Wereldslaapdag: hier is alles wat u moet weten over het omkeren van slapeloosheid

0
28

Geschreven door Dr. Vivek Nangia

Slaap is een vitaal onderdeel van ons dagelijks leven en de laatste onderzoeken brengen het geleidelijk in verband met ons metabolisme en de efficiënte werking van ons cardiovasculaire systeem. Voor veel mensen kan het echter een uitdaging zijn om in slaap te vallen en in slaap te blijven, wat kan leiden tot een aandoening die bekend staat als slapeloosheid.

Aanbevolen voor jou

  • 1Hoe deze yogahoudingen je kunnen helpen PCOD te overwinnen en geboortecomplicaties te voorkomen
  • 2Moeten we ons zorgen maken over de laatste ronde van de H3N2-griep? Niet echt
  • 3Heeft cafeïne invloed op de bloedsuikerspiegel? Een arts pakt een nieuwe studie uit over de effecten van cafeïnegehalten op lichaamsvet, risico's op diabetes op de lange termijn

Deze slaapstoornis wordt gekenmerkt door moeite met inslapen of doorslapen, te vroeg wakker worden en overdag vermoeidheid of uitputting ervaren. Mensen die aan slapeloosheid lijden, kunnen zich moeilijk concentreren, dingen moeilijk onthouden en kunnen zelfs last hebben van stemmingswisselingen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u een van deze symptomen ervaart, aangezien slapeloosheid een negatieve invloed kan hebben op uw kwaliteit van leven.

Slapeloosheid: inzicht in de oorzaken en behandeling

Er zijn tal van factoren die kunnen leiden tot slapeloosheid, zoals stress, angst, depressie, chronische pijn, bepaalde medicijnen en ongezonde slaappatronen. Andere factoren die kunnen bijdragen aan slapeloosheid zijn middelenmisbruik, slaapapneu, rustelozebenensyndroom en ploegendienst. Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals problemen met de schildklier, astma en hartaandoeningen, ook bijdragen aan slapeloosheid.

Slapeloosheid is een behandelbare aandoening en er zijn verschillende manieren om het te beheersen en zelfs om te keren. Behandelingsopties kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Voor milde gevallen van slapeloosheid kunnen eenvoudige veranderingen in levensstijl voldoende zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren. Deze veranderingen omvatten het handhaven van een regelmatig slaapschema, het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, het gebruik van aromaten en het toepassen van ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga.

In meer ernstige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om mensen te helpen in slaap te vallen of in slaap te blijven. Deze medicijnen mogen echter alleen worden ingenomen onder toezicht van een medische professional, omdat ze verslavend kunnen zijn en ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken. Bovendien is cognitieve gedragstherapie (CBT) een effectieve behandelingsoptie geweest voor slapeloosheid. CGT helpt individuen om negatieve denkpatronen en gedragingen die kunnen bijdragen aan hun slaapproblemen te identificeren en aan te pakken.

Is slapeloosheid omkeerbaar?

De klinische behandeling van slapeloosheid omvat een uitgebreide evaluatie van iemands slaappatroon en medische geschiedenis om de onderliggende oorzaak van zijn/haar slaapproblemen te identificeren. Behandelplannen kunnen een combinatie van medicijnen, gedragstherapie en aanpassingen van levensstijl inhouden. Medische professionals kunnen ook voorlichting over slaaphygiëne aanbevelen, waarbij mensen worden geleerd over gezonde slaapgewoonten en -gedragingen.

Advertentie

Ja, het behandelen van slapeloosheid is mogelijk met de juiste voorlichting, medicatie en alle slaaphygiënepraktijken. De sleutel tot het omkeren van slapeloosheid is het identificeren van de onderliggende oorzaak en deze direct aanpakken. Als stress en angst bijvoorbeeld bijdragen aan slapeloosheid, kunnen technieken voor stressmanagement effectief zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren. Uiteindelijk, als de oorzaken onder controle zijn, kan men een gezond en regelmatig slaappatroon ontwikkelen.

Hoe goed te slapen

CGT kan u helpen negatieve gedachten en acties die u wakker houden te beheersen of te elimineren en wordt over het algemeen aanbevolen als eerstelijnsbehandeling omdat het soms beter werkt dan slaapmedicatie.< /p>

Therapeuten werken voor u eerst een slaapkamerhygiëne uit zodat u deze niet gebruikt om te loungen, snoepen of werken op uw laptop. Als je niet kunt slapen, zelfs niet nadat je een paar minuten hebt gelegen, ga dan uit bed en verlaat de slaapkamer. Lees of luister naar muziek bij weinig licht, maar kijk geen tv omdat het licht met een volledig spectrum afgeeft. Als je slaperig bent, ga dan terug naar bed. Als je eenmaal weet dat het bed alleen bedoeld is om te slapen, word je gecoacht om een ​​vaste bed- en wektijd in te stellen en dutjes te vermijden. Sommige ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen angsten en stress voor het slapengaan verminderen. Ook reguleren ze je hartslag beter.

Advertentie

Dan is er sprake van slaaptekort. Deze methode ontmoedigt je om overdag langer te slapen, waardoor je gedeeltelijk slaaptekort krijgt. Dit zal je helpen om de volgende dag wat eerder te slapen, zodat je uren elke dag beetje bij beetje omhoog gaan. U kunt licht gebruiken om uw interne klok terug te dringen. Houd u aan een vaste bed- en opstatijd.

Eet goed en vermijd cafeïnedranken na de middag. Probeer alle dranken na het avondeten te vermijden als je de neiging hebt om 's nachts te plassen. Vermijd alcohol na het eten, omdat dit de slaapkwaliteit schaadt.

Zorg er ten slotte voor dat het bed comfortabel is, de slaapkamer stil is en de temperatuur aangenaam is. Gebruik slaapmaskers en oordopjes als je jezelf wilt afsluiten. Ga niet terug om na te denken over wat u de hele dag hebt gedaan of maak u geen zorgen over de taken en deadlines die u de volgende dag hebt.

Kwaliteit, kwantiteit en slaapduur

Hoewel zowel de kwaliteit als de kwantiteit van slaap essentieel zijn voor een optimale gezondheid, wordt de kwaliteit van de slaap over het algemeen als belangrijker beschouwd. Een Tsjechisch onderzoek suggereert dat slaapkwaliteit belangrijker is voor de kwaliteit van leven dan slaapduur. En personen die slaap van hogere kwaliteit ervaren, hebben over het algemeen meer tevredenheid met het leven en zijn ook gelukkiger. Evenzo is de timing van de slaap belangrijk en wordt geadviseerd om ten minste zes tot acht uur per dag te slapen.

Lees ook

Moeten we ons zorgen maken over de laatste ronde van de H3N2-griep? Niet echt

Hoe deze yoga-asana's je kunnen helpen PCOD te overwinnen en geboortecomplica…< figure class="non_premium_icon">

Beïnvloedt cafeïne de bloedsuikerspiegel? Een arts pakt een nieuwe studie uit over de eff…

Kan traplopen de bloedsuikerspiegel onder controle houden, het risico op een hartaanval verminderen & helpen we…

Kwaliteitsslaap wordt gedefinieerd als een ononderbroken slaap die een persoon in staat stelt uitgerust en verfrist wakker te worden. Dit type slaap is van cruciaal belang voor het herstel en herstel van het lichaam en de hersenen, het bevorderen van een gezonde cognitieve functie en het handhaven van het emotionele evenwicht. Slaap van slechte kwaliteit daarentegen kan leiden tot vermoeidheid overdag, cognitieve stoornissen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten