Home Svenska Vad vi spelar: Alla “villainous” brädspel

Vad vi spelar: Alla “villainous” brädspel

0
Sarah Chaney/Recensionsnörd

Även om reglerna skiljer sig något mellan Disney-, Marvel- och Star Wars Villainous-spel, är grundförutsättningen densamma. Varje skurk har sitt eget unika mål att uppfylla för att vinna spelet, och den som når sitt mål först är vinnaren!

Jag minns att jag gick förbi Disney Villainous på hyllan så många gånger när jag handlade efter ett nytt brädspel. Av någon anledning verkade spelet aldrig supertilltalande för mig. Det vill säga tills jag fick chansen att recensera Star Wars Villainous. Sedan gick jag ut och köpte alla Villainous-brädspelen.

Det första Disney Villainous-spelet släpptes i juli 2018 och kom med sex klassiska skurkar att spela: Captain Hook, Jafar, Maleficent, Prince John, Hjärtadrottning och Ursula. Från och med idag finns det fem expansioner för Disney Villainous, var och en med totalt tre nya karaktärer. Du kan spela expansionerna själv, eller samla alla Disney Villainous-spel för totalt 21 spelbara skurkar.

Sedan, två år senare, släppte Ravensburger basutgåvan av Marvel Villainous, med fem spelbara skurkar: Thanos, Hela, Ultron, Taskmaster och Killmonger. En ny expansion med tre skurkar för Marvel-serien släpptes för några veckor sedan. Detta ger Marvel Villainous totalt två expansioner med tre skurkar och en expansion med en skurk—allt, vilket ger upp till 12 spelbara skurkar.

Ravensburger verkar älska att lansera stora tillägg till Villainous-serien med två års mellanrum. 2022 debuterade Star Wars Villainous med fem legendariska skurkar: Darth Vader, General Grievous, Moff Gideon, Kylo Ren och Asajj Ventress. Inga expansioner har släppts eller till och med annonserats ännu för Star Wars Villainous, men det finns så många fantastiska skurkar att välja mellan inom Star Wars-universumet.

Just nu äger jag alla basspel och expansioner förutom de två senast släppta expansionerna för Marvel Villainous. Min samling började med Star Wars Villainous. Eftersom jag älskade spelet så mycket köpte min man mig basen Disney Villainous och två expansioner till min födelsedag förra året. Därifrån tog det bara några månader för mig att samla allt som var tillgängligt för närvarande.

Jag har bara spelat spelet några gånger med grupper om fyra personer. Oftast tävlar jag bara i ett tvåspelarspel mot min man. Vi har båda arbetat oss igenom alla spelbara skurkar, och för det mesta är de alla superunika att spela.

Spela upp video

Att förklara hur man spelar Villainous i detalj är en för lång process för att komma in här, men du kan titta på videon ovan eller kolla in min Star Wars Villainous-recension för en skriftlig förklarande. Men här är kärnan.

RELATERATStar Wars Villainous recension: Ett av mina nya favoritbrädspel

Varje person väljer en skurk att spela, och varje skurk har ett unikt mål att uppfylla för att vinna spelet. Till exempel måste prins John samla 20 Power-tokens för att vinna, medan Captain Hook måste besegra Peter Pan på Jolly Roger-platsen på hans tavla. Andra spelare kan förstöra dina planer med ödeskort, så din väg till vinst är inte alltid tydlig.

Reglerna i Marvel och Star Wars Villainous är liknande, men inte exakt samma. Varje skurk har fortfarande ett unikt mål att uppfylla för att vinna, men det finns extra tokens, ödeskort eller regler för att skaka om saker och separera varje uppsättning skurkiga spel från varandra. Marvel och Star Wars Villainous är något svårare att lära sig än Disney Villainous.

Sarah Chaney/Recensionsnörd

Jag har njutit av att utöka min samling och prova alla spelbara skurkar (förutom de fyra nya skurkarna i Marvel-serien). Jag hatar egentligen inte att spela någon av skurkarna, men jag har verkligen skurkar som jag älskar att spela mer än de andra. Så här skulle jag personligen rangordna alla villainous boxar jag äger, från de flesta till de minst gillade:

  • Disney: Perfectly Wretched (Cruella De Vil, Mother Gothel, Pete)
  • Star Wars: Power of the Dark Side (Asajj Ventress, Darth Vader, General Grievous, Kylo Ren, Moff Gideon)
  • Disney: Wicked to the Core (Dr. Facilier, Evil Queen, Hades)
  • Disney: Despicable Plots (Gaston, The Horned King, Lady Tremaine)
  • Marvel: Mischief & Malice (Loki, Madame Masque, M.O.D.O.K.)
  • Disney: The Worst Takes It All (Captain Hook, Ursula, Queen of Hearts, Jafar, Prince John och Maleficent)
  • Marvel: Infinite Power (Thanos, Hela, Ultron, Taskmaster, Killmonger)
  • Disney: Bigger and Badder (Lotso, Madam Mim, syndrom)
  • Disney: Evil Comes Prepared (Ratigan, Scar, Yzma)

Denna ranking är inte att säga att det inte finns några bra spelbara skurkar i vissa av de nedre lådor. Men om jag skulle köpa villainous-spelen igen, är det den här ordningen jag skulle göra det i eftersom jag föredrar vissa rutor totalt för karaktärskombinationerna.

RELATERATVad vi spelar: Review Geek Teams favoritmobilspel

Mina favoritkaraktärer att spela från Disney Villainous-spelen inkluderar Cruella, Mother Gothel, Gaston, Lady Tremaine, Pete, The Evil Queen och Lotso. Från Marvel-spelen, jag är en del av Killmonger och Thanos. Och 99 % av gångerna kommer jag att välja Asajj Ventress när jag spelar Star Wars Villainous, men jag gillar också att spela som Moff Gideon.

Cruellas mål är att fånga 99 valpar, vilket du gör genom att samla in tokens som antingen räknas som 11 valpar eller 22 valpar. Du har en pool av tokens som du drar från för att först placera dem på din skurkbräda, och sedan använder du spelbara kort och allierade för att hjälpa dig fånga valparna. Andra spelare kan använda ett ödeskort mot dig för att vända din process och returnera en eller två av dina fångade valptokens till poolen. Cruella är svår att vinna med när det är ett spel för två spelare, men hon är min favoritskurk i stora gruppspel.

Lady Tremaine’s mål är att gifta sig med en av sina döttrar—Drizella eller Anastasia—med Prinsen. Detta låter som ett enkelt mål, men du måste hitta vissa kort i din kortlek för att låsa upp balsalen, där Prinsen är. Sedan har du två allieradekort i din kortlek för varje dotter: ett med en vanlig klänning och ett med en balklänning. Du måste först hitta den regelbundet klädda Drizella eller Anastasia och spela den innan du kan spela deras balklänningsversion som behövs för att gifta dig med Prinsen.

Sarah Chaney/Recensionsnörd figur>

Jag har definitivt skurkar som jag dras till oftare, vilket innebär att andra skurkar ibland går lång tid utan att spelas. Det är därför jag älskar att använda en randomizer—som Villainous Picker—för att slumpmässigt välja en karaktär från vilken ruta jag vill välja från. Ibland kommer det att para ihop en riktigt enkel karaktär med en mer komplicerad karaktär, men det blir bara ett intressant spel!

Du kan hitta villainous-spel personligen i butiker som Target, Walmart eller Barnes &amp. ; Ädel. Eller så kan du alltid gå till Amazon för att förmodligen hitta det bästa erbjudandet. Basspelen kostar $39,99, men du kan ofta hitta dem runt $30. Sedan säljs expansioner med tre skurkar för $29,99, men jag har sett dem ofta sväva runt $25. Jag har också sett villainous spel på mitt offentliga bibliotek i Texas och Colorado, så titta definitivt in i ditt lokala bibliotek om du vill kolla in spelet innan du köper en kopia till dig själv.

Ravensburger 'Villainous' Brädspel

Det ursprungliga 'Disney Villainous'-spelet är kanske det bästa stället att börja bygga din samling, men du kan spela vilken som helst av expansionerna som ett fristående spel. Så välj bara dina favoritskurkar och gå därifrån!

Amazon