Waarom Franse burgers in opstand komen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd door Macron

0
73

Vrijdag braken er in verschillende delen van Frankrijk protesten uit nadat de regering van Emmanuel Macron de controversiële wet op de pensioenhervorming zonder debat had aangenomen.

Duizenden verzamelden zich op het openbare plein Place de la Concorde tegenover het gebouw van de Nationale Assemblee in Parijs, waarbij donderdagavond brand werd gesticht en winkelpuien werden vernield, zo blijkt uit berichten in de Franse media. Prullenbakken liepen over in de hoofdstad toen vuilnisophalers in staking gingen. De politie zei dat alleen al in Parijs meer dan 200 mensen werden gearresteerd, terwijl grote menigten demonstranten met slogans met de tekst “Pensioen vóór artritis” en “Margaret Macron” (om hem te vergelijken met de controversiële Britse premier Margaret Thatcher) zich verzamelden in grote steden als Marseille, Lyon. , Rijsel, Nantes en Rennes.

Aanbevolen voor jou

  • 1Noord-Korea lanceert raket in zee tijdens oefeningen VS-Zuid-Korea
  • 2Donald Trump zegt dat hij verwacht dinsdag gearresteerd worden, roept op tot protesten
  • 3Donald Trump zegt dinsdag gearresteerd te worden, roept op tot protesten

De massademonstraties wonnen aan kracht nadat premier Elisabeth Borne donderdag aankondigde dat ze artikel 49.3, een speciale grondwettelijke bepaling die het aannemen van wetsvoorstellen zonder stemming mogelijk maakt, zal activeren om de pensioenhervormingen goed te keuren.

Spreken in het parlement onder gejoel , deed Borne een laatste wanhopige poging om haar zaak te verdedigen. “We kunnen niet wedden op de toekomst van onze pensioenen. Deze hervorming is nodig', zei ze, maar noch het publiek, noch de oppositie leek overtuigd.

Extreemrechtse leider Marine Le Pen noemde het een “democratische staatsgreep”, terwijl linkse leider Jean-Luc Mélenchon zei Radio France dat hij “spontane mobilisaties in het hele land aanmoedigt”.

Een al lang bestaand probleem

Pensioenhervormingen zijn al tientallen jaren een gevoelig onderwerp in Frankrijk, waarbij de sterke vakbonden van oudsher op hun hoede zijn voor pogingen om de hard bevochten rechten af ​​te zwakken. De laatste hervormingen zijn de meest uitgebreide van een reeks pogingen die sinds 1993 zijn gedaan en behoorden tot de verkiezingscampagnebeloften van Macron.

In grote lijnen stelt de wet voor om de leeftijd voor vervroegd pensioen in Frankrijk te verhogen van 62 jaar. tot 64 jaar in 2027, waarbij werknemers nu 43 jaar in dienst moeten zijn om in aanmerking te komen voor het volledige pensioen (hier is een uitleg over alle bepalingen). Dit komt bijna tien jaar nadat de toenmalige president Nicholas Sarkozy in 2010 de pensioengerechtigde leeftijd verhoogde van 60 naar 62 jaar, een stap die Sarkozy zijn herverkiezing in 2012 kostte.

Advertentie

Zelfs met de laatste verhoging, stijgt het gemiddelde pensioenpercentage van Frankrijk leeftijd is mild in vergelijking met de meeste van zijn buren. Volgens gegevens van de OESO is de leeftijd voor vervroegd pensioen voor mannen en vrouwen in Frankrijk 55-62 jaar en is de normale pensioenleeftijd gemiddeld 64,5 jaar, wat iets hoger is dan het EU-gemiddelde van 64,3 jaar voor mannen en 63,5 jaar voor vrouwen.

p>

Maar het is nog steeds lager in vergelijking met andere EU-landen zoals Duitsland (65,7 jaar), Portugal (65,3 jaar) en Spanje (65 jaar) of Scandinavische landen zoals Denemarken (65,5 jaar), Finland (65 jaar) en Zweden (65 jaar).

Bekende taferelen

Macron is geen onbekende in protesten – een jaar na zijn presidentschap Frankrijk was getuige geweest van de maandenlange gele hesjesbewegingpleiten voor sociale en economische rechtvaardigheid. Later, in 2019, nadat Macron voor het eerst de pensioenhervormingen had voorgesteld, braken er stakingen uit in heel Frankrijk, wat hem ertoe bracht zijn plannen op te schorten. Een pandemie en nog een presidentsverkiezing volgden voordat hij de wet in januari 2023 onthulde.

Advertentie

Critici hebben gewaarschuwd dat de aanhoudende demonstraties tegen de hervorming – en hoe Macron deze implementeerde – uiteindelijk zouden kunnen bijdragen aan Marine De populariteit van LePen.

De investeringsbankier die president werd, die in 2022 met een krappe meerderheid werd herkozen, koos ervoor om artikel 49.3 van de Franse grondwet te gebruiken, waardoor de regering een stemming kan vermijden, maar deze openstelt voor een motie van afkeuring. Het in Frankrijk gevestigde Le Monde meldde dat president Macron deze route koos ondanks waarschuwingen van zijn bondgenoten en premier Borne, omdat hij het te riskant vond om erover te stemmen in het lagerhuis van het parlement.

Pallets branden tijdens demonstranten op het Concorde-plein in de buurt van de Nationale Vergadering in Parijs, 16 maart 2023. (AP/PTI)

Een beroep doen op artikel 49.3, hoewel niet zeldzaam, wordt als ondemocratisch beschouwd. In een biografie van de Franse president, getiteld 'The French Exception', schreef auteur Adam Plowright het gebruik van artikel 49.3 toe om een ​​van de wetsvoorstellen van Macron aan te nemen (Macron was toen de minister van Financiën in de regering van François Hollande) als een sleutelfactor in zijn beslissing om een ​​nieuwe partij te lanceren. “Het wetsvoorstel ging door het parlement en werd wet, maar door het gebruik van de 49.3-mechanismen ontbrak het aan legitimiteit in de ogen van veel kiezers”, schreef Plowright, eraan toevoegend dat een van Macrons oude vrienden zei: “De 49.3 was een mislukking en hij [ Macron] ervoer het als een mislukking.”

Sinds ze aan de macht is gekomen, heeft de regering van Macron er elf keer gebruik van gemaakt, zoals LePen er snel op wees in haar oproep tot de verwijdering van Borne. “Het gebruik van [artikel] 49.3 voor de 11e keer en op een tekst die zo fundamenteel is en massaal wordt verworpen door de Fransen, verraadt de halsstarrige haast van een uitvoerende macht die niet meer hoort en niet meer luistert naar de mensen. Een motie van wantrouwen moet het antwoord zijn op deze belemmerde democratie”, schreef ze op Twitter.

Lees ook

Nithyananda's 'nepland' Kailasa beslaat 30 Amerikaanse steden met 'zusterstad'…

Tweede Vaticaanse functionaris zegt dat paus losgeld voor non heeft toegestaan< figure class="non_premium_icon">

Donald Trump zegt dat hij verwacht gearresteerd worden op dinsdag, roept op tot protesten

Donald Trump zegt dinsdag te worden gearresteerd, roept op tot protest

De National Rally-partij van LePen heeft opgeroepen tot een motie van wantrouwen tegen de regering. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de motie zal slagen, heeft het de potentie om landelijke instabiliteit te veroorzaken. Nu Macron voor het derde achtereenvolgende jaar niet mag strijden voor de functie van president en er geen andere sleutelfiguur in zicht is, bevindt LePen zich in een unieke positie om te profiteren van de onvrede die op de loer ligt.

Laurent Berger, het hoofd van de gematigde vakbond CFDT, vertelde Reuters dat veel. “Mevrouw Le Pen is klaar voor de hinderlaag,” Hij zei en voegde eraan toe: “De wrok, de sociale schuld die wordt opgebouwd, zal worden uitgebuit door de populisten en extreemrechts.” Het is eng.