Waarom EV's nog steeds een 12V-batterij hebben

0
123
Zeljko Radojko/Shutterstock.com

Terwijl elektrische auto's enorme lithium-ionbatterijen hebben om de wielen te laten draaien, doet een gewone 12V-loodzuurbatterij al het andere. Althans voorlopig.

Je fraaie nieuwe elektrische auto of PHEV (plug-in hybride elektrische auto) werkt op enorme lithium-ionbatterijen en elektromotoren. Als u echter rondkijkt, vindt u nog steeds uw typische 12V-autoaccu of een loodzuuraccu.

Hoewel de EV-batterijtechnologie jaarlijks blijft verbeteren, hebben de meeste volledig elektrische auto's nog steeds een 12V-batterij, zoals elk voertuig op gas. Deze bekende batterij wordt door de auto gebruikt om alle accessoires van stroom te voorzien, waaronder onder andere de radio en het beveiligingssysteem.

Inhoudsopgave

Wat doet de 12V-batterij in een elektrische auto?
Heeft een elektrische auto een dynamo?
Wat gebeurt er als de 12V-batterij leeg raakt?
Zal lithium-ion Vervang de kabel 12V?

Wat doet de 12V batterij in een EV?

Bjoern Wylezich/Shutterstock.com

Elektrische auto's hebben twee elektrische hoofdsystemen die alles aankunnen. De eerste is een krachtig hoogspanningssysteem (400-800V) dat je auto laat rijden. Die lithium-ionbatterijcellen leveren al het vermogen aan motoren die koppel leveren en de wielen laten draaien.

Het secundaire systeem is net zo belangrijk, en de laagspanningsbatterij van 12 V voedt bijna al het andere. Die gewone 12V-autobatterij bestuurt de ECU (elektronische regeleenheid) van uw voertuig of het brein van de auto. Dit systeem ontgrendelt de deuren met je telefoon of sleutelhanger, bedient de stereo of het infotainmentscherm, dashboardmeters, alarmsysteem, airconditioning, binnenverlichting en meer.

GERELATEERDHoe zorg je voor je EV-batterij

De 12V-batterij bestuurt de meeste dingen aan de binnenkant, terwijl het grotere batterijsysteem de buitenkant regelt. Dat is een al te vereenvoudigde uitleg, want er komt meer bij kijken, maar je snapt de kern wel.

Bovendien praat de 12V-accu met het andere hoogspanningssysteem met een vermogensrelais en is wat “begint” uw elektrische voertuig, in zekere zin. Een elektrische auto heeft geen koude startversterkers nodig om een ​​benzinemotor te laten draaien, maar het is nog steeds nodig om de twee systemen te laten communiceren en de ECU een elektrische auto aan het rollen te laten krijgen. Als de 12V-accu leeg is, kunt u geen elektrische auto besturen.

Wanneer uw voertuig niet wordt gebruikt of tijdens een ongeval, schakelt het 12V-systeem dat gevaarlijke hoogspanningssysteem uit voor veiligheidsredenen. Kortom, er is een goede reden waarom EV's nog steeds een gewone auto-accu hebben.

Wat nog belangrijker is, het 12-voltsysteem is betaalbaar, betrouwbaar en iets dat alle autofabrikanten goed begrijpen. Proberen om elk aspect opnieuw te ontwerpen, die enorm krachtige batterijsystemen om te zetten in een lager niveau voor de stereo, en alles te moeten veranderen is niet erg kostenefficiënt.

Heeft een EV een dynamo?

Tesla

Nu je weet dat een EV een gewone auto-accu heeft, is je volgende vraag of EV's een dynamo hebben. Interessant genoeg hebben de meeste EV's geen traditionele dynamo.

Een dynamo neemt de mechanische energie van uw gasmotor terwijl deze draait en zet deze om in elektrische energie om de 12V-batterij op te laden. Als gevolg hiervan heeft het altijd een lading en kan het uw auto starten, de deuren ontgrendelen en heeft het sap zolang u rijdt of de motor met voldoende frequentie start.

GERELATEERDWat gebeurt er als de batterij van een elektrisch voertuig leeg raakt?

Daarom heeft de accu een sprongetje nodig als je een auto te lang stil laat staan. De dynamo kon hem niet opgeladen houden. Elektrische voertuigen hebben geen motor, dus er is niets dat de dynamo laat draaien en een 12V-accu oplaadt.

In plaats daarvan gebruiken veel EV's een DC-naar-DC-converter die indien nodig stroom van het hoogspanningssysteem naar het kleinere 12V-batterijsysteem stuurt. Dan is die gewone auto-accu altijd opgeladen en klaar om je deuren te ontgrendelen en zijn werk te doen.

Wat gebeurt er als de 12V-accu leeg raakt?

h2>

optimarc/Shutterstock.com

Dus, wat gebeurt er als de 12V-batterij in een EV doodgaat? Welp, hetzelfde dat gebeurt in een gewone benzineauto. Afhankelijk van hoe leeg de batterij is, kun je de deuren niet ontgrendelen, de radio gebruiken of autorijden. Dat komt omdat de krachtbron voor het brein van de operatie geen lading meer heeft.

Ja, je kunt een elektrische auto snel starten zoals een gewone auto, maar je 8217;re niet “springen” de grote lithium-ion-packs. In plaats daarvan start je de kleine 12V-accu die bijna elke auto onder de motorkap of in de kofferbak heeft.

GERELATEERDKun je een lege EV-auto-accu snel starten?

Het is echter belangrijk om te onthouden dat je alleen met de standaard 12V-batterij moet knoeien. Bovendien mag je volgens KBB geen ander elektrisch voertuig (EV) gebruiken om de 12 volt-accu van je EV een vliegende start te geven. Zoek in plaats daarvan een gewone benzineauto of gebruik een draagbare starthulp.

Het is ook vermeldenswaard dat, indien mogelijk, ervoor moet zorgen dat uw elektrische auto is uitgeschakeld en geparkeerd voordat u vertrekt. En als u zich ergens zorgen over maakt of de normale 12V-accu niet kunt vinden, wacht dan op een expert of pechhulp.

Will Vervangt lithium-ion de kabel 12V?

Justin Duino/Review Geek

< p>Terwijl traditionele 12V-loodzuuraccu's lange tijd voertuigen hebben aangedreven, beginnen we een verschuiving in het landschap te zien. Nieuwere Tesla Model S- en Model X-voertuigen hebben bijvoorbeeld geen gewone oude batterijsystemen. In plaats daarvan koos het bedrijf ervoor om een ​​nieuw 12-volt lithium-ion hulpbatterijsysteem te gebruiken.

GERELATEERDHoe lang gaan EV-batterijen mee?

En hoewel een Li-ion 12V-batterij meer kost om te vervangen dan de oudere batterij, zijn ze lichter, kleiner en gaan ze langer mee. We zouden kunnen zien dat meer autofabrikanten overstappen op dit systeem of zelfs op een grotere 48V-hulpaccu. Waarom? Omdat ze langer meegaan, hebben ze de start-apps niet nodig om een ​​benzinemotor te laten draaien, maar leveren ze meer dan genoeg vermogen om de groeiende vraag naar infotainmentsystemen, zelfrijdende systemen, sensoren en camera's bij te houden , en meer.

Voorlopig hebben de meeste voertuigen op de weg, elektrisch of niet, nog steeds een gewone 12V-loodzuuraccu. Wees echter niet verbaasd als dat begint te veranderen naarmate elektrische voertuigen steeds populairder worden.