Uitgelegd: geschiedenis en betekenis van de bezittingen van de paus, die nu worden geveild

0
70

Een soutane en een zijden keppeltje gedragen door paus Franciscus, het hoofd van de katholieke kerk en soeverein van Vaticaanstad sinds 2013, worden door een anonieme inzender verkocht op veilingplatform Heritage Auctions.

Ondertekend door de paus met een zwarte viltstift, staat het kavel te koop vanaf $ 25.000. Bieden kan tot 16 juli.

Aanbevolen voor jou

  • 1Mijn broer, ken je Naatu? Kent u ook de vele woorden die het Engels te danken heeft aan Indiase talen?
  • 2700 Indiërs in Canada worden uitgezet wegens valse aanbiedingsbrieven: hoe werkte het zwendel
  • 3Arrestatiebevel tegen Poetin: Welke bevoegdheden heeft het ICC tegen de Russische president

Typisch gedragen door de paus buiten liturgische functies, kijken we naar de geschiedenis en betekenis van het kledingstuk, en de eerdere gevallen waarin paus Franciscus zijn bezittingen schonk voor liefdadigheidsveilingen.

Te koop aangeboden

sterk>

Het kaveldetail van de veilingmeester vermeldt dat de soutane is gemaakt van “superfijne luxe merinowol”, geleverd door Holland and Sherry in Savile Row, Londen. Het meet ongeveer 56,5 inch van kraag tot zoom en ongeveer 21 inch van schouder tot schouder, en is op maat gemaakt door “Mancinelli [Clero]”, een winkel naast Vaticaanstad.

Hoewel Ditta Annibale Gammarelli, opgericht in 1798, is de officiële kleermaker van het pauselijk kantoor. Raniero Mancinelli heeft in de loop der jaren kleding ontworpen voor drie pausen en verschillende priesters. Het kavel gaat vergezeld van twee pauselijke certificaten, elk ondertekend door paus Franciscus & #8217; privésecretaris, Don Fabio Salerno, die bevestigt dat zowel de soutane als de zucchetto zijn ondertekend door “Sua Santità Papa Francesco”.

Ook in Explained |The craft traditions behind PM Modi's special gifts for G7 leaders

Oorsprong en betekenis van de soutane

Een soutane is een lange enkellange mantel die historisch is afgeleid van de tuniek, vroeger onder de toga gedragen in het oude Rome en de chiton gedragen onder de himation in het oude Griekenland.

Advertentie

Hoewel wordt aangenomen dat in het vroege christendom geen kenmerkend kledingstuk werd gedragen door de leden van de kerk, begonnen de geestelijken en adel zich tegen de zesde eeuw te kleden in een meer traditionele Romeinse kledingstijl, met een lange tuniek en mantel. Tegen de vijfde-zesde eeuw zou de soutane zijn oorsprong vinden in Frankrijk.

Het Vierde Concilie van Lateranen in 1215 verordende dat geestelijken van voren gesloten kledingstukken moesten dragen die vrij waren van extravagantie met betrekking tot de lengte, zoals lange golvende capes.

De soutane van een priester is meestal zwart, hoewel hij ook wit is in tropische klimaten. Bisschoppen dragen vaak een paarse soutane en de soutane van een kardinaal is rood.

Advertentie

Er wordt aangenomen dat de gewoonte van de paus om een ​​witte soutane te dragen ontstond bij de heilige Pius V (hoofd van de katholieke kerk van 1566 tot 1572), een lid van de Orde van Predikers, die zijn witte Dominicaanse habijt bleef dragen .

De soutane wordt tegenwoordig door geestelijken over de hele wereld gedragen en is er in een aantal stijlen en snitten. Een Romeinse soutane siert onder andere meestal 33 knopen aan de voorkant, symbolisch voor de leeftijd waarop Jezus Christus werd gekruisigd, terwijl een Ambrosiaanse soutane slechts vijf knopen onder de nek heeft, met een sjerp om de taille.

Best. of Explained

Klik hier voor meer

Geschiedenis van de zucchetto

De zucchetto, vaak gedragen door paus Franciscus, is een soort rond kalotje dat aantoonbaar is ontstaan ​​in het oude Griekenland. Net als de soutane onderscheidt het de geestelijkheid, en de kleur van de zucchetto geeft de rang van de drager aan. Terwijl de hoogste kleur wit is, die wordt gedragen door de paus, dragen de kardinalen scharlaken en de bisschoppen amarant. De priesters en diakenen dragen zwart. De lager geplaatste leden worden geacht hun courgette te verwijderen in aanwezigheid van een hoger geplaatst lid.

De courgette is gemaakt van zijde en heeft acht driehoekige panelen die samengevoegd zijn tot een cirkel. Pausen, waaronder paus Benedictus XVI en paus Franciscus, hebben hun zucchetto vaak weggegeven als aandenken wanneer ze een nieuwe cadeau kregen. hun belang

Eerdere veilingen van pauselijke bezittingen

Eerder werden ook bezittingen van paus Franciscus geveild. Na in 2013 door het pauselijk conclaaf te zijn gekozen, heeft paus Franciscus in de loop der jaren steun verleend aan verschillende liefdadigheidsveilingen, waarbij hij ook zijn bezittingen schonk om geld in te zamelen.

Advertentie

In juni 2020 werd een racefiets aangepast met de kleuren van de pauselijke staten (geel en wit) en de Argentijnse vlag, geschonken aan de paus door wereldkampioen wielrennen Peter Sagan, werd geveild voor € 30.000 als onderdeel van de “We Run Together” veiling.

In 2018 verkocht RM Sotheby's een op maat gemaakte Lamborghini Huracan RWD Coupé, gesigneerd door paus Franciscus, voor € 715.000. De Huracan werd in opdracht van Automobili Lamborghini voor de paus gemaakt en in november 2017 aan hem gepresenteerd. Een andere rit van de paus, een 1.585 cc Harley-Davidson Dyna Super Glide, hem in 2013 door het motormerk geschonken, werd geveild voor meer dan £ 200.000 in 2014.

Lees ook

Arrestatiebevel tegen Poetin : Welke bevoegdheden heeft het ICC tegen de R…

ICC vaardigt arrestatiebevel uit tegen Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne: w…Advertentie

Een vierdeurs hatchback die paus Franciscus gebruikte tijdens een bezoek aan New York in september 2015 werd verkocht voor $300.000 op een veiling in 2016. Als voorstander van technologie bracht de Apple iPad van de paus in 2015 $ 30.500 op op een veiling. Het apparaat werd geleverd met de gravure “His Holiness Francisco. Servizio Internet Vaticaan, maart 2013” en een certificaat ondertekend door de persoonlijke secretaris van de paus, Fabian Pedacchio Leaniz.