St. Patrick's Day-rituelen: optochten, doedelzakken, klinkende pinten

0
53

Van New York City tot Savannah, Georgia, tot de zalen van het Witte Huis, duizenden mensen in de VS vierden St. Patrick's Day met optochten, kroegentochten en een staatsbezoek.

Duizenden van zowel toeristen als de lokale bevolking bevolkten vrijdag de met eiken beschaduwde pleinen en de trottoirs in het centrum van Savannah. De parade van de stad, een 199 jaar oude traditie, is de grootste van het zuiden.

Aanbevolen voor jou

  • 1Een van de vroegste ooit bestaande brief van Jane Austen aan haar zus om aan het publiek te tonen
  • 2Korte nachtrust in verband gebracht met verhoogd risico op verstopte beenslagaders: studie
  • 3Van Ananya Panday tot Rani Mukerji: modehits en -missers (13 maart tot 19 maart)

Ervaren parade-kijkers arriveerden voor zonsopgang om ruimte op de pleinen te claimen voor picknicktafels en feesttenten. Bars openden om 7 uur 's ochtends om klanten te begroeten die al dorst hadden naar bier en Bloody Mary's.

De jaarlijkse parade in New York City – die zichzelf aankondigt als 's werelds grootste en oudste – trok massa's mensen naar Fifth Avenue om doedelzakken en bands op te wachten en een eerbetoon te brengen aan de patroonheilige van Ierland.

< p>“Als we Fifth Avenue op marcheren,” De burgemeester van New York, Eric Adams, zei tijdens de jaarlijkse St. Patrick's Day-ontbijtreceptie: “het lijkt alsof alles groen wordt.”

Het Witte Huis licht groen op ter ere van St. Patrick's in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Ierse immigranten hebben een diepe geschiedenis in het helpen van New York City om te worden wat het nu is – een van de vele groepen, zei de burgemeester, “die deel uitmaken van onze stad en die ons geweldig maakt.”

Kevin Conway, de grote maarschalk van de parade, ging voorop.

Advertentie

“We gaan marcheren om alles wat Iers is, de Ierse cultuur en het Ierse volk te vieren. We gaan marcheren ter ere van de 25e verjaardag van het Goede Vrijdag-vredesakkoord', zei hij, verwijzend naar het vredesakkoord dat hielp een einde te maken aan sektarisch geweld over de hereniging van Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook |St Patrick's Day: ontdek de geschiedenis achter het groen verven van de Chicago River

Bernadette Byrne, die de parade meenam tijdens een bezoek uit Ierland, voelde zich meteen thuis.

“ De sfeer zit er goed in', zegt ze. “Iedereen is zo vriendelijk.”

Advertentie

In Portland, Oregon, was de oudste Ierse bar van de stad op jacht naar een Guinness – niet het beroemde Ierse bier, maar wat ze hopen dat het een wereldrecord zal zijn voor de grootste Ierse koffie ooit gebrouwen: 264 gallons. /p>

Sommige steden, waaronder Boston, houden dit weekend optochten en andere festiviteiten. Andere steden, waaronder Chicago, waar de rivier groen wordt geverfd om een ​​dag te herdenken waarop iedereen zich voordoet als Ier, hielden afgelopen weekend al hun optochten.

Mensen staan ​​in de rij om de Black Rose pub binnen te gaan op St. Patrick’s Day in Boston. (AP-foto/Michael Dwyer)

Op vrijdag stroomde de fontein op de South Lawn van het Witte Huis ook groen toen president Joe Biden, die vaak spreekt over zijn Ierse afkomst, de Ierse premier Leo Varadkar verwelkomde. De COVID-19-pandemie had de langdurige ontmoeting met twee jaar vertraagd. Biden zei dat hij van plan is om dit jaar zowel de Republiek Ierland als Noord-Ierland te bezoeken, waar hij waarschijnlijk het door de VS bemiddelde vredesakkoord zal herdenken.

Ook in de hoofdstad van het land, kardinaal Wilton Gregory, de eerste zwarte kardinaal uit de Verenigde Staten, begroette de gelovigen met handdrukken, knuffels en een paar selfies te midden van de deuntjes van doedelzakken en bewegingen van Ierse dansers.

President Joe Biden en de Ierse Taoiseach Leo Varadkar houden een schaal met klavers vast tijdens een St. Patrick's Day-receptie in de East Room van het Witte Huis. (AP Photo/Alex Brandon)

In Savannah waren de temperaturen lenteachtig, halverwege de jaren 70 (24 C). Heel toepasselijk droegen veel toeschouwers van de parade korte broeken met groene T-shirts en strengen groene plastic kralen.

Advertentie

Mike Trout schilderde zijn hele gezicht en kale hoofd met groene make-up, geaccentueerd door een oranje plastic snor.

>

“Je hebt de geest, broer!” zei een voorbijganger, terwijl hij Trout op de schouder tikte terwijl hij en zijn vrouw, Diana, voor de parade door de straten slenterden. Het stel uit Camp Hill, Pennsylvania, reisde naar Savannah om St. Patrick's te vieren.

Advertentie Toeschouwers van de parade dansen op straat terwijl de Navy Band Southeast voorbij marcheert tijdens de St. Patrick's Day-parade in het historische centrum van Savannah. (AP Photo/Stephen B. Morton)

De St. Patrick's Day-parade in Savannah, in 1824 begonnen door Ierse immigranten in de oudste stad van Georgië, is na Mardi Gras uitgegroeid tot een van de grootste straatfeesten van het Zuiden.

“Dit zijn veel mensen,” zei Sheila Barry, een inwoner van Savannah die met een vriend plekken uitzette langs Abercorn Street nabij het begin van de paraderoute. Ze pakten sandwiches, water en iets anders om te drinken dat Barry ondeugend omschreef als 'St. Patrick's wijwater.”

Advertentie

Barry, 55, droeg een brede vilten sjerp van smaragdgroen geborduurd met de namen van haar overleden ouders, Ierse immigranten die meer dan vijf decennia geleden naar Savannah kwamen.

Lees ook |Saint Patrick's Day: Zo zien mensen over de hele wereld vierden de feestdag

'Iedereen, ze zijn allemaal Iers vandaag', zei Barry. “Iedereen is hier gewoon om plezier te hebben.”

De 2-jarige kleindochter van Vivian Penn, Adeline, klapte en zwaaide toen de parade van Savannah begon met schoolkinderen in kilts die Amerikaanse en Ierse vlaggen droegen, gevolgd door het dreunende gejank van een doedelzakband. Het meisje in een witte jurk met klavers en groene strepen vierde haar verjaardag slechts twee dagen voor St. Patrick's Day.

De tweejarige Lane Coleman kijkt naar haar eerste St. Patrick’s Day-parade, (AP Photo/Stephen B. Morton)

“Ze zal altijd een Ierse roodharige blijven”, zei Penn over haar blonde kleinkind.

Vrijdag was pas de tweede parade in Savannah sinds de pandemie van het coronavirus stadsambtenaren dwong de viering in 2020 en 2021 te onderbreken. Zelfs de comeback-parade van vorig jaar leek ingetogen, met veel speelruimte langs de typisch drukke paraderoute, zei Penn, die in de buurt woont in het historische centrum van Savannah.

“Dit ziet eruit alsof het weer normaal is,” zei Penn. “Vanmorgen had ik zoiets van 'Ja, het is St. Patrick's Day!' Het was heel opwindend om alle mensen uit het raam met hun stoelen door de straat te zien rennen.”

Lees ook

Dalljiet Kaur ziet er prachtig uit in een witte lehenga-set terwijl ze stapt in het huwelijksbootje …

PM Modi huldigt in wereldwijde conferentie over gierst of 'Shree Anna': 'High-f…

Kiara Advani: 'Ik wilde dat mijn bruidsoutfit gewoon mezelf was en erg reflecterend…

In afbeeldingen: Het Sea Tunnel Aquarium in Bengaluru biedt verbluffende 360 ​​graden…

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!