Uttarakhand: Hoe de staat is ontstaan ​​en waarom het er nog steeds toe doet

0
90

Het kabinet van Uttarakhand keurde maandag een horizontale reservering van 10 procent goed in overheidsbanen voor Rajya Andolankaris of mensen die deelnamen aan de agitatie van de afzonderlijke staat in Uttarakhand. De vraag was de afgelopen 11 jaar in een stroomversnelling geraakt onder families van degenen die tijdens de beweging zijn omgekomen en demonstranten die destijds gewond raakten of gevangenzaten.

Alle grote partijen in Uttarakhand hebben geprobeerd de oprichting van de staat met de eer op te strijken. Voorafgaand aan de peilingen van 2022 gebruikte de BJP de slogan “Atal ji ne banaya, Modiji sanwarenge (voormalig premier Atal Bihari Vajpayee creëerde Uttarakhand, en nu zal premier Narendra Modi het koesteren)” om het punt te benadrukken dat de staat werd gevormd tijdens Vajpayee's ambtstermijn. Een jaar eerder had de BJP-regering onder leiding van Pushkar Singh Dhami het Andolankari-pensioen verhoogd voor degenen die gevangen zaten of gewond raakten tijdens deelname aan de agitatie.

Hoe Uttarakhand werd gevormd

p>Aanbevolen voor jou

  • 1Dialoog met christenen gaat door, staat open voor gesprekken met moslims in Kerala: RSS
  • Banden met AIADMK gespannen, BJP's Annamalai geeft ze nog een ruk: Vertelt feest, laten we alleen vechten
  • 3‘Bhakshak in wit T-shirt probeert rakshak van de democratie te zijn’: BJP haalt uit naar Rahul Gandhi, ‘waarschuwingen’ media tegen ‘verhalen’

De staat werd op 9 november 2000 uitgehouwen in de noordelijke heuvelachtige streken van Uttar Pradesh, na een lange sociaal-politieke strijd. De eerste eisen voor speciale rechten en concessies voor de regio en haar bevolking zouden al in 1815 zijn ingediend, na de verovering van de Kumaon-heuvels door de Oost-Indische Compagnie.

Kleine bewegingen en openbare discussies die autonomie en speciale rechten eisten voor de Garhwal- en Kumaon-regio's van de Himalaya, samen met de Dehradun-vallei – die in de koloniale tijd werden bestuurd onder de administratieve eenheid van de Verenigde Provinciën (UP) – gingen daarop door.

Het eerste grote brandpunt vond plaats in 1938, waarbij Jawaharlal Nehru de zaak steunde tijdens de speciale zitting van het congres in 1938. Dit was de eerste publieke erkenning dat de levensstijlen, gewoonten en culturen van de bergen anders waren dan die van de velden. Uttarakhand bleef echter deel uitmaken van Uttar Pradesh in het India van na de onafhankelijkheid.

De beweging won aan kracht in juli 1979 met de vorming van de Uttarakhand Kranti Dal, waarvan het doel een aparte heuvelstaat was.

Het waren echter de jaren negentig die een beslissend decennium voor de beweging zouden worden. De BJP begon de beweging in 1991 te steunen en vormde de Uttaranchal Sanyukt Sangharsh Samiti binnen de partij, ondanks kritiek op haar eerder als verdeeldheid zaaiend.

Advertentie

Samajwadi-partijleider Mulayam Singh Yadav. (Express Archief)

De Samajwadi-partij (SP), die in de jaren 90 voornamelijk UP regeerde, had verschillende standpunten over de vraag. In zijn eerste termijn als eerste minister (1989-'91) was Mulayam Singh Yadav volledig tegen de vorming van een nieuwe staat. Tijdens zijn tweede termijn (1993-'95) nam zijn regering een resolutie aan ten gunste van de zaak en stelde zelfs een ministeriële commissie op hoog niveau samen om de kwestie te bestuderen.

De beweging nam toe in 1994. Dat jaar kondigde Mulayam een ​​plan aan om 27 procent van alle overheidsbanen en onderwijszetels te reserveren voor Other Backward Classes (OBC's), die op dat moment 37 procent van de staatsbevolking uitmaakten. Samen met bestaande reserveringen voor de SC- en ST-gemeenschap bracht de verhuizing de totale reserveringsvoorzieningen in UP op ongeveer 50 procent.

Vrouwen schreeuwen slogan tegen Mulayam Singh Yadav in Pauri. (Express-archief)

Vervolgens zagen de heuvelgebieden, die werden gedomineerd door de hogere kasten, een anti-kastenagitatie naast de vraag naar een aparte staat. Gewelddadige confrontaties braken uit tussen demonstranten en overheidsinstanties, waaronder de beruchte golikand of ontslagen in Khatima en Mussoorie. In de Rampur Tiraha-zaak van oktober 1994 werden honderden activisten door de politie tegengehouden in Muzaffarnagar terwijl ze op weg waren om te protesteren in Delhi. De politie schoot en zes mensen stierven, terwijl verschillende anderen gewond raakten.

Advertentie De toenmalige premier, HD Deve Gowda, spreekt de natie toe vanaf de wallen van het Rode Fort in Delhi op ter gelegenheid van de 50e Onafhankelijkheidsdag op 15 augustus 1996. (Express-archief)

Twee jaar later kondigde de toenmalige premier HD Deve Gowda de oprichting aan van 'Uttaranchal (omgedoopt tot Uttarakhand in 2007)'. op Onafhankelijkheidsdag. In 1998 stuurde de door Atal Bihari Vajpayee geleide regering de reorganisatiewet van Uttar Pradesh naar de UP-regering, waarna de wetgeving werd aangenomen met 26 amendementen voorgesteld door de staatsvergadering.

De politiek

strong>

De beweging heeft de politieke verhoudingen in de regio gevormd en doet dat nog steeds.

De prominente historicus Shekhar Pathak uit Uttarakhand had eerder aan The Indian Express verteld dat de Communistische Partij van India (CPI) de eerste post-onafhankelijkheidspartij was die de eis van een staat steunde. In 1967 bereidde de partij zelfs een document voor met een voorgesteld drieledig bestuurssysteem in Uttar Pradesh, maar de stap had geen enkele politieke impact bij de verkiezingen van dat jaar.

De UKD zou de staatsvraag naar elke deur in de regio. In tegenstelling tot andere soortgelijke bewegingen in het land, waar een regionale politieke partij naar voren kwam als de stem van het volk (zoals Jharkhand Mukti Morcha en Telangana Rashtra Samithi) die een aparte staat eiste, bleef de UKD inactief.

Lees ook

Modi regeringsvoorstel loopt vast, M K Stalin steelt mars, ontbijtschema sho…

Online trollen van CJI DY Chandrachud: 13 oppositieleiders schrijven naar Pre…

Gesplitst door Senas, gekoppeld door MIDC-rij: Uddhav-loyalist Subhash Desai en 're…

'Intentie om alle madrasa's te sluiten': Himanta Biswa Sarma trekt Oppn vuur

De steun van de BJP voor de eisen vertaalde zich in een sterke aanwezigheid van de partij in de heuvelstaat in de jaren 90, versterkt door de Ram Mandir-agitatie en de afwijzing ne van het traditioneel dominante congres.