Dit citaat betekent: 'De industriële revolutie van Groot-Brittannië was eigenlijk gebaseerd op de deïndustrialisatie van India'

0
72

Oxford Union, een vooraanstaande debatvereniging aan de Universiteit van Oxford, viert dit jaar haar tweede eeuwfeest.Publieke figuren variërend van wetenschappers tot staatshoofden hebben in de loop van de tijd op het forum gesproken over onderwerpen die relevant zijn voor de echte wereld. We bekijken een citaat uit een van de meest virale toespraken ooit gehouden in de geschiedenis van de Unie. Tijdens een debat over de motie “Dit huis gelooft dat Groot-Brittannië herstelbetalingen verschuldigd is aan haar voormalige koloniën”, presenteerde het Indiase parlementslid Shashi Tharoor in 2015 een vernietigende kritiek op het Britse kolonialisme die een snaar raakte in India en andere voorheen gekoloniseerde landen over de hele wereld.

Shashi Tharoor, een diplomaat die politicus is geworden en lid is van de Congress Party, staat bekend om zijn welsprekendheid en scherpzinnige kennis van geschiedenis en politieke zaken. Zijn citaat verwijst naar een cruciale historische vraag en is een belangrijk onderdeel van de syllabus van het UPSC Civil Services Examination. Aspiranten zullen dit citaat en de achtergrond ervan relevant vinden in Essay, Indian and World History (GS Paper 1), de optionele papers Geschiedenis en Politicologie.

Aanbevolen voor jou

  • 1Waarom China en Rusland dichterbij zijn dan ooit
  • 2UBS om Credit Suisse over te nemen: geschiedenis van de grootste bank van Zwitserland
  • 3In OROP-zaak , CJI weigert ‘sealed cover’ te accepteren: waarom deed hij dat?

Verbonden met dit citaat zijn onderwerpen als koloniale expansie, imperialisme, de industriële revolutie, deïndustrialisatie, het economische beleid van de Britse overheersing, de bijdrage van India aan de wereldoorlogen, enz. Men moet niet vergeten waarom dit citaat vandaag relevant is. , aangezien de UPSC CSE in haar vragen vaak het verleden met het heden verbindt. Enkele van de volgende vragen over kolonialisme en aanverwante kwesties zijn in het verleden op examens verschenen, waarbij van kandidaten werd verwacht dat ze de duistere kant van kolonialisme belichtten:

*Onderzoek hoe de teloorgang van de traditionele ambachtelijke industrie in het koloniale India de plattelandseconomie verlamde. (2017)

*Bekijk kritisch de verschillende facetten van het economisch beleid van de Britten in India vanaf het midden van de achttiende eeuw tot aan de onafhankelijkheid. (2014)

*Hindert de koloniale mentaliteit het succes van India? (2013)

Het citaat

Tijdens zijn toespraak zegt Tharoor: “De industriële revolutie van Groot-Brittannië was eigenlijk gebaseerd op de deïndustrialisatie van India.” Vervolgens geeft hij voorbeelden om zijn bewering te rechtvaardigen.

Tharoor spreekt met name over de beroemde handgeweven wevers van India. Hij zegt: “Groot-Brittannië kwam meteen binnen, sloeg hun duimen in, brak hun weefgetouwen, legde tarieven en heffingen op hun stoffen en producten op, en begon natuurlijk grondstoffen uit India te halen en gefabriceerde stoffen terug te sturen, de wereldmarkten overspoelend met wat werden de producten van de duistere en satanische molens van Victoriaans Engeland. Dat betekende dat de wevers in India bedelaars werden en India veranderde van een wereldberoemde exporteur van afgewerkte stoffen in een importeur. Het ging van 27 procent van de wereldhandel naar minder dan 2 procent.”

Het beste van uitgelegd

Klik hier voor meer < p>Wat het bovenstaande citaat en voorbeeld illustreren, is dat er een direct verband bestond tussen de opkomst van Groot-Brittannië als een wereldwijde supermacht in de nasleep van de industriële revolutie en de plundering van India, waarvan de gevolgen tot op heden voelbaar zijn.

< h2>De industriële revolutie

De industriële revolutie verwijst naar een reeks transformaties in de methoden en productieverhoudingen die de productie exponentieel hebben verhoogd en het Westen op weg hebben geholpen naar welvaart en macht.

Deze transformaties omvatten de overgang van handmatige productiemethoden naar machines; nieuwe chemische productie- en ijzerproductieprocessen; het toenemende gebruik van waterkracht en stoomkracht; de ontwikkeling van werktuigmachines; en de opkomst van het gemechaniseerde fabriekssysteem.

Advertentie ook in Explained |This Quote Betekent: 'Alleen omdat je een keuze hebt, wil nog niet zeggen dat een van hen gelijk moet hebben'

Hoewel er gedebatteerd wordt over de precieze datum waarop de industriële revolutie in Engeland begon, schat de algemene historische consensus het in de tweede helft van de 18e eeuw. In zijn klassieker ‘The Industrial Revolution (1760–1830)’ betoogt de historicus TA Ashton dat de industrialisatie in Groot-Brittannië ruwweg rond 1760 begon. Aan de andere kant betoogt Eric Hobsbawm in ‘The Age of Revolution: Europe 1789–1848’ dat hoewel de industriële revolutie begon in de jaren 1780, de gevolgen ervan pas in de jaren 1830 en 1840 in Groot-Brittannië werden gevoeld. /p>

Het debat over waarom Groot-Brittannië toen industrialiseerde, is nog steeds aan de gang. Afhankelijk van wat men prioriteit geeft, kan men zich richten op sociale en politieke veranderingen in Groot-Brittannië, geografische factoren die uniek zijn voor de eilandnatie, nieuwe geloofssystemen die door de protestantse reformatie zijn geïntroduceerd of belangrijke technologische innovaties zoals de uitvinding van de stoommachine of vooruitgang in de boekhouding.

Een andere factor die integraal deel uitmaakte van de Britse industriële revolutie was kolonialisme.

Koloniale expansie en Britse industrie

De Britse koloniale verovering was in de eerste plaats een economische onderneming. De Britse Oost-Indische Compagnie was een handelsmaatschappij die haar eigen territoria begon te onderhouden om haar economische belangen te beschermen. Terwijl de Britse controle zich uitbreidde over het Indiase subcontinent, werd India een van de belangrijkste troeven van Groot-Brittannië – het leveren van mannen, materialen en markten voor zijn koloniale opperheer. Zoals Tharoor in zijn toespraak zou zeggen: “Tegen het einde van de 19e eeuw was India de grootste melkkoe van Groot-Brittannië”.

Lees ook |Gezegd door Dr. BR Ambedkar, This Quote Means: 'Broederschap is slechts een andere naam voor democratie '

De reden waarom dit een integraal onderdeel was van de Britse industrialisatie, was dat bij gebrek aan Indiase markten en, tot op zekere hoogte, grondstoffen, de Britse industrie noch de vraag noch het aanbod zou zien om haar te helpen gedijen. Bovendien, toen de industriële revolutie de levensstandaard, technologische capaciteiten en economische macht van Groot-Brittannië verbeterde, werd het vermogen om te koloniseren zelfs nog groter. In feite vormde dit een cyclus: het kolonialisme ondersteunde de Britse industriële groei, wat op zijn beurt leidde tot verdere koloniale expansie en repressie.

Advertentie

Indiase desindustrialisatie

'Desindustrialisatie' als term is misleidend – de industrie zoals we die nu kennen, met fabrieken en geavanceerde productiemethoden, bestond niet in de menselijke geschiedenis vóór de industriële revolutie. Maar waar Tharoor naar verwijst, is de systematische vernietiging van de Indiase binnenlandse economie die cruciaal was voor de Britse industriële revolutie. Hoewel er misschien geen moderne industrieën waren, waren er bloeiende economieën op het hele subcontinent.

Terwijl de Britten het subcontinent koloniseerden, controleerden en veranderden ze de traditionele economieën ten voordele van Groot-Brittannië. Het verhaal van de handweefgetouwen, wier vingers en weefgetouwen niet alleen gebroken waren, maar die op straat werden gedreven vanwege de concurrentie van de goedkope fabrieksgeproduceerde stoffen uit Groot-Brittannië, is een van de meest bekende.

Advertentie uitgelegd |Gezegd door Karl Marx, Dit citaat betekent: 'De geschiedenis herhaalt zich, eerst als tragedie, daarna als klucht'

Misschien was een van de eersten die hierover schreef econoom Dadabhai Naoroji. In zijn boek ‘Poverty and Un-British Rule in India’ uit 1867 stelde hij de “drain of wealth”-theorie voor, waarin hij verwoordde hoe de Britse heerschappij verliezen had veroorzaakt van honderden miljoenen roepies in de Indiase economie. Dit werd onder meer veroorzaakt doordat India een bron van goedkope grondstoffen werd in plaats van dure afgewerkte goederen, evenals door het strenge belastingstelsel van Groot-Brittannië.

“Het kapitaal om de industriële revolutie in India te financieren ging in plaats daarvan naar de financiering van de industriële revolutie in Groot-Brittannië”, schreef de marxistische historicus RP Dutt in zijn klassieker uit 1940, ‘India Today’.

Advertentie

Waarom dit doet er vandaag toe

Terwijl het kolonialisme, zoals het in de voorgaande eeuwen bestond, tot het verleden behoort, zijn de gevolgen ervan tot op de dag van vandaag voelbaar. Talrijke historici hebben de wereldwijde ongelijkheid tussen naties herleid tot kolonialisme en bijgevolg de westerse industrialisatie.

Vooral onder de bevolking en de heersende klassen van voormalige koloniale landen wordt de enorme impact van het kolonialisme op het vormgeven van de huidige ongelijkheid echter niet volledig begrepen. “Elk rijk vertelt zichzelf en de wereld echter dat het anders is dan alle andere rijken, dat het niet zijn missie is om te plunderen en te beheersen, maar om te onderwijzen en te bevrijden”, schreef Edward Said, beschouwd als de vader van de postkoloniale theorie, in &#8216 ;Cultuur en verzet’.

Lees ook

UBS & Credit Suisse: wat gebeurt er met de Zwitserse banken' Indiase operaties?

Wat is Adani's Mundra Petrochem-project , waarom is het werk eraan opgeschort?

Een zoet exportverhaal: hoe de suikertransporten van India naar de wereld stijgen