och namngiven i mindre trevliga sammanhang, särskilt sett till rubriksättningen.

MO konstaterade att “det finns ett allmänintresse av att granska sådant som kan påverka förtroendet för tjänstemän inom den statliga förvaltningen, och det finns därför inget att invända mot att Aftonbladet valt att rapportera om saken”.

Mediernas etiknämnd skriver nu att man “delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot Aftonbladet”.

Nämnden klandrar dock Nyheter Idag för att ha brutit mot god publicistisk sed. Tidningen har enligt nämnden “utan tillräckliga belägg” hävdat att SD:s kanslichef lämnat en “fejkad nazistskandal till Aftonbladet”.

Samnytt och Exakt24 har nyligen valt att lämna det så kallade medieetiska systemet, som ansvarar för dessa beslut. Samnytt hänvisade till att “det vänsterliberala medieetablissemanget missbrukar systemet för att tysta och svartmåla sina konservativa konkurrenter”.