Bluetooth versus Wi-Fi-muziek: wat heeft een betere audiokwaliteit?

0
75
Hannah Stryker/How-To Geek

Wi-Fi is beter voor muziek omdat deze verbindingen een veel hogere bandbreedte hebben dan Bluetooth, wat betekent dat je muziek niet extra wordt gecomprimeerd, wat zorgt voor audio van hogere kwaliteit. Bluetooth kan nog steeds goed klinken en is erg handig, maar voor lossless of hi-res audio is wifi je enige optie.

Bluetooth en wifi zijn twee manieren om draadloos muziek van je apparaten naar speakers te streamen, maar die is de beste optie voor u? Hoewel de ene zeker audio van hogere kwaliteit heeft dan de andere, zoals je zult zien, zijn ze allebei nog steeds de moeite waard.

Hoe Bluetooth en Wi-Fi verschillen voor muziekstreaming

Hoewel zowel Bluetooth als Wi-Fi vormen van draadloze communicatie zijn, is de manier waarop ze werken heel verschillend. Elk type heeft zijn sterke en zwakke punten.

Bluetooth-verbindingen zijn direct, wat betekent dat bijvoorbeeld uw telefoon gegevens rechtstreeks naar een Bluetooth-luidspreker of draadloze hoofdtelefoon verzendt. Dit brengt verschillende beperkingen met zich mee, aangezien deze verbinding slechts zoveel bandbreedte heeft.

De beperkte bandbreedte van Bluetooth betekent dat audiostreams moeten worden gecomprimeerd om over de verbinding te verzenden. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoe hoogwaardig uw bronaudio is, de verbinding zal deze verslechteren.

Wi-Fi daarentegen maakt geen gebruik van deze directe verbindingen. In plaats daarvan communiceren je telefoon of andere apparaten met een router die vervolgens signalen naar andere apparaten stuurt. Dit zorgt voor snelheden die dicht bij bekabelde Ethernet-snelheden liggen, wat betekent dat er geen reden is om muziekbestanden te comprimeren.

Zoals het er nu uitziet, is wifi de betere optie als je op zoek bent naar pure geluidskwaliteit.

Bluetooth voor muziek: voordelen en nadelen

Hoewel Bluetooth niet hetzelfde niveau van audiokwaliteit biedt, heeft het nog steeds veel te bieden, vooral met draadloze hoofdtelefoons, waar het nog steeds oppermachtig is. Dat gezegd hebbende, het heeft zijn plussen en minnen.

Bluetooth kan niet zoveel data verzenden

Zoals we eerder hebben besproken, is Bluetooth beperkt tot een bepaalde hoeveelheid bandbreedte. Zeker als je de standaard SBC-codec gebruikt, betekent dit dat je audiostreams relatief zwaar worden gecomprimeerd. Dit geldt ook voor de AAC-codec van Apple.

Er zijn codecs van hogere kwaliteit beschikbaar, zoals LDAC, en Bluetooth LE Audio lijkt veelbelovend. Toch ondersteunt Bluetooth verliesloze of hi-res audio niet goed.

Bluetooth is prima voor de meeste streamingdiensten

Bluetooth biedt misschien niet de hoogste kwaliteit audio, maar het goede nieuws is dat dit in veel gevallen niet veel uitmaakt. Als je het grootste deel van je luisteren via Spotify doet, zal een verbinding met een hogere bandbreedte hoe dan ook geen enkele upgrade bieden (aangezien Spotify niet de beste audiokwaliteit heeft).

Sommige streamingdiensten zoals Tidal, Deezer, Apple Music en Amazon Music Unlimited bieden lossless audio, hi-res audio of beide. Hiermee merk je misschien een kleine verbetering in de geluidskwaliteit via Wi-Fi, maar zelfs dat is discutabel.

Bluetooth is gemakkelijker te gebruiken

Het koppelen van een Bluetooth-luidspreker of -hoofdtelefoon is een eenvoudig, ongecompliceerd proces. Wi-Fi daarentegen vereist een router en aanmelding bij uw Wi-Fi-netwerk op elk apparaat.

Met Bluetooth kunt u uw muziek ook overal mee naartoe nemen, aangezien u alleen een telefoon en een spreker. Als u op zoek bent naar gebruiksgemak en draagbaarheid, wint Bluetooth.

The Best Bluetooth Speakers of 2023 Best Bluetooth Speaker Overall JBL Charge 5 Amazon

$139.95
$179.95 Save 22%

Best Budget Bluetooth Speaker DOSS Soundbox Amazon

$33.99
$39.99 Bespaar 15%

Beste draagbare Bluetooth-luidspreker JBL Clip 4 Amazon

$79,95
 

Beste waterdichte Bluetooth-luidspreker Ultimate Ears Wonderboom 3 Amazon

$83,30
$99,99 Bespaar 17%

Beste Bluetooth-autoluidspreker Sony SRS-XB43 Amazon Beste luide Bluetooth-luidspreker JBL PartyBox 110 Amazon

$ 329,95
$ 399,95 Bespaar 18%

Wi-Fi voor muziek: voor- en nadelen

Hoewel Wi-Fi een grotere bandbreedte en de beste algehele audiokwaliteit biedt, is het niet; t automatisch de beste optie voor iedereen. Dit geldt vooral als u naar kleinere luidsprekers kijkt.

Wi-Fi is minder draagbaar

Vergeleken met het laatste punt over Bluetooth hierboven, is Wi-Fi zowel complexer om in te stellen als minder draagbaar. Als u een stereosysteem voor thuis installeert, maakt dit niet veel uit. Dat gezegd hebbende, zul je een wifi-speaker vaak niet overal mee naartoe kunnen nemen.

Toch zijn er enkele speakers zoals de Sonos Roam die zowel wifi als bluetooth bieden in een enkele spreker. Hiermee kunt u afhankelijk van de situatie kiezen welke verbinding u wilt gebruiken.

Wi-Fi is beter voor cd-kwaliteit en hi-res audio

Als je een verzameling lossless hi-res audiobestanden hebt, of als je een streamingdienst gebruikt die hi-res audio aanbiedt, is Wi-Fi een veel betere optie. De enige codecs die hier worden gebruikt, zijn de codecs die uw bestanden of streamingdiensten gebruiken, zonder extra compressie.

Dit is handig genoeg voor popmuziek, maar als u naar muziek luistert met meer dynamiek zoals klassiek of jazz, u hoort meer details met audio zonder kwaliteitsverlies via wifi.

Wi-Fi is beter voor audio in meerdere kamers

Zoals eerder vermeld, werkt Bluetooth ad-hoc en communiceert het rechtstreeks van apparaat naar apparaat. Er zijn Bluetooth-luidsprekers waarmee je meerdere luidsprekers aan elkaar kunt koppelen, maar dat schiet nog steeds tekort voor een goede multiroom-opstelling.

Aangezien Wi-Fi de router de signalen laat afhandelen, is Wi-Fi veel gemakkelijker te gebruiken voor multiroom-audio. Sluit uw verschillende luidsprekers in verschillende kamers aan, log ze in op uw netwerk, begin muziek af te spelen en vul uw huis met geluid.

Is wifi altijd Beter dan Bluetooth voor muziek?

Als we strikt naar de gegevens kijken, ja, wifi biedt audio van veel hogere kwaliteit dan Bluetooth, inclusief lossless en hi-res audio. Dat gezegd hebbende, wifi is niet in alle gevallen de beste optie. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar draagbaarheid, wint Bluetooth.

Audiokwaliteit is misschien wel de belangrijkste factor in bijvoorbeeld een stereo-installatie thuis, maar houd altijd in gedachten hoe en waar u 8217;Ik zal eerst een product gebruiken voordat ik moet kiezen tussen Wi-Fi en Bluetooth. Als je kunt, ga dan voor beide en haal het beste uit twee werelden.

The Best Stereo Receivers of 2023 Best Stereo Receiver Overall Sony STR-DH190 Amazon

$148.00
$199.99 Save 26%

Beste budget stereo-ontvanger Pyle Pro PT270AIU Amazon

$112.59
$148.99 Bespaar 24%

Beste Bluetooth-ontvanger Yamaha R-S202BL Amazon

$179,95
$ 249,95 Bespaar 28%

Beste vintage stereo-ontvanger Dayton Audio HTA100BT Amazon

$199.98
 

Beste stereo-ontvanger voor vinyl Onkyo TX-8220 Amazon

$ 249,00
 

Beste low-profile stereo-ontvanger Cambridge Audio AXA35 Amazon

$399.00
 

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u uw Apple Music Replay kunt vinden
  • › Hoe vaak moet u uw wifi-router upgraden?
  • › Stop met het gebruik van je telefoon voor slaapgeluiden
  • › Hoe speel je Xbox-games op je pc
  • › 10 functies die we willen in de Nintendo Switch 2
  • › Hoe u UFC 286 Edwards vs. Usman live online kunt bekijken