Waarom roept muziek herinneringen op? Wat de wetenschap zegt

0
77

Je loopt door een drukke straat op weg naar je werk. Je passeert een straatmuzikant die een nummer speelt dat je in jaren niet hebt gehoord. Nu herbeleef je plotseling, in plaats van al het reilen en zeilen in de stad om je heen, mentaal de eerste keer dat je het lied hoorde. Als je dat muziekstuk hoort, ga je meteen terug naar waar je was, met wie je was en de gevoelens die bij die herinnering horen.

Deze ervaring – wanneer muziek herinneringen oproept aan gebeurtenissen, mensen en plaatsen uit onze verleden – staat bekend als een door muziek opgeroepen autobiografisch geheugen. En het is een veel voorkomende ervaring.

Aanbevolen voor u

  • 1Voelt u zich vaak licht in het hoofd of duizelig? Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dieet
  • 2Maak de zomerfavoriete aam papad met dit eenvoudige mangorecept
  • 3Skiresorts omarmen een nieuwe rol: klimaatactivist

< p>Het komt vaak voor als een onvrijwillige herinnering. Dat wil zeggen, we doen geen moeite om dergelijke herinneringen op te roepen, ze komen gewoon spontaan in ons op.

Onderzoek is onlangs begonnen om te ontdekken waarom muziek zo'n goed signaal lijkt te zijn om herinneringen op te roepen. Ten eerste begeleidt muziek vaak veel kenmerkende levensgebeurtenissen, zoals proms, diploma-uitreikingen, bruiloften en begrafenissen, dus het kan een belangrijke rol spelen om ons opnieuw te verbinden met deze zelfbepalende momenten.

< p>Muziek trekt ook vaak onze aandacht, vanwege de manier waarop het onze geest, ons lichaam en onze emoties beïnvloedt.

Wanneer muziek onze aandacht trekt, vergroot dit de kans dat het samen met details van een levensgebeurtenis in het geheugen wordt gecodeerd. En dit betekent dat het dan kan dienen als een effectief signaal om deze gebeurtenis jaren later te herinneren.

Positieve herinneringen

In recent onderzoek hebben mijn collega en ik ontdekten dat de emotionele aard van een muziekstuk een belangrijke factor is in de manier waarop het als geheugensteuntje dient.

Advertentie

We vergeleken muziek met andere emotionele geheugensteuntjes die door een grote groep deelnemers waren beoordeeld als die dezelfde emotionele expressie overbrengen als de muziekfragmenten die we gebruikten.

Dit omvatte het vergelijken van muziek met “emotionele geluiden”, zoals natuur- en fabrieksgeluiden en “emotionele woorden”, zoals “geld” en “tornado”.

Vergeleken met deze emotioneel overeenkomende signalen, deed de muziek het niet. #8217; wekken niet meer herinneringen op dan de woorden. Maar wat we wel ontdekten, was dat muziek consequenter positieve herinneringen opriep dan andere emotionele geluiden en woorden.

Advertentie

Dit was vooral het geval bij negatieve emotionele prikkels. In het bijzonder riep droevige en boze muziek meer positieve herinneringen op dan droevige en boze geluiden of woorden.

Het lijkt er dus op dat muziek het vermogen lijkt te hebben om ons opnieuw te verbinden met emotioneel positieve momenten uit ons verleden. Dit suggereert dat therapeutisch gebruik van muziek bijzonder vruchtbaar kan zijn.

Hoe en wanneer

Ook de vertrouwdheid van een muziekstuk speelt, misschien niet verwonderlijk, een rol. In een andere recente studie ontdekten we dat bekendere muziek meer herinneringen oproept en herinneringen spontaner oproept.

Dus een deel van de reden waarom muziek een effectievere cue voor herinneringen kan zijn dan bijvoorbeeld onze favoriete film of favoriete boek, is dat we in de loop van ons leven doorgaans vaker opnieuw met liedjes bezig zijn in vergelijking met films, boeken of tv-shows.

De situaties waarin we naar muziek luisteren kunnen ook een rol spelen. Eerder onderzoek toont aan dat onwillekeurige herinneringen eerder terugkomen tijdens activiteiten waarbij onze geest vrij is om af te dwalen naar gedachten over ons verleden. Deze activiteiten vragen doorgaans niet veel van onze aandacht en omvatten zaken als woon-werkverkeer, reizen, huishoudelijk werk en ontspannen.

Advertentie

Dit soort activiteiten komt bijna perfect overeen met de geregistreerde activiteiten in een ander onderzoek waar we deelnemers vroegen om een ​​dagboek bij te houden en te noteren wanneer muziek een herinnering opriep, samen met wat ze aan het doen waren op het moment dat het gebeurde.

We ontdekten dat dagelijkse activiteiten die vaak gepaard gaan met naar muziek luisteren– zoals reizen, klusjes doen of hardlopen – leiden in de eerste plaats tot meer onwillekeurige herinneringen.

Advertentie

Dit staat in contrast met andere hobby's, zoals tv kijken, waarvoor onze geest kan vragen om meer gefocust zijn op de activiteit die voorhanden is en dus minder snel afdwalen naar scenario's uit ons verleden.

Het lijkt er dus op dat muziek niet alleen goed is in het oproepen van herinneringen, maar ook dat de momenten waarop we meer geneigd zijn om naar muziek te luisteren, de momenten zijn waarop onze geest van nature waarschijnlijk toch afdwaalt.

Advertentie

Muziek is dat ook aanwezig tijdens veel levensgebeurtenissen die onderscheidend, emotioneel of zelfbepalend zijn – en dit soort herinneringen worden meestal gemakkelijker opgeroepen.

LEES OOK |Muziektherapie: experts over het benutten van de kracht van noten en songteksten om levens te maken beter

Inderdaad, de kracht van muziek om ons te verbinden met ons verleden laat zien hoe muziek, herinneringen en emoties allemaal met elkaar verbonden zijn – en het lijkt erop dat bepaalde liedjes kunnen fungeren als een directe lijn naar ons jongere zelf.

Lees ook

PM Modi opent wereldwijde conferentie over gierst of 'Shree Anna': 'High-f…

Kiara Advani: 'Ik wilde dat mijn bruidsoutfit gewoon mezelf was en zeer reflecterend…

Airport Fashion: Deepika Padukone tot Virat Kohli, beroemdheden houden het casual

Morgan Freeman draagt ​​compressiehandschoen op Oscars-podium; hoe helpt het?

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!