Varför elbilar fortfarande har ett 12V-batteri

0
75
Zeljko Radojko/Shutterstock.com

Medan elbilar har enorma litiumjonbatterier för att vända hjulen, klarar ett vanligt 12V blybatteri allt annat. Åtminstone för nu.

Ditt tjusiga nya elfordon eller PHEV (plug-in hybrid elfordon) körs på massiva litiumjonbatterier och elmotorer. Men om du ser dig omkring hittar du fortfarande ditt typiska 12V bilbatteri eller ett blybatteri.

Medan EV-batteritekniken fortsätter att förbättras varje år, har de flesta helt elektriska bilar fortfarande ett 12V-batteri som alla bensindrivna fordon. Detta välbekanta batteri är vad bilen använder för att driva alla tillbehör, inklusive radion och säkerhetssystemet, bland annat.

Innehållsförteckning

Vad gör 12V-batteriet i en EV?
Har en EV en generator?
Vad händer om 12V-batteriet dör?
Kommer Lithium-Ion Byt ut elektroden 12V?

Vad gör 12V-batteriet i en elbil?

Bjoern Wylezich/Shutterstock.com

Elbilar har två huvudsakliga elsystem som hanterar allt. Den första är ett kraftfullt högspänningssystem (400-800V) som får din bil att röra sig. Dessa litiumjonbattericeller levererar all kraft till motorer som drar ut vridmoment och snurrar hjulen.

Det sekundära systemet är lika viktigt, och lågspänningsbatteriet på 12V driver nästan allt annat. Det vanliga 12V bilbatteriet styr ditt fordons ECU (elektronisk kontrollenhet) eller bilens hjärna. Det här systemet låser upp dörrarna med din telefon eller nyckelbricka, kör stereo eller infotainmentdisplay, instrumentinstrument, larmsystem, luftkonditionering, innerbelysning och mer.

RELATERATSå tar du hand om ditt elbilsbatteri

12V-batteriet kontrollerar det mesta på insidan, medan det större batterisystemet hanterar utsidan. Det är en alltför förenklad förklaring, eftersom det finns mer i det än så, men du förstår kärnan i det.

Dessutom pratar 12V-batteriet med det andra högspänningssystemet med ett strömrelä och är det som “startar” ditt elfordon, på sätt och vis. En elbil behöver inte kalla startförstärkare för att vända en bensinmotor, men det krävs fortfarande för att tillåta de två systemen att kommunicera och låta ECU:n få en elbil i rullning. Om 12V-batteriet dör, kan du inte använda en elbil.

När ditt fordon inte används eller under en olycka, stänger 12V-systemet av det farliga högspänningssystemet för säkerhetsskäl. I grund och botten finns det en bra anledning att elbilar fortfarande har ett vanligt bilbatteri.

Ännu viktigare är att 12-voltssystemet är prisvärt, pålitligt och något som alla biltillverkare förstår väl. Att försöka designa om varje aspekt, konvertera dessa enormt kraftfulla batterisystem till en lägre nivå för stereon, och att behöva ändra allt är inte särskilt kostnadseffektivt.

Har en elbil en generator?

Tesla

Nu när du vet att en elbil har ett vanligt bilbatteri är nästa fråga om elbilar har en generator. Intressant nog har de flesta elbilar ingen traditionell generator.

En generator tar den mekaniska energin från din gasdrivna motor när den roterar och omvandlar den till elektrisk energi för att ladda 12V-batteriet. Som ett resultat har den alltid en laddning och kan starta din bil, låsa upp dörrarna och har juice så länge du kör eller startar motorn tillräckligt ofta.

RELATERATVad händer när ett elfordonsbatteri dör?

Det är därför batteriet behöver ett hopp när du låter en bil sitta för länge. Generatorn kunde inte hålla den laddad. Elfordon har ingen motor, så det finns inget att snurra på generatorn och ladda ett 12V-batteri.

Istället använder många elbilar en DC-till-DC-omvandlare som skickar ström från högspänningssystemet till det mindre 12V-batterisystemet när det behövs. Sedan är det vanliga bilbatteriet alltid laddat och redo att låsa upp dina dörrar och göra sitt jobb.

Vad händer om 12V-batteriet dör?

h2>

optimarc/Shutterstock.com

Så, vad händer om 12V-batteriet i en EV dör? Hoppsan, samma sak som händer i en vanlig bensindriven bil. Beroende på hur urladdat batteriet är kommer du inte att kunna låsa upp dörrarna, använda radion eller köra bilen. Det beror på att kraftkällan för operationens hjärnor inte har någon laddning kvar.

Ja, du kan snabbt starta en elbil som en vanlig bil, men du’ 8217;är inte “hoppar” de stora litiumjonpaketen. Istället startar du det lilla 12V-batteriet som nästan varje bil har under huven eller i bagageutrymmet.

RELATERATKan du starta ett dött elbilsbatteri?

Det är dock viktigt att komma ihåg att du bara ska bråka med det vanliga 12V-batteriet. Dessutom, enligt KBB, bör du inte använda ett annat elfordon (EV) för att starta din EVs 12-voltsbatteri. Hitta istället en vanlig bensinbil eller använd en bärbar starthjälp.

Det är också värt att nämna att, om möjligt, se till att din elbil är avstängd och inställd på att parkera innan du börjar. Och om du är orolig för något eller inte kan hitta det vanliga 12V-batteriet, vänta på en expert eller vägassistans.

Will Ersätter litiumjonen 12V ledningen?

Justin Duino/Recensionsnörd

< p>Medan traditionella 12V blybatterier har drivit fordon under lång tid, börjar vi se en förändring i landskapet. Till exempel har nyare Tesla Model S- och Model X-fordon inte vanliga gamla batterisystem. Istället valde företaget att använda ett nytt 12-volts litiumjon-hjälpbatterisystem.

RELATERATHur länge håller elbilsbatterier?

Och även om ett Li-ion 12V-batteri kostar mer att byta ut än den äldre stilen, är de lättare, mindre och håller längre. Vi kunde se fler biltillverkare byta till detta system eller till och med ett större 48V extra batteri. Varför? Eftersom de kommer att köras längre behöver de inte startapparna för att vända en bensinmotor, men levererar ändå mer än tillräckligt med juice för att hålla jämna steg med den växande efterfrågan på infotainmentsystem, självkörning, sensorer, kameror , och mer.

För närvarande har de flesta fordon på vägen, elektriska eller inte, fortfarande ett vanligt 12V blybatteri. Men bli inte förvånad om det börjar förändras när elfordon fortsätter att bli populära.