De lange mars van de ui gaat door, deze keer brengt de regering van Maharashtra in de war

0
67

Uien hebben menig regering tot tranen toe bewogen en de lange mars van 20.000 boze boeren en Adivasi's van Nashik naar Mumbai de afgelopen week was daarop geen uitzondering.

De De regering van Eknath Shinde-Devendra Fadnavis had voldoende waarschuwingen gekregen over het probleem in wording, als gevolg van een overvloed aan productie en verminderde vraag. Uiteindelijk duurde de lange mars voordat de regering een reactie bij elkaar kreeg, waarbij de demonstranten standhielden totdat ze beloofden haar woord na te komen.

Aanbevolen voor u

  • 1Kerala-kerk klaar om BJP te steunen, maar op één voorwaarde: Centrale steun voor rubberboeren
  • 2Geen 'buitenfestivals' toegestaan, knikje vereist voor religieuze activiteiten: Bastar-dorpen met een meerderheid in stammen diktat veroorzaakt ruzie
  • 3Kiren Rijiju trekt luchtafweergeschut over opmerking rechters: 'Law Minister praat als een outlaw'

Ook in Political Pulse |Honderden boeren, derde lange mars, tocht van 200 km, één leider: de 77-jarige Jiva Pandu Gavit

De aanleiding voor de wandeling van 200 km was de scherpe daling van de uienprijzen in Maharashtra van Rs 1.100 per kwintal tot Rs 450. Dit werd in sommige delen van de staat verergerd door ongebruikelijke regen- en hagelbuien, waardoor het staande gewas werd vernietigd. In sommige dorpen gooiden boeren hun uienvoorraad in het vuur als onderdeel van Holika.

Maharashtra is goed voor 40 procent van de uienproductie van het land. De grootste uienmarkt van Azië is Lasalgaon in het district Nashik in Noord-Maharashtra. Met ongeveer 40 lakh verdienen uientelers een aanzienlijke stemmenbank in de staat.

Toen de 20.000 demonstranten vertrokken vanuit Nashik, weerklonk de kwestie al snel in de lopende vergadering, waarbij oppositiepartijen een kans zagen om in het nauw te drijven de Shinde Sena-BJP-regering.

Lees ook |Maharashtra: Eknath Shinde belooft meer sops, boeren blijven roeren tot implementatie

Ten slotte probeerde de regering de zaak op te lossen door een ex-gratia subsidie ​​van Rs 300 per kwintaal aan te kondigen, die later werd verhoogd tot Rs 350.

De All India Kisan Sabha (AIKS), die de long march stelde een 17-punts handvest voor, inclusief een vergoeding van Rs 600 per kwintaal aan boeren voor hun verliezen.

Advertentie

Voormalig CPI (M) MLA Jiva Pandu Gavit, zeven ambtstermijnen, en de feitelijke leider van de mars, zei: “In 2018 liepen we in een week van Nashik naar Mumbai.” Daarna verzekerde de toenmalige regering onder leiding van Devendra Fadnavis ons dat aan al onze eisen, waaronder hogere vergoedingen voor boeren voor hun gewassen, bosrechten en andere zaken, zou worden voldaan. Maar er gebeurde niets. Dus in 2019 vertrokken we voor een tweede lange mars. Dat werd halverwege afgeblazen, wederom na geruststelling van de deelstaatregering. Na vijf jaar staan ​​onze boeren voor dezelfde beproeving, onze Adivasi's leven in onzekerheid zonder bosgrondtitel op hun naam.”

In Premium |The Express View: voor tomaten, uien, aardappelen moet er prijs- of inkomenszekerheid zijn voor boeren

Overheidsvertegenwoordigers die een delegatie van de AIKS ontmoetten, verzekerden dat er deze keer geen herhaling zal zijn aan hun eisen zou worden voldaan. De deelstaatregering drong er ook bij de National Agriculture Cooperative Marketing Federation of India op aan om uien aan te schaffen om de prijsdaling te beperken.

Een ambtenaar van het ministerie van Samenwerking en Marketing zei dat de regering weinig had kunnen doen. “De crisis is het gevolg van een mismatch tussen vraag en aanbod. Door overtollige voorraden op de binnenlandse markt en gebrek aan vraag buiten Maharashtra zijn de prijzen gedaald.

Advertentie

De huidige prijsdaling heeft voornamelijk te maken met een plotselinge stijging van de temperaturen vanaf ongeveer de tweede week van februari. Uien met een hoog vochtgehalte zijn vatbaar voor kwaliteitsverlies door hitteschokken, waarbij het abrupte uitdrogen leidt tot verschrompeling van de bollen.

“Normaal zouden boeren nu alleen de kharif-oogst verkopen. Maar de extreme hitte dit keer heeft hen gedwongen om zelfs de laat-kharif-uien te lossen, die niet langer kunnen worden opgeslagen. Aangezien zowel kharif- als laat-kharif-uien tegelijkertijd arriveren, zijn de prijzen gedaald,” vertelde Suresh Deshmukh, een commissionair die opereert vanuit de Dindori-markt, ongeveer 50 km van Lasalgaon, onlangs aan The Indian Express.

Must. Lees |Op menu bij boerenprotestmars naar Mumbai: Khichadi Bhaat, Pithle, Vaangi Bhaaj

Dit gaat samen met de daling van de vraag van buiten Maharashtra, die te danken is aan de goede regenval en de verbeterde beschikbaarheid van water, waardoor boeren in MP, Rajasthan, Karnataka en Gujarat uien over een groter gebied gaan planten. De instroom van de bollen uit al deze staten, samen met de gedwongen lossing van de late Kharif-oogst, veroorzaakte de ineenstorting van de prijzen.

Oppositieleider Ajit Pawar van de NCP vindt dat de regering eerder had moeten reageren. “Als er een landbouwcrisis is, moet de overheid snel ingrijpen om de boeren onmiddellijk hulp te bieden,” zei hij.

In 2018, toen de uienprijzen daalden tot Rs 200 per kwintaal, had de Maha Vikas Aghadi-regering, inclusief de Shiv Sena, NCP en het Congres, een Rs 150 crore-pakket aangekondigd, plus Rs 200 per quintal als compensatie.

Advertentie

Boerenleiders, onder wie Swabhimani Shetkari Sanghatana-chef Raju Shetti, waarschuwden de Shinde-Fadnavis-regering sinds december 2022 voor een dreigende crisis. Tijdens een conclaaf in Ahmednagar hadden Shetkari-activisten uit protest geprobeerd uien op een Fadnavis-konvooi te gooien, maar dat was niet gelukt. tegengehouden door de politie.

De prijzen van ui, een basisproduct in de keuken, hebben eerder ook de koers van de politiek bepaald. In 1980, toen ze aan de macht kwam na de afstraffing in de nasleep van Emergency, herwon wijlen Indira Gandhi een deel van haar verloren politieke terrein, deels als gevolg van stijgende uienprijzen. De verkiezingen van 1980 worden vaak de uienverkiezingen genoemd.

Lees ook

BJP probeert AAP uit te smeren, maar niet veel tranen voor Sisodia

Omstreden AAP-regering in Punjab krijgt adempauze met Amritpal operatie, zet…

'Een poging om te intimideren': congresdampen als de politie van Delhi de residentie bereikt…

Kiren Rijiju ontkent opmerking over rechters: 'Minister van wet spreekt als… Advertentie < p>In 1998, toen de BJP zowel de parlementsverkiezingen in Delhi als in Rajasthan verloor, volgden de peilingen een sterke stijging van de uienprijzen tot Rs 65 per kg.

© The Indian Express (P) Ltd