Madhya Pradesh: Tarweprijzen dalen tot onder MSP door recordoogst, FCI-lossing op open markt

0
40

Een goede oogst, gecombineerd met de beslissing van het Centrum om tot 45 lakh ton (lt) graan uit de voorraden van de Food Corporation of India op de open markt te lossen, heeft ertoe geleid dat de boeren in Madhya Pradesh (MP) tarwe onder de officiële minimumondersteuningsprijs (MSP) van Rs 2.125 per kwintal.

“Tarwe van normale kwaliteit wordt verkocht tegen Rs 1.800-2.000/quintal in mandis in de regio's Malwa, Bhopal en Narmadapuram (van de westelijke MP ). En de regering is nog niet eens begonnen met het inkopen van tarwe bij MSP', zegt Mahesh Trivedi, een in Indore gevestigde gepensioneerde divisiemanager van de MP State Cooperative Marketing Federation.

Aanbevolen voor jou

  • 1Dumka Literatuurfestival: International Booker Prize-winnaar Geetanjali Shree zegt dat verlichte feesten in kleine steden erg belangrijk zijn
  • 2Geen sprake van druk… rechtbanken houden regering constant ter verantwoording, zegt CJI
  • 3Crackdown on Waris Punjab De: veiligheidsdeken over Punjab terwijl politie Amritpal nadert, 78 aangehouden

Vorig jaar daalden de aankopen zowel van de staat (46,03 lt) als van heel India (187,92 lt), met dank aan een slechte oogst en hogere open marktprijzen, aangewakkerd door de exportvraag.

Tridevi, die banden heeft met de aan Rashtriya Swayamsevak Sangh gelieerde boeren- en coöperatieve organisaties Bharatiya Kisan Sangh en Sahakar Bharati, waarschuwde dat een vertraging in de start van MSP-aankoopoperaties de regerende BJP duur zou kunnen komen te staan ​​in een verkiezingsjaar. De staat is gepland om tegen november naar de parlementsverkiezingen te gaan.

De MP-regering heeft aangekondigd vanaf 25 maart te beginnen met de aankoop van tarwe, ook al is de marktaankomst van de oogst – waarvan een groot deel in de eerste week van november is gezaaid – begin deze maand begonnen. Boeren in MP moeten zich vóór het verkoopseizoen registreren voor de verkoop van tarwe aan overheidsinstanties bij MSP.

“Veel boeren hier hebben zich deze keer niet geregistreerd, omdat ze dachten dat particuliere handelaren en meelfabrieken meer zouden betalen dan de MSP. De prijzen in mandi's zoals Indore, Ujjain, Badnagar, Dhar en Badnawar lagen tot eind januari op Rs 2.800-3.000 per kwintal', merkte Bane Singh Chauhan op, die tarwe verbouwt op 25 hectare in het dorp Lohari Bujurg in het district Dhar en tehsil.< /p>Lees ook |Boerenmars afgeblazen nadat implementatie van CM Shinde's garanties begint

De spoiler was het open-marktverkoopplan van het Centrum. In het kader hiervan werd in totaal 45 lakh ton (lt) tarwe toegewezen uit de voorraden van FCI voor verkoop aan molenaars en grootverbruikers via e-veilingen in februari-maart. Tot nu toe is 33,77 liter van de totale toewijzing van 45 liter verkocht in zes veilingen tegen gewogen gemiddelde prijzen voor heel India, variërend van Rs 2.474/quintal op 1-2 februari tot Rs 2.172 op 23 februari (zie tabel).

>

“Het dumpen van tarwe door de FCI heeft de prijzen doen dalen. Nu zijn boeren, die zich niet hebben aangemeld voor de verkoop van hun oogst aan de overheid bij MSP, overgeleverd aan de genade van handelaren. De situatie zou erger worden als er regen valt, waardoor het graan beschadigd raakt. De handelaren zullen dan een hoog vocht- en glansverlies aanhalen om de prijzen verder te drukken”, voegde Chauhan eraan toe.

Advertentie

De afdeling voedsel, civiele bevoorrading en consumentenbescherming van de MP-regering stond aanvankelijk registraties toe tot 28 februari, wat vervolgens werd verlengd tot 10 maart. Het online 'e-uparjan'-portaal van de afdeling accepteert sindsdien geen nieuwe registraties meer.

< p>Volgens Trivedi is het aantal geregistreerde boeren in de Indore-divisie (in de districten Dhar, Jhabua, Alirajpur, Barwani, Khargone, Khandwa en Burhanpur) dit jaar gedaald van 1.50.701 naar 1.17.352.

< p>Het totale areaal in de divisie voor het huidige seizoen, gebaseerd op het 'girdawari'-rapport van de inkomstenafdeling, was 12,36 lakh hectare (lh). Daarentegen bedroeg het ingezaaide areaal van de boeren die zich hadden aangemeld slechts 2,86 lh. Het betekent dat het gewas dat wordt geteeld op de balans 9,5 lh niet onder MSP-inkoop valt. En dit is voor een enkele staatsafdeling.

Advertentie

Trivedi eiste dat de MP-regering twee dingen deed. De eerste is het heropenen van 'panjiyan (registraties)' om het maximale aantal boeren in staat te stellen gebruik te maken van MSP en zo snel mogelijk met de aanschaf te beginnen. De tweede is het opheffen van het huidige inkoopplafond van 40 kwintalen per hectare. “Veel boeren oogsten 60 kwintalen of meer. Moeten ze lijden omdat ze productiever zijn?” vroeg hij.

MP levert na Punjab de grootste bijdrage aan tarwe aan de Central pool. In het oogstjaar 2020-21 was het goed voor 128,16 liter van de totale 433,44 liter tarwe die door overheidsinstanties werd aangekocht. Vorig jaar daalden zowel de staatsaankopen (46,03 lt) als die van heel India (187,92 lt), dankzij een slechte oogst en hogere open marktprijzen, aangewakkerd door de exportvraag.

Lees ook

Crackdown on Waris Punjab De: veiligheidsdeken over Punjab terwijl de politie sluit…

Jonge Bilaspur valt dood tijdens het filmen van een Instagram-reel met vrienden

Enkele gepensioneerde rechters die deel uitmaken van 'anti-India gang' proberen om van de rechterlijke macht een…

76 monsters van nieuwe Covid-variant XBB1.16 gevonden in India: INSACOG-gegevens

Deze keer ziet de opbrengst van tarwe er goed uit, zowel in MP als in andere staten. En dat wordt weerspiegeld in prijzen die dalen of zelfs onder de MSP vallen.

© The Indian Express (P) Ltd