Wereldslaapdag: krijgen Indiase kinderen slaaptekort? Hoeveel uren hebben ze nodig?

0
81

Geschreven door Himani Dalmia

India is het op één na meest slaaparme land ter wereld. Indiase kinderen hebben chronisch slaapgebrek, deels vanwege de laat-slaapcultuur die heerst in huishoudens, met ouders die laat thuiskomen van het werk, een laat familiediner en, in tegenstelling tot in het Westen, geen 'vroeg naar bed gaan'-ethos voor kinderen. Deze late bedtijden in combinatie met de van nature vroege ontwaaktijden van baby's en peuters, en de druk van schooltijden, leiden ertoe dat kinderen heel weinig van het kostbare goed dat slaap is, binnenkrijgen.

Aanbevolen voor jou

  • 1Hoe deze yoga-asana's je kunnen helpen PCOD te overwinnen en geboortecomplicaties te voorkomen
  • 2Moeten we ons zorgen maken over de laatste ronde van de H3N2-griep? Niet echt
  • 3Heeft cafeïne invloed op de bloedsuikerspiegel? Een arts pakt een nieuwe studie uit over de effecten van cafeïnegehalten op lichaamsvet, risico's op diabetes op de lange termijn

Vooral tieners worden het zwaarst getroffen door de moderne levensstijl. Ze ervaren een biologische verschuiving in hun circadiane ritmes (dag-/nachtklok), waarbij het lichaam verwacht dat ze later in slaap vallen en later wakker worden. Hun lichaam geeft melatonine – het slaaphormoon – nu twee uur later af dan de meeste volwassen lichamen. Tieners die 's ochtends moeilijk wakker kunnen worden of die in het weekend uitslapen, zijn dus niet per se gewoon 'lui' of hebben een gebrek aan routine. Hun lichaam verwacht dat ze laat slapen en laat wakker worden. Iets dat de laatste tijd wordt verergerd door het gebruik van gadgets en schermen. Vroege schoolbegintijden maken het voor tieners onmogelijk om aan hun slaapbehoeften te voldoen, met verwoestende gevolgen voor hun fysieke en mentale gezondheid, inclusief academische prestaties.

Het slaapverlies begint in de kindertijd zelf, met zeer weinig informatie beschikbaar om ouders over hoeveel slaap hun kinderen eigenlijk nodig hebben, hoe normale slaapbiologie werkt en hoe ze de slaap van hun kinderen kunnen ondersteunen.

Aanbevolen slaapuren:

Pasgeborenen (0 tot 3 maanden): 17-18 uur
Baby's (4 tot 12 maanden): 14-16 uur
Peuters (1 tot 3 jaar): 12 tot 13,5 uur
Kleuters ( 4 tot 6 jaar): 12 uur
Jonge kinderen (7 tot 10 jaar): 10 tot 11 uur
Tweens en tieners: 9 tot 10 uur

HOE SLAAP BEÏNVLOEDT KINDEREN

Het is de moeite waard voor ouders en de samenleving als geheel om zich te concentreren op de slaapbehoeften van kinderen, want in werkelijkheid is “slaap een medicijn” en is het absoluut cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Hier zijn enkele effecten:

1. Groei: Groeihormonen worden voornamelijk uitgescheiden tijdens diepe slaap en meestal in de slaapuren voor middernacht. Dit is een van de redenen waarom vroeg naar bed gaan wordt aanbevolen.

Advertentie

2. Het hart: Slaap helpt bij het reguleren van de bloedglucose en de hoeveelheid cortisol of stresshormonen die worden geproduceerd, en beschermt zo tegen vasculaire schade en diabetes.

3. Obesitas:Slaaptekort beïnvloedt de aanmaak van het hormoon leptine, dat aan ons lichaam aangeeft dat we vol zitten. Zonder dit hormoon blijven we eten. Na verloop van tijd kunnen kinderen die niet genoeg slaap krijgen zwaarlijvig worden. Ook hunkeren vermoeide kinderen naar vetrijk voedsel en zijn ze meer sedentair.

4. Immuniteit:Eiwitten, cytokines genaamd, worden tijdens de slaap geproduceerd en helpen ons infecties, ziekte en stress te bestrijden. Slecht slapen heeft een negatieve invloed op de darmgezondheid, wat op zijn beurt ook leidt tot een lagere immuniteit. Uit onderzoek onder tieners is gebleken dat de gemelde periodes van ziekte afnemen bij een langere nachtrust.

Advertentie

5. Aandachtsspanne: Studies hebben aangetoond dat kinderen die consequent minder dan tien uur per nacht slapen voordat ze drie jaar oud zijn, drie keer meer kans hebben op hyperactiviteit en impulsiviteitsproblemen op zesjarige leeftijd. Voor schoolgaande kinderen heeft onderzoek aangetoond dat het toevoegen van slechts 27 minuten extra slaap per nacht het voor hen gemakkelijker maakt om hun stemmingen en impulsen te beheersen, zodat ze zich kunnen concentreren op schoolwerk.

6. Vermogen om te leren: Kinderen maken neurale verbindingen en slaan wat ze overdag hebben geleerd op in hun hersenen terwijl ze 's nachts slapen. Tijdens de slaap wordt het kortetermijngeheugen ook omgezet in het langetermijngeheugen. Dutjes overdag (tot de leeftijd van vijf jaar) spelen een uiterst belangrijke rol bij het leren.

BEGRIJP SLAAP OUDERSCHAP

Mindfulness over slaap begint bij de geboorte. Maar zoals elke jonge ouder ons zal vertellen, zijn baby's en peuters notoir moeilijke slapers. Een veel gestelde vraag is: “Slapen kinderen niet gewoon als ze moe zijn?” Het antwoord is nee. De eerste stap naar 'slaapouderschap' is erkennen dat ouders het kind moeten ondersteunen om te slapen. We helpen onze baby's met eten, baden, spelen, lopen, leren, praten en toch gaan we er op de een of andere manier van uit dat het ouderschap eindigt als de baby slaapt. Slaapopvoeding houdt in:

Ø Signalen observeren:Baby's en peuters vertonen slaapsignalen in fasen. Het is belangrijk om vroege slaapsignalen (zoals in de ogen wrijven) te begrijpen en te observeren en niet te wachten op late signalen (zoals huilen). Het lichaam produceert het stresshormoon cortisol wanneer het oververmoeid is, wat de slaap verstoort.

Ø Leeftijdsgebonden routines: Het juiste aantal dutjes en wektijden volgens de leeftijd van de baby, vroeg naar bed gaan en voldoende nachtrust zijn de sleutelwoorden. Een goede nachtrust leidt tot een goede nachtrust omdat oververmoeidheid de slaap verstoort.

Advertentie

Ø Voeden of wiegen in slaap:Het is biologisch normaal dat baby's en jonge peuters slapen tijdens het zogen/flesvoeden of tijdens het wandelen/wiegen in de armen tot de leeftijd van 3,5 tot 4 jaar. Dit zijn geen “slechte slaapgewoonten” of “slechte slaapassociaties”.

Ø De veiligheid van fysiek contact bieden:Baby's hebben een biologisch overlevingsinstinct waardoor ze het comfort en de veiligheid zoeken in fysiek contact. Baby's moeten vaak in hun armen worden gehouden voor hun dutjes overdag en slapen ook beter als ze dag en nacht het bed delen met hun ouders.

Advertentie

Ø Helpen om weer in slaap te vallen: Alle mensen slapen in “cycli” en worden wakker aan het einde van cycli, inclusief baby's en peuters. In tegenstelling tot volwassenen zijn ze meestal niet in staat om zelf aan de volgende slaapcyclus te beginnen en hebben ze daarvoor rust van ons nodig.

Ø De juiste slaapomgeving creëren:Een donkere en stille kamer voor zowel dutjes overdag als nachtrust is essentieel voor een goede nachtrust, aangezien baby's heel gemakkelijk worden gestimuleerd en uit de slaap worden gerukt.

Advertentie

Een rustgevende bedtijdroutine, aangepaste vroege bedtijden en een gunstige slaapomgeving zijn ook goed voor oudere kinderen en tieners. Voor zover mogelijk zouden jonge kinderen 's ochtends niet 'gewekt' hoeven te worden. Wekkers zijn zo alomtegenwoordig in onze cultuur en de overtuiging dat kinderen gewekt moeten worden is zo alledaags dat dit idee de ouders meestal met stomheid geslagen heeft. Als kinderen een routine hebben die bij hun leeftijd past, hoeven ze niet wakker gemaakt te worden. Kinderen “slapen” in feite niet, en het wakker worden van een kind is een zeker teken dat het kind niet echt in staat is om aan zijn of haar slaapbehoeften te voldoen en waarschijnlijk slaapgebrek heeft.

Er is veel onderzoek gaande dat de ontelbare manieren laat zien waarop slaap de mens beïnvloedt. Jongeren brengen tenslotte 12-18 uur slapend door. Volwassenen brengen ook een derde van hun dag slapend door. Als slaap geen belangrijk biologisch doel zou hebben, zou dit een grote blunder zijn van de kant van de evolutie!

Lees ook

Moeten we ons zorgen maken over de laatste ronde van de H3N2-griep? Niet echt

Beïnvloedt cafeïne de bloedsuikerspiegel? Een arts pakt een nieuwe studie uit over de eff…

Wei-eiwit: kan het je helpen gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en m…

Kan traplopen de bloedsuikerspiegel onder controle houden, het risico op een hartaanval verminderen & help ons…

(Dalmia is co-auteur van Sleeping Like a Baby, gepubliceerd door Penguin)

© IE Online Media Services Pvt Ltd