Omstreden AAP-regering in Punjab krijgt adempauze met operatie Amritpal, zet prediker op achterstand

0
64

Timing, zeggen ze, is alles. En twee dagen nadat ze haar eerste jaar aan de macht had gevierd, leek de regering van Bhagwant Singh Mann eindelijk te hebben besloten dat dit het was. Aan de vooravond van de eerste sterfdagvan de controversiële Punjabi-zanger Sidhu Moosewala, lanceerde de regering van Punjab een over de gehele staat optredend optreden tegen Amritpal Singh — de zelfbenoemde prediker wiens openlijke separatistische agenda acht maanden lang praktisch onbetwist was gebleven — en leden van zijn outfit Waris Punjab De.

De veel verguisde Punjab-politie zette zaterdag een openbare achtervolging in op Amritpal, vastgelegd op camera's, waarmee de mythe over het “braveheart”.

Aanbevolen voor jou

  • 1In het opiniepeilingsseizoen in Karnataka blijft de dood van Tipu Sultan een punt van discussie, aangezien de BJP vasthoudt aan ‘Vokkaliga stamhoofden’ verhaal
  • 2Dagen nadat hij zich terugtrok uit het Kuki-wapenstilstandspact, ontmoette Manipur CM Amit Shah om de situatie op de grond te bespreken
  • 3SP nationale uitvoerende vergadering eindigt, Akhilesh Yadav neemt opnieuw een uithaal naar het Congres

Terwijl de verwarring over de vraag of hij erin geslaagd is te ontsnappen aanleiding geeft tot talloze speculaties, waarbij sommige overzeese Sikh-instanties de aandacht vestigen op mensenrechtenorganisaties en hun vrees uiten over het lot van Amritpal, zouden zowel de staat als de regering opgelucht ademhalen. dat er ter plaatse weinig tegenreacties zijn op de maatregelen van zaterdag.

De 30-jarige chef van Waris Punjab De – een outfit opgericht door Deep Sidhu , die zijn eigen korte rendez-vous met schijnwerpers had voordat hij stierf bij een ongeval – had een grote klap toegebracht aan de geloofwaardigheid van de regering van de Aam Aadmi-partij toen hij en zijn aanhangersbestormde op 23 februari het politiebureau van Ajnala in een poging een assistent uit hechtenis te bevrijden.

Hardhandig optreden tegen Amritpal |Plan 2 weken geleden opgesteld: Mann ontmoette Shah voor de centrale strijdkrachten, wachtte tot de G20-bijeenkomsten zouden eindigen < p>Niet alleen was de politie er niet in geslaagd Amritpal tegen te houden, ze hadden onmiddellijk gecapituleerd en zeiden dat ze de assistent zouden vrijlaten, omdat ze zeiden dat ze weinig tegen hem hadden. Er ging bijna een maand voorbij zonder enige strafmaatregel tegen Amritpal, wat de oppositiepartijen versterkte. beschuldigingen van onervarenheid tegen de AAP-regering.

Het kabinet van Mann verwachtte dat zijn rol opnieuw onder de loep zou worden genomen op de sterfdag van Moosewala op zondag. Er worden enorme menigten verwacht, waarbij zijn ouders waarschijnlijk hun beschuldiging zullen herhalen dat de deelstaatregering er niet in is geslaagd hun gedode zoon gerechtigheid te doen krijgen.

De Amritpal-operatie zal naar verwachting die gebeurtenis nu overschaduwen en het ei opruimen achtergelaten op het gezicht van de AAP-regering na gevangengenomen gangster Lawrence Bishnoi gaf twee back-to-back interviews van achter de tralies. Niet alleen dat, met het tweede interview nam hij een snook op de bewering van DGP Gaurav Yadav dat Bishnoi het eerste interview niet vanuit een gevangenis in Punjab had gegeven.

Advertentie

Naast het grijpen van het initiatief van de oppositie met het harde optreden van zaterdag, heeft de regering-Mann de laatste tijd ook het congres op de mat gehad, met een reeks acties tegen haar leiders. Het Vigilance Bureau ondervroeg alleen al in de afgelopen week vier congresleiders, onder wie de voormalige ministers Brahm Mohindra en Vijay Inder Singla.

Lees ook |Achter de opkomst van Amritpal, dieper politiek vacuüm, groter wordende bestuurlijke kloof, groeiende onvrede

Daar Er is ook beweging geweest in de langlopende heiligschenniszaken uit 2015, met een speciaal onderzoeksteam (SIT) die Shiromani Akali Dal (SAD)-chef Sukhbir Badal en voormalig DGP Sumedh Singh Saini aanklaagt.

Van alle beschuldigingen van incompetentie die naar de regering-Mann werden geslingerd, deden die met betrekking tot Amritpal het meeste pijn, aangezien deze werden ingevoerd in het oude verhaal dat werd gepromoot door de BJP van AAP-supremo Arvind Kejriwal die met Khalistani-elementen aan het hobbelen was. De BJP en andere rivaliserende partijen hebben ook de boeman aan de orde gesteld over een partij als de AAP die regeert over een gevoelige grensstaat met zijn verleden van strijdbaarheid, in een tijd waarin er steeds meer incidenten zijn met wapenleveringen van over de grens met behulp van drones.< /p>Advertentie

AAP-sympathisanten beweren dat de operatie tegen Amritpal tot stand kwam na zorgvuldig beraad, aangezien de regering geen actie wilde ondernemen die de jonge predikant zou leiden tot een leeuw. AAP-aanhangers noemden het een “meesterlijke slag van de politie”, waardoor Amritpal er zwak en angstig uitzag.

Het Ajnala-incident, zo voegen ze eraan toe, was eigenlijk een face-saver, aangezien Amritpal's daad van het meenemen van de Guru Granth Sahib naar het protest had een groot deel van de Sikh-gemeenschap boos gemaakt. Het stelde de politie ook in staat om het gebrek aan actie weg te redeneren als gevolg van de aanwezigheid van het heilige boek op de site.

Lees ook |Congres, BJP steunt actie tegen Amritpal Singh, SAD houdt stil

Hoewel er sprake was van hardhandig optreden tegen Amritpal dat ook samenviel met de jalandhar-bypoll, waren zelfs sommige oppositieleiders dankbaar.

Punjab Congreschef Raja Amrinder Singh Warring zei dat Amritpal bloot stond door weg te rennen nadat hij vaak had opgeschept dat hij niet bang was om gearresteerd te worden.

De vrees blijft echter bestaan ​​dat de publieke opinie snel zou kunnen veranderen als een van de 78 personen die zaterdag zijn gearresteerd onschuldig wordt bevonden. De arrestaties zouden verband houden met een FIR die een dag na het Ajnala-incident werd geregistreerd.

Advertentie

Beschuldigingen van politieoverschrijding kunnen vreselijk schadelijk zijn en de stemmen versterken die het verhaal van vervolging van sikhs door de staat verspreiden. Sommigen zijn al begonnen met het trekken van analogieën met politieoptreden in het begin van de jaren tachtig, met groepen jongeren, waaronder veel Nihangs, die zaterdag het verkeer blokkeerden uit solidariteit met Amritpal.

De verwarring rond de verblijfplaats van Amritpal is alleen maar olie op het vuur en de regering zou de zaak zo snel mogelijk willen sluiten.

Advertentie

Maar zelfs nu een deel van de oppositie dit aan de orde stelt en de regering om uiteindelijk “internationale aandacht” te trekken voor de operatie, behoort de dag toe aan de omstreden AAP-regering.

Lees ook

Kiren Rijiju krijgt luchtafweergeschut voor opmerking over rechters: 'Minister van wet praat als …

Kerala-kerk klaar om BJP te steunen, maar op één voorwaarde: centrale steun voor…

Delhi Politie bij Rahul deur, Cong zegt dat het 'vendetta… truc is om afleiden…

BJP bod op uitstrijkje AAP rommelt, maar niet veel tranen voor Sisodia

Zoals Pramod Kumar, een politiek analist, het verwoordde: “De moraal van het verhaal is dat de regering misschien laat heeft gehandeld, maar ze heeft goed gehandeld. Het is nu de vraag of ze deze positie kunnen volhouden. Ze mogen geen compromissen sluiten met wet en orde en gemeenschappelijke harmonie.”