Bluetooth vs. Wi-Fi-musik: Vilken har bättre ljudkvalitet?

0
78
Hannah Stryker/How-To Geek

Wi-Fi är bättre för musik eftersom dessa anslutningar har mycket högre bandbredd än Bluetooth, vilket innebär att din musik inte är extra komprimerad, vilket ger högre ljudkvalitet. Bluetooth kan fortfarande låta bra och är mycket användbart, men för förlustfritt eller högupplöst ljud är Wi-Fi ditt enda alternativ.

Bluetooth och Wi-Fi är två sätt att trådlöst strömma musik från dina enheter till högtalare, men vilket är det bästa alternativet för dig? Även om den ena definitivt har högre ljudkvalitet än den andra, som du kommer att se är de båda fortfarande värda besväret.

Hur Bluetooth och Wi-Fi skiljer sig för musikströmning

Medan både Bluetooth och Wi-Fi är typer av trådlös kommunikation är hur de fungerar väldigt olika. Varje typ har sina styrkor och svagheter.

Bluetooth-anslutningar är direkta, vilket innebär att din telefon till exempel överför data direkt till en Bluetooth-högtalare eller trådlösa hörlurar. Detta introducerar flera begränsningar, eftersom den här anslutningen bara har så mycket bandbredd.

Den begränsade bandbredden för Bluetooth innebär att ljudströmmar måste komprimeras för att sändas över anslutningen. Det betyder att oavsett hur hög kvalitet ditt källljud är, kommer anslutningen att försämra det.

Wi-Fi, å andra sidan, använder inte dessa direkta anslutningar. Istället kommunicerar din telefon eller andra enheter med en router som sedan skickar signaler till andra enheter. Detta ger hastigheter nära trådbundna Ethernet-hastigheter, vilket innebär att det inte finns någon anledning att komprimera musikfiler.

Såsom det ser ut just nu, om du letar efter ren ljudkvalitet, är Wi-Fi det bättre alternativet.

Bluetooth for Music: för- och nackdelar

Även om Bluetooth inte erbjuder samma nivå av ljudkvalitet, har det fortfarande mycket att erbjuda, särskilt med trådlösa hörlurar, där den fortfarande är enastående. Som sagt, den har sina plus och minus.

Bluetooth kan inte överföra så mycket data

Som vi pratade om tidigare är Bluetooth begränsad till en viss mängd bandbredd. Särskilt med standard SBC-codec betyder detta att dina ljudströmmar är relativt kraftigt komprimerade. Detta är sant även med Apples AAC-codec.

Det finns codecs av ​​högre kvalitet som LDAC tillgängliga, och Bluetooth LE Audio verkar lovande. Trots det har Bluetooth inte bra stöd för förlustfritt eller högupplöst ljud.

Bluetooth är bra för de flesta streamingtjänster

Bluetooth erbjuder kanske inte den högsta ljudkvaliteten, men de goda nyheterna är att det i många fall inte spelar någon större roll. Om du gör det mesta av ditt lyssnande via Spotify, kommer en anslutning med högre bandbredd inte att erbjuda någon form av uppgradering ändå (eftersom Spotify inte har den bästa ljudkvaliteten).

Vissa streamingtjänster som Tidal, Deezer, Apple Music och Amazon Music Unlimited erbjuder antingen förlustfritt ljud, högupplöst ljud eller båda. Med dessa kanske du märker en liten uppgradering av ljudkvaliteten över Wi-Fi, men även det är diskutabelt.

Bluetooth är enklare att använda

Att para ihop en Bluetooth-högtalare eller hörlurar är en enkel, okomplicerad process. Wi-Fi, å andra sidan, kräver en router och inloggning på ditt Wi-Fi-nätverk på varje enhet.

Bluetooth låter dig också ta med dig din musik överallt, eftersom allt du behöver är en telefon och en högtalare. Om du letar efter enkel användning och portabilitet vinner Bluetooth.

The Best Bluetooth Speakers of 2023 Bästa Bluetooth-högtalare totalt JBL Charge 5 Köp på Amazon Bästa budget Bluetooth-högtalare DOSS Soundbox Köp på Amazon Bästa bärbara Bluetooth-högtalare JBL Clip 4 Köp på Amazon Bästa vattentäta Bluetooth-högtalare Ultimate Ears Wonderboom 3 Köp på Amazon Bästa Bluetooth-bilhögtalare Sony SRS-XB43 Köp på Amazon Bästa högtalare med Bluetooth JBL PartyBox 110 Köp på Amazon

Wi-Fi för musik: För- och nackdelar

Medan Wi-Fi erbjuder högre bandbredd och den bästa övergripande ljudkvaliteten, är det inte automatiskt det bästa alternativ för alla. Detta gäller särskilt om du tittar på mindre högtalare.

Wi-Fi är mindre portabelt

Jämfört med den sista punkten om Bluetooth ovan är Wi-Fi både mer komplicerat att installera och mindre bärbart. Om du ställer in ett hemmastereosystem spelar det ingen större roll. Som sagt, du kommer inte ofta att kunna ta med dig en Wi-Fi-högtalare överallt.

Ändå finns det vissa högtalare som Sonos Roam som erbjuder både Wi-Fi och Bluetooth i en enda högtalare. Dessa låter dig välja vilken anslutning du vill använda beroende på situationen.

Wi-Fi är bättre för CD-kvalitet och högupplöst ljud

Om du har en samling förlustfria, högupplösta ljudfiler, eller om du använder en streamingtjänst som erbjuder högupplöst ljud, är Wi-Fi ett mycket bättre alternativ. De enda codecs som används här är de som dina filer eller streamingtjänster använder, utan extra komprimering.

Detta är praktiskt nog för popmusik, men om du lyssnar på musik med mer dynamik som klassisk eller jazz, du kommer att höra mer detaljer med förlustfritt ljud över Wi-Fi.

Wi-Fi är bättre för ljud i flera rum

Som nämnts tidigare fungerar Bluetooth ad-hoc och kommunicerar direkt från enhet till enhet. Det finns Bluetooth-högtalare som låter dig koppla ihop flera högtalare, men som fortfarande inte fungerar som en korrekt multirumsinställning.

Eftersom Wi-Fi låter routern hantera, ja, dirigera signalerna, är Wi-Fi mycket lättare att använda för flerrumsljud. Koppla in dina olika högtalare i olika rum, logga in dem i ditt nätverk och börja spela musik och fyll ditt hem med ljud.

Är Wi-Fi alltid bättre än Bluetooth för musik?

När man tittar strikt på data, ja, Wi-Fi erbjuder mycket högre ljudkvalitet än Bluetooth, inklusive förlustfritt och högupplöst ljud. Som sagt, Wi-Fi är inte det bästa alternativet i alla fall. Om du till exempel letar efter portabilitet vinner Bluetooth.

Ljudkvalitet kan vara den viktigaste faktorn i en hemstereo, till exempel, men tänk alltid på hur och var du kommer att använda en produkt innan du väljer mellan Wi-Fi och Bluetooth. Om du kan, gå för båda och få det bästa av två världar.

The Best Stereo Receivers of 2023 Best Stereo Receiver Overall Sony STR-DH190 Buy at Amazon Bästa Budget Stereo Receiver Pyle Pro PT270AIU Köp på Amazon Bästa Bluetooth-mottagare Yamaha R-S202BL Köp på Amazon Bästa vintage stereomottagare Dayton Audio HTA100BT Köp på Amazon Bästa stereomottagare för vinyl Onkyo TX-8220 Köp på Amazon Bästa lågprofilstereomottagare Cambridge Audio AXA35 Köp på Amazon LÄS NÄSTA

  • › Bing Chat AI blir snabbare och har nya knappar
  • › Hur ofta bör du uppgradera din Wi-Fi-router?
  • › Så här spelar du Xbox-spel på din PC
  • › 10 funktioner vi vill ha i Nintendo Switch 2
  • › Sluta använda telefonen för sömnljud
  • › De bästa vattenkylningssatserna för din dator 2023